Kolmisäikeinen lanka ei katkea

"Olemme opetelleet kesyttämään kiireen ottamalla riittävästi aikaa itsellemme, parisuhteelle, perheelle ja ystäville", toteavat Henna ja Matti Halmetvaara. Kuva: Halmetvaarojen kotialbumi
"Olemme opetelleet kesyttämään kiireen ottamalla riittävästi aikaa itsellemme, parisuhteelle, perheelle ja ystäville", toteavat Henna ja Matti Halmetvaara. Kuva: Halmetvaarojen kotialbumi

Kahden rikkinäisen rakkaus on kuin koko elämän värikirjolla kudottu räsymatto.

Avioparityötä tekevät Henna ja Matti Halmetvaara elävät kolmen lapsensa kanssa Kuopiossa tiivistä perhearkea. Lapsista 2-vuotias Saimi ja 4-vuotias Sulo ovat vielä kotihoidossa ja 6-vuotias Selma käy esikoulua. Vanhemmat käyvät molemmat töissä, mutta äiti on myös kotona.

 

Miten rakkaudelle raivataan aikaa ruuhkavuosien sykkeessä?

 

– Kiireen tuntua kannattaa opetella nujertamaan, Halmetvaarat toteavat ensimmäiseksi. 

 

– Olemme opetelleet kesyttämään kiireen ottamalla riittävästi aikaa itsellemme, parisuhteelle, perheelle ja ystäville.

 

– Avioliittomme on lasten tullessa paitsi rikastunut, myös rispaantunut. Risaisenakin se on hyvin rakas. Avioliittomme kuitenkin kaipaa entistä enemmän huolenpitoa.

Hyvän avioliiton salaisuus piilee Halmetvaarojen mukaan itsetuntemuksessa ja yhteisessä halussa kehittyä paitsi yksilöinä myös yhdessä.

 

– Tärkeintä on ylläpitää avioliiton hyvinvointia etsimällä, korjaamalla ja vaalimalla tunneyhteyttä siten, että hyväksymme itsemme ja toisemme ja erityisesti epätäydellisyytemme sekä keskeneräisyytemme. On myös hyväksyttävä se, että usein epäonnistumme.

 

Parisuhteen äärelle yhdessä

Voidaan sanoa, että kiire on monen avioparin elämässä varas. Parisuhde tuntuu hukkuvan usein kiireen keskelle tai sen hoito on vaarassa unohtua. Syksyn aikana ilmestyvässä uutuuskirjassaan Halmetvaarat keskittyvät parisuhteen hoitamiseen.

 

– Haluamme kannustaa pariskuntia parisuhteen äärelle. Olemme koonneet kirjaan erilaisia tehtäviä vuoden jokaiselle viikolle. Tehtävät ovat pääosin kepeitä, jotta niihin olisi mukava tarttua vaikka iltaisin omalta kotisohvalta käsin.

 

– Toivomme, että kirjan pikatreffit herättelevät muistelemaan, haaveilemaan, keskustelemaan ja etsiytymään yhdessä entistä syvempään yhteyteen.

 

Myös avioliittoviikonloput ja -kurssit merkitsevät Halmetvaaroille paljon. Niiden aikana pysähdytään ammattilaisten ja vertaistuen voimin parisuhteen äärelle.

 

Parhaillaan Henna ja Matti Halmetvaara valmistautuvat Ison Kirjan lokakuussa järjestettävään avioliittoseminaariin.

 

– Se on meille ruuhkavuotisille todellinen luksustapahtuma, sillä lapsille on järjestetty omaa ohjelmaa ja aikuiset saavat keskittyä siihen elämän tärkeimpään ihmissuhteeseen.

Halmetvaarat ovat tulossa puhujapariksi IK:n avioliittoviikonloppuun 11.–12. lokakuuta 2019 Keuruulle.

 

Supersankareita vai riitapukareita?

Millaisia odotuksia avioliittotapahtumiin liittyy? Keitä sinne odotetaan, ketkä sinne tulevat ja mitä sieltä saadaan kotiin vietäväksi? 

 

– Yleinen luulo on varmaankin se, että tapahtumissa käy joko täydellisiä pareja tai totaalisesti toivonsa menettäneitä. Todellisuudessa kävijät ovat kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat jostakin saaneet innostuksen lähteä mukaan ja osallistua.

 

– Ne, jotka ovat kerran käyneet avioliittotapahtumassa, haluavat yleensä lähteä uudestaan ja uudestaan – se puhukoon tapahtumien puolesta, Halmetvaarat toteavat.

 

Jumalan rakkaus on kuitenkin parasta hoitoa myös avioliitolle – onhan Jumala itse avioparin yhdeksi liittänyt. Avioliitonkin parantaja on Jeesus Kristus.

 

– Se, että avioliitossa on mukana pyhä, kaikkivaltias Jumala, antaa meille luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Meidän täytyy tehdä oma osuutemme, ja Jumala suo siunauksensa parhaaksemme.

 

Siksi rakkauden huominenkin on hänen turvallisissa käsissään.

 

 

Hanna-Kaisa Rahikainen
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita