Jumalan ruhtinatar on kotona

Lähetyssaarnaaja Helvi Helena Halme ylennettiin kirkkauteen Kuopiossa 7.9.2016. Hän oli syntynyt Karjalan Impilahdella 26.2.1923.

Halmeiden kodissa palveltiin Herraa. Sananjulistajia majoitettiin ajan tavan mukaan. Tuolloin Helvi sai tutustua muun muassa Pekka Brofeldtiin.

Perheen evakkotaival alkoi 5. joulukuuta 1939. Se johti vuosina 1940–1946 Tuusniemen ja Tervon kautta Kuopioon. Uskovien kasteen Helvi otti Kuopiossa 13.10.1940. Lähetyskentiltä palattuaan hän asettui pysyvästi Kuopioon vuonna 1988.

Helvi Halme valmistui opettajaksi Sortavalan seminaarista kesäkuussa 1946. Jo varhain Karjalassa saatu lähetyskutsu sydämessään hän matkusti Englantiin 1948. Sieltä tie johti Belgiaan 1950. Kaikki oli tarpeellista koulutusta tulevia lähetystehtäviä ajatellen.

Kutsumuksensa maahan Etiopiaan Helvi lähti 8. maaliskuuta 1953. Opettajan koulutuksen saaneena hänelle avautui aluksi tehtävä keisarillisen perheen lasten kasvattajana ja opettajana. Myöhemmin evankelioiva työ jatkui Addis Abeban slummialueella Markatossa.

Myös monessa muussa Etiopian tärkeässä lähetyskohteessa tarvittiin Helvi Halmeen panosta. Upseereiden toimeenpanema kommunistinen vallankumous 1974 johti lähes kaikkien lähettien poistumiseen Etiopiasta lyhyellä varoitusajalla. Myös Helvi Halme palasi työtoverinsa Orvokki Vuorisen kanssa Suomeen. Yhteys Etiopian uskoviin kuitenkin säilyi vaikeuksista huolimatta. Helvin ja Orvokin tie johti vielä yhdeksi työkaudeksi Thaimaahan.

Kuopioon asetuttuaan Helvi palveli esimerkillisesti seurakuntaa, jonka menestys ja hyvinvointi olivat hänelle sydämen asia. Seurakunta sai usein kuulla hänen sydämellistä julistustaan, joka tarjoiltiin lämpimän kaunopuheisesti mutta uskottavasti. Helvi osallistui myös sielunhoitoon, mistä työstä suuri osa oli näkymätöntä. Itsekin sovin Helvin kanssa, että hänelle voi ohjata erityisesti naispuolisia hoidettavia.

Helvi toimi sananjulistajien rohkaisijana ja innoittajana, joskus myös hyviä neuvoja antaen. Kaiken hän teki kuitenkin tahdikkaasti ja kunnioittavasti. Jumala oli uskonut Helvi Halmeelle myös raittiin profetian lahjan, jota hän käytti harkiten. Välillä hän tuskastui seurakunnassa kuulemiinsa ”tarpeettomiin” profetioihin. Hän mainitsi joskus tämän vaikuttavan siihen, että hän itse käyttää lahjaansa harvoin. Tämä taas koitui yhteiseksi menetykseksi.

Helvi Halme tunnettiin laajasti helluntaiherätyksen piirissä, esimerkiksi kesäkonferenssien puhujana. Hän kirjoitti vuosina 1943–1977 kaikkiaan 14 kirjaa, joista monet ovat nuorten kirjoja. Lehtikirjoituksia on satoja. Niissä on yhtä kaunis sävy kuin hänen julistuksessaankin. Kirjoitusten sisältö osoittaa Helvin laaja-alaisuuden: opetusta, rohkaisua, lähetysasiaa, evankeliointia.

Koti Kuopion keskustassa mahdollisti pitkään säännölliset käynnit kotiseurakunnassa. Voimien vähetessä käynnit harvenivat. Lopulta viimeinen asunto oli hoitokodissa. Helvi Halme hoiti Jumalalta saamaansa esirukoustehtävää loppuun asti.

Herkkä siunaustilaisuus pidettiin 22. syyskuuta. Viimeisen palveluksen suoritti lämpimällä tavallaan pastori Heimo Enbuska. Saattajina oli joitakin sukulaisia ja läheisiä ystäviä. Kuopion helluntaiseurakunta menetti yhden uskollisimmista jäsenistään. Maa on nyt köyhempi, mutta taivas rikkaampi.

Saakoon Helvi Halmeen valoisa muisto rohkaista jokaista työtoveria ja uskonystävää kilvoittelemaan perille asti. Heprealaiskirjettä mukaillen: ”Katsokaa, kuinka hänen vaelluksensa on päättynyt, ja seuratkaa hänen uskoansa” (Hepr. 13:7).


Helvin mittavaa elämäntyötä kunnioittaen

Tapio Sopanen


40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa