Kirja vie toiseen aikakauteen

-Uskon, että vahvuuteni on henkilöhahmojen luominen ja heidän tarinansa ja tunteidensa kuvaaminen todentuntuisesti, kirjailija Sari Weckroth sanoo. Kuva: Sirpa Weckroth
-Uskon, että vahvuuteni on henkilöhahmojen luominen ja heidän tarinansa ja tunteidensa kuvaaminen todentuntuisesti, kirjailija Sari Weckroth sanoo. Kuva: Sirpa Weckroth
Sari Weckrothin historialliset romaanit sijoittuvat antiikin Roomaan ja Kreikkaan alkuseurakunnan aikana.

– Esikoisteostani valmistellessani olin luonut keskeiset henkilöhahmot mutta aika ja paikka, jossa heidän tarinansa kertoisin, oli kokeiluasteella. Sijoitin heidät erilaisiin aikakausiin, kunnes päätin kokeilla antiikin Roomaa, kirjailija taustoittaa.

– Olen aina ollut kiinnostunut historiasta. Erityisesti minua kiehtoo aika ennen viestintävälineitä, jolloin yhteydenpito ihmisten välillä ja kulkumahdollisuudet kaupungista ja maasta toiseen olivat hyvin erilaiset kuin nykyään. Minua kiinnostavat myös tapahtumat, joiden aikana kristinusko alkoi levitä ja muuttaa maailmaa.

Weckrothin romaaneissa on viittauksia joihinkin Raamatusta tuttuihin henkilöihin ja tapahtumiin.

– Pääsääntöisesti Raamatun henkilöihin viitataan tarinan keskeisten henkilöiden välisissä puheissa. Tosin evankelistat Markus ja Luukas esiintyvät Kuohuva Rooma -kirjassa tärkeinä sivuhenkilöinä, joilla on oma tarinansa.

Rooman-matka elävöitti tarinaa

Ennen esikoisteoksen kirjoittamista Sari Weckroth etsi kirjastosta ja internetistä tietoa romaaniensa aikakaudesta.

– Erityisen hyödyllisiä olivat lapsille tarkoitetut tietokirjat, koska niissä oli hyviä kuvia, joista välittyi selkeästi elämä ja tunnelma taloissa ja kaupungilla. Löysin myös muinaisen Rooman kartan, joka helpotti kuvausta kaupungin kaduilla ja sen eri osissa liikkumisesta.

Tietoa kertyi lopulta niin paljon, että Weckrothin piti lisätä sitä tarinaansa varovasti. Hän ei halunnut tehdä historian luentoa.

– Kirjoitusprosessin loppupuolella kävin Roomassa opastetulla matkalla tarkistaakseni hankkimiani tietoja. Halusin käydä kirjojeni tapahtumapaikoilla ja nähdä Forum Romanumin rauniot ja senaatin kokoontumistalon.

Työstäessään toista romaaniaan Weckrothin oli haastavaa löytää tietoa antiikin ajan merenkulusta, merimiesten elämästä ja kauppiaiden matkoista liiketoimintansa edistämiseksi.

– Tutkimustyöni ohella sain tietää, että kattavin historiallinen kuvaus antiikin ajan merimatkasta on kerrottu Raamatussa, Apostolien teoissa.

Arkielämää antiikin aikana

Kertoessaan arkielämästä antiikin Roomassa Weckrothin piti osata kuvailla muun muassa sitä, millainen oli perheen päiväjärjestys, mitä aterioita päivään kuului ja millaisia ne käytännössä olivat.

– Lisäksi kirjoissa oli otettava huomioon esimerkiksi se, että siihen aikaan ei ollut poliisia. Kenellä hyvänsä ei ollut oikeutta saada turvaa kaupungilla liikkumiseen, ja yritinkin kuvata sitä, miltä öisillä Rooman kaduilla liikkuminen on saattanut tuntua.

– Monissa seikoissa minun tuli käyttää omaa päättelykykyäni ja kirjailijanvapauttani, Sari Weckroth sanoo.

Historiallisia romaaneja työstäessään kirjailijan tuli olla erityisen tarkka sanontojen ja sanavalintojen kanssa.

– En voinut käyttää sellaista ilmaisua, joka avaisi ehkä tekstiä nykyajan lukijalle mutta jota antiikin ajan ihminen ei ymmärtäisi eikä käyttäisi. Tämä vaati taiteilua tuoda käsitteiden merkitys tarinan kautta esiin ilman liiallista selittämistä.


Heli Markkunen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja