Lähetystyö on yhteistyötä – "Lähetti tarvitsee rinnalleen työyhteisön, seurakunnan ja sopivat kumppanit"

Lähetystyön kannalta rahaakin tärkeämpää on yhteinen näky ja yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä, toteaa Telluksessa puhuva Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids. (Eero Antturi)
Lähetystyön kannalta rahaakin tärkeämpää on yhteinen näky ja yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä, toteaa Telluksessa puhuva Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids. (Eero Antturi)

Ilona Yrjölä

Lähetystyön ei pidä olla seurakunnan arjesta erillinen osa, vaan sen tulee olla kiinteä osa seurakunnan arkea, toteaa Helsingin Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids ja jakaa muiston vuosien takaa:

– Muistan, kuinka aikanaan ulkomaalaisen puhujavieraan innoittamat seurakuntalaiset halusivat seurakunnan tukevan lastenkotityötä Afrikassa. Seurakunta oli tehnyt sitä jo vuosikymmenien ajan, mutta he eivät tienneet sitä.

Se, että Helsingin Saalemissa pidetään lähetystyötä aktiivisesti esillä, on ilahduttanut Stefania. Esimerkiksi kerran kuukaudessa vietetään lähetyssunnuntaita. Lähettien terveisille on aina varattu tilaa jäsenlehdestä. Seurakunnalla on oma lähetyspastori. Ja ennen kaikkea: seurakuntalaisten lähetysmatkoihin panostetaan ja lähetystyöstä kiinnostuneille on lähetysvalmennusta.

 

Ajatus siitä, että lähetystyö on osa Saalemin DNA:ta, ei liene täysin tuulesta temmattu. Varsinkaan jos huomioi seurakunnan lähetyshistorian, johon lukeutuu iso joukko lähettejä eri vuosikymmeniltä.

– Seurakunnan pitkäaikainen panostus lähetystyöhön auttaa ymmärtämään, että Jumalan valtakunta on paikallista seurakuntaa suurempi. Historiassa emme kuitenkaan voi elää. Tästä syystä esimerkiksi lähetysmatkoilla – joiden yhteydessä seurakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua lähetyskenttiimme ja siellä tehtävään työhön – on vaikutusta lähetystyön tulevaisuuteen, Stefan kertoo.

– On sitten kyse lähetyskentillä käyvistä tai heidän terveisiään kuulevista seurakuntalaisista, lähetysmatkojen myötä lähetystyö ja siellä työskentelevät lähetit tulevat yhä useammalle aiempaa tutummaksi. Kiinnostus lähetystyöhön kasvaa, samoin sitoutuminen lähetystyön tukemiseen. Esimerkiksi lähetystoimikuntaan on saatu uusia jäseniä lähetysmatkojen seurauksena.

 

Saalemissa lähetysmatkojen toivotaan auttavan niin lähetystyön sukupolvenvaihdoksessa kuin siinä, miten lähetystyötä tehdään tulevaisuudessa.

Useat lähetystyöntekijät ovat jääneet eläkkeelle samaan aikaan kun tapa toteuttaa lähetyskäskyä on murroksessa.

– Uskon siihen, että lähetystyötä tulee tehdä pitkäjänteisesti, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lähetystyötä tehtäisiin aina nuoruudesta eläkeikään. Esimerkiksi lapset aikuisiksi kasvattaneille vanhemmille on kertynyt paljon elämänkokemusta, josta on lähetystyössä hyötyä useiksi vuosiksi, muistuttaa Stefan Sigfrids.

 

Stefan Sigfridsin mukaan lähetystyötä ei voi maksaa pois.

– Rahaa tärkeämpää on yhteys lähettien ja lähettäjäseurakunnan välillä sekä yhteinen näky. Seurakuntien ei pidä olla sponsoreita, jos ei lähettienkään tule olla alihankkijoita, joille lähetystyö on ulkoistettu, seurakunnanjohtaja painottaa.

Hän tahtoo jakaa koronapandemian antaman tärkeän opetuksen: lähes kaikkien siirryttyä etäkouluihin ja -töihin alkoivat Saalemin työntekijät kokoontua etäyhteyden välityksellä niin, että säännöllisiin rukousaamuihin osallistuivat myös kentällä olevat lähetit.

Zoomin välityksellä pidettävät rukousaamut ovat jääneet pysyväksi käytännöksi. Lähetit koetaan aiempaa vahvemmin osaksi omaa työyhteisöä, ja myös lähetit ovat kokeneet olevansa aiempaa selkeämmin osa Saalemin henkilökuntaa.

 

Lähetystyö ei Stefanin mukaan ole vain lähettävän seurakunnan ja lähetin välistä kumppanuutta. Tarvitaan yhteistyötä, jotta voidaan huolehtia esimerkiksi kaikista tarvittavista rakenteista, joita liittyy esimerkiksi työsuhteita koskevaan lainsäädäntöön.

– Vastaavasti helluntailiike ei voi yksin kantaa vastuuta lähetystyöstä. Silloin lähetystyöstä tulisi turhan organisaatiomaista. Draivi ja into tulevat seurakunnasta. Erilaisia yhteistyöverkostoja tarvitaan myös kohdemaissa.

Stefan muistuttaa, että paikallisten kanssa työskentely ja heidän työnsä tukeminen on ehdottoman tärkeää, jotta lähetystyö voisi olla mahdollisimman hedelmällistä.

Tellus-konferenssin kaltaiset tapahtumat tarjoavat hänen mukaansa loistavan hetken pysähtyä lähetystyön äärelle ja päivittää lähetystyötä koskevaa yleiskuvaa. Toivon mukaan konferenssi innostaa myös niin, että useampi rohkenisi ajatella, että voisi itsekin olla mukana lähetystyössä.Tellus kutsuu kaikkia mukaan

Tellus-lähetyskonferenssi pidetään tänä vuonna Helsingin Saalemissa 24.–26. maaliskuuta. Konferenssi jatkaa viimevuotista teemaa Tämän sukupolven aikana painottaen nyt sitä, miten tavoitteeseen päästään.

Konferenssin puhujina ovat muun muassa Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids, Saksan helluntailiikkeen ja Credo-

seurakuntaperheen johtaja Friedhelm Holthuis sekä marokkolainen medialähetystyöntekijä Imane. Lisäksi ohjelmassa on lukuisia sessioita, joissa on myös vuorovaikutteisia jaksoja.

Tapahtuma on kaikille maksuton, ja myös lapsille on ohjelmaa TellusKidsin muodossa lauantaipäivän aikana.

Koko konferenssin ohjelma löytyy osoitteestaTeema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja