Klassikoita vuosikymmenten takaa

%u2013 Kaipuuni maa -levylläni on monia taivaslauluja. Toivon, että ne voisivat synnyttää kuulijoissa taivaskaipuuta, Reijo Blommendahl sanoo. Kuva: Kimmo Kestilä
%u2013 Kaipuuni maa -levylläni on monia taivaslauluja. Toivon, että ne voisivat synnyttää kuulijoissa taivaskaipuuta, Reijo Blommendahl sanoo. Kuva: Kimmo Kestilä
Lähetyssaarnaaja Reijo Blommendahl tapasi Aimo Huttusen viimeisen kerran vuonna 2000 Vancouverissa, pääsiäisjuhlilla, joille hänet oli kutsuttu puhumaan ja laulamaan.

– Aimo antoi minulle nipun laulujaan ja kysyi, voisinko tehdä niistä äänitteen. Hänen pyyntönsä rohkaisi minua kovasti. Koin, että hän aivan kuin valtuutti minut tehtävään,  Blommendahl muistelee.

– Matkustin Kanadasta takaisin Japaniin, jossa olin silloin lähetystyössä, joten levyn tekeminen jäi. Kun olimme palanneet Suomeen, harmittelin sitä, että en ehtinyt toteuttaa Aimon toivomusta silloin, kun hän vielä eli.

Kaipuuni maa -äänitteen julkaiseminen tänä keväänä on ajankohtaista, sillä heinäkuussa tulee kuluneeksi sata vuotta Aimo Huttusen syntymästä.

– Aimon laulujen joukossa on monia hengellisen musiikin klassikoita, joita on laulettu jo vuosikymmenten ajan.

Laulut osana julistustyötä

Saarnamiehenä ja lauluntekijänä toimineen Aimo Huttusen yksi tunnetuimmista lauluista on Kasta mua hengellä helluntain.

– Aimo oli rintamalla vuosina 1939–1944, ja sota jätti häneen jälkensä. Hän ajatteli, ettei enää jatka evankelioimistyötä vaan ryhtyy liikemieheksi. Eräänä päivänä Aimo koki sydämessään, ettei liike-elämä ole hänen tehtävänsä. Hän murtui rukouksessa Jumalan edessä, ja siitä syntyi tämä laulu. Hän jätti liike-elämän ja lähti evankeliumin julistajaksi.

– Toivon, että tämä monille rakas laulu voisi saada aikaan samaa nöyrää mielenlaatua kuin mitä Aimo Huttunen koki, kun laulu syntyi hänen sisimmässään, Reijo Blommendahl sanoo.

Huttusen laulut ovat olleet tärkeä osa myös Blommendahlin omaa julistustyötä.

– Kun lähdin armeijan jälkeen evankelioimistyöhön Karjalan ja Kainuun korpiin, lauloimme monta kertaa viikossa Aimo Huttusen lauluja.

– Monet äänitteeni lauluista ovat rukouslauluja, joissa on rauhallinen tunne. Välillä saatan olla räiskyvä evankelista ihmisten edessä, mutta kun olen itsekseni, kuuntelen mielelläni rauhallisia lauluja, jotka tasapainottavat ja siunaavat sieluani.

Karjalaisen kädenjälki näkyy

Reijo Blommendahlin Kaipuuni maa -äänite jäi hiljattain kuolleen äänittäjä-tuottaja Kaj Karjalaisen viimeiseksi projektiksi.

– Kun kerroin Kaitsulle levyideasta, hän oli valmis tarttumaan projektiin. Vuosi sitten teimme ensimmäisiä äänityksiä laulujen osalta. Hän ehti saada valmiiksi kaiken, mitä levyllä kuullaan.

Blommendahl tutustui Kaj Karjalaiseen vuosikymmeniä sitten, kun Karjalainen toimi Prisma-studion äänittäjänä.

– Olin Japanissa lähetystyössä 40 vuotta, mutta kun kävin Suomessa, tapasimme Kaitsun kanssa. Aina tavatessamme oli ilmestynyt uusia äänitteitä, joita hän oli ollut tekemässä. Hänen työnsä jälki näkyy ja kuuluu monista lauluista, jotka soivat radiossa nykyäänkin lähes päivittäin.

Reijo Blommendahl muistaa Kaj Karjalaisen rauhallisena ja hyväluontoisena miehenä.

– En koskaan kuullut Kaitsun puhuvan pahaa kenestäkään. Voisi sanoa, että hän oli hyvin laupias.


Heli Markkunen


10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja