”Karamellivärit vetoavat enemmän kalastajaan kuin kalaan”

Kilpakalastajalla on kisoissa mukana jopa tuhat uistinta. Jani Rossi kertoo ryhtyneensä vaappu-uistinten tekijäksi nuukuuttaan. Rossin JaRo-vaaput ovat keränneet kalastuspiireissä kehuja.

Kun katson peiliin, näen 40-vuotiaan asuntovelallisen pastorin, kalamiehen, aviomiehen ja kolmen lapsen isän. Näen mieleltään tyytyväisen, levollisen ja oman vajavaisuuden tuntevan ihmisen.

Kun kaipaan piristystä, vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa, katselen Netflixiä, käyn päivittäin lenkillä ja kesällä rentoudun Pirkanmaan vähäkalaisissa vesistöissä. Viimeistään vaappupajaltani tulen innostuneena ja tuoreilla jaloilla.

Ahdistun, kun kahvi on liian laihaa. Se saa aikaan sydämentykytystä ja pahoinvointia.

Lempihuumoriani on satakuntalainen huumori, koska se on alleviivaamatonta, kuivaa ja kuittailevaa. Kesäisin mökillä nautin, kun serkukset hyväntahtoisesti kuittailevat verbaalista miekkaansa kalistellen. Hauska ja nokkela tilannekomiikka saa aina hyvälle tuulelle.

En ikinä unohda hetkeä, jolloin laskin pienen valkoisen arkun haudan lepoon. Kevään tuoksu, koivun nuput olivat juuri auenneet, viulun kaunis melodia ”Maan korvessa kulkevi lapsosen tie” kaikui kertoen sydämen kaipuusta. Unohtumattoman hetken ikävä ja suru on vuosien aikana muuttanut muotoaan.

Parasta seurakuntatyössä on ihmiset, jotka ovat tämän työn ilo. Pastorin arkeen kuuluu ihmisten kohtaamista ja heidän kuuntelemistaan sekä sitä, että auttaa seurakuntaväkeä ihmisten aitoon kohtaamiseen elinpiirissään.

Hyvän vaapun ominaisuuksia ovat yksinkertaisesti pyytävyys. Uistimen täydelliset maalaukset renessanssin sävyineen ja poukkoilevan akrobaattisin uintiliikkeineen eivät auta, jos vaapulla ei saa kalaa. Kaupallliset karamellivärit vetoavat kalamiehiin, ei niinkään kuhan oikukkaaseen sielunmaisemaan.

Suurin pyydystämäni kala on kahdeksan kilon hauki. Ratkaisevin kala saatiin 2012 Kyrösjärven SM-uistelussa, kun viisikiloinen kuha tuli täydentämään kuhapussia. Sen ansiosta voitettiin sen päivän osakilpailu ja kokonaispisteissä saavutettiin SM-pronssia. Ensisijaisesti en kalasta sitä yhtä suurta, vaan pyrin saamaan määrällisesti paljon kaloja. Kilpailuorientoituneessa kalastuksessa ne suuret ovat vain mukava bonus.

Ensimmäisen vaappuni tein muistaakseni yläkouluikäisenä. Minut sai innostumaan alasta tyrvääläinen nuukuus, ideointi ja kehittämistyö. Kilpakalastuksessa uistimet ovat suuri kustannuserä ja niitä tarvitaan paljon. Samoja malleja ja samoja värejä tulee olla kymmeniä, koska tarvittaessa niitä pitää löytyä useita kappaleita. Haastetta antavat työvaiheita helpottavat ideat ja uusien mallien kehittäminen. Kilpailutilanteessa meillä on mukana lähes tuhat uistinta, jotka on tarkkaan mietitty eri järville ja kalalajille. Itse tekemällä tämä on mahdollista.

Suhde vanhaan kotiseutuuni Satakuntaan on läheinen, koska sukuni on suurimmalta osin Sastamalasta. Meillä on kesäpaikka Sastamalan Vaununperällä. Mökillä käy paljon vieraita ja nautimme ystävyyssuhteista kesän aikana. Toivon tältä vuodelta erilaisia pieniä asioita. Tyrvääläiseen kansanluonteeseen ei kuulu liika unelmointi. ”He ovat kankeita, hiljaisia ja tytyväisiä”, hahmottelee Matti Kankaanniemi kirjassaan ideaalityrvääläisen persoonallisuusprofiilia. Tytyväinen-sana on Tyrvään murretta ja merkitsee tyytyväistä.

Rukoilen "Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaissa."

Jeesus sä ainoa, heikkojen auttaja, anteeksiantaja uupumaton! Pyhyys ja puhtaus, rakkaus, virvoitus, totuus ja armahdus sinussa on.


10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja