Juutalaismusiikki luo yhteyttä

Ullan ja Peten laulamat laulut pohjautuvat pääosin Psalmeihin ja muihin Raamatun teksteihin. - Haluamme musiikillamme ilmentää kauneutta ja sanoman syvyyttä, aviopari sanoo.
Ullan ja Peten laulamat laulut pohjautuvat pääosin Psalmeihin ja muihin Raamatun teksteihin. - Haluamme musiikillamme ilmentää kauneutta ja sanoman syvyyttä, aviopari sanoo.
Israel on kuulunut merkittävänä osana muusikkopariskunta Ulla Ingman-Ronkaisen ja Petri ”Pete” Ronkaisen elämään useiden vuosikymmenten ajan. Erilaiset matkat ja ystävyyssuhteet ovat vahvistaneet siteitä maahan.

– Olen lapsuudestani asti käynyt Israelissa, ja 16-vuotiaana asuin siellä vuoden verran, kun työskentelin au pairina. Silloin opin puhumaan hepreaa. Kun menimme naimisiin Peten kanssa, vietimme monta kesää Israelissa perheenä, Ulla kertoo.

Ulla ja Pete saivat jo nuoruudessaan ensikosketuksen juutalaiseen musiikkiin.

– Kun vanhempani kävivät Israelissa vuonna 1973, he toivat sieltä juutalaismusiikkia LP-levyillä, joita minäkin kuuntelin. Kun olimme menneet naimisiin vuonna 1988, otimme juutalaista musiikkia omaan ohjelmistoomme, Pete taustoittaa.

Kivun ja kauneuden säveliä

Ulla ja Pete ovat tehneet musiikki- ja julistustyötä noin 30 vuoden ajan. He laulavat suomeksi, englanniksi ja hepreaksi. Juutalaisessa musiikissa heitä puhuttelee erityisesti sen tunnelmallisuus ja melodisuus.

– Juutalaiset ovat historiansa aikana menestyneet ja saavuttaneet valtavasti mutta myös kärsineet. Heidän musiikistaan kuuluu sekä ilo, toivo ja elämänhalu että suru ja kärsimys. Sen takia musiikki koskettaa niin vahvasti, Ulla sanoo.

Avioparin keikkakalenteri täyttyy tasaisesti esiintymismatkoista eri puolille Suomea. He vierailevat seurakunnissa sekä Valittu, vainottu kansa -ohjelmistonsa kanssa että kristillisen ja juutalaisen musiikin konsertteja pitämässä.

– Kerromme sanoin, sävelin ja kuvin Israelin kansan vaiheista ja kristinuskon juurista. Monet seurakuntalaiset ovat kertoneet saaneensa uusia oivalluksia ja näkökulmia. He ovat rohkaisseet meitä jatkamaan tehtävässämme.

Yhteistyö kantaa hedelmää

Ullan ja Peten keikkamatkat ovat suuntautuneet myös Eurooppaan ja Israeliin, jossa he ovat vierailleet muun muassa messiaanisissa seurakunnissa ja pitäneet juutalaismusiikin konsertteja hotelleissa.

– Eräällä lentomatkalla tutustuimme israelilaiseen muusikkoon, jonka kanssa vaihdoimme äänitteitä. Seuraavana aamuna hän soitti meille ja pyysi meitä käymään studiollaan, sillä hän halusi Ullan laulavan taustoja, Pete selvittää.

Tästä kohtaamisesta alkoi pariskunnan yhteistyö tunnettujen israelilaismuusikoiden kanssa.

– He ovat tehneet meille lauluja, ja heidän ansiostaan jotkin kappaleemme ovat soineet israelilaisilla radiokanavilla. Meidät kutsuttiin hiljattain myös erääseen Israelissa järjestettävään merkittävään laulutapahtumaan.

Ulla ja Pete ovat huomanneet kerta toisensa jälkeen, kuinka musiikin kautta on luontevaa luoda yhteyttä ihmisiin.

– Haluamme osoittaa tavallisille juutalaisille, että on kristittyjä, jotka siunaavat heitä ja rukoilevat heidän puolestaan.

– Joku on joskus sanonut evankelioimiseen liittyen, että vastaa, kun sinulta kysytään ja elä niin, että sinulta kysytään. Meidän pitäisi siis elää niin, että ihmiset ympärillämme kiinnostuisivat sanomastamme, Ronkaiset rohkaisevat.


Heli Markkunen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja