”Jumala voi parantaa monin tavoin” - Sanna Kankaanpään lopputyö on keskustelunavaus geeniteknologian etiikasta

Sanna Kankaanpää on vaimo ja kahden nuoren äiti, joka työskentelee laatujohtajana kansainvälisessä biotekniikkayrityksessä. Vapaa-ajallaan hän palvelee Turun helluntaiseurakunnassa muun muassa vanhimmiston sihteerinä. (Jouni Kankaanpää)
Sanna Kankaanpää on vaimo ja kahden nuoren äiti, joka työskentelee laatujohtajana kansainvälisessä biotekniikkayrityksessä. Vapaa-ajallaan hän palvelee Turun helluntaiseurakunnassa muun muassa vanhimmiston sihteerinä. (Jouni Kankaanpää)

Elina Rautio 


Teologian opiskelu kiinnosti minua pitkään, mutta sopivaa hetkeä ja koulutusta ei vain tuntunut löytyvän. Syksyllä 2019 löysin kuitenkin IK:n ja AC:n tarjoaman Master of Arts (MA) -koulutuksen ja kolmen ja puolen vuoden puurtaminen työn ohessa alkoi. Suosittelen koulutusta lämpimästi muillekin. 

 

Juuri valmistuneessa gradussani tutkin geenitekniikan etiikkaa, koska halusin yhdistää opintoihini osaamiseni biotekniikka-alalta. Aihe on todella ajankohtainen, koska geenitekniikan avulla voidaan nykyään tehdä lähes mitä tahansa. Eettiset pohdinnat tuntuvat usein jäävän tekniikan kehityksen jalkoihin, joten halusin tuoda aihetta ihmisten tietoisuuteen ja herättää keskustelua. 

 

Geeniterapia sisältää valtavasti potentiaalia geeniperäisten sairauksien parantamisessa. Uhkana ovat kuitenkin rodunjalostus ja syrjintä, koska geenitekniikka mahdollistaa erilaisten ominaisuuksien parantelun ja eliminoinnin. 

 

Kaikkiin kehittyviin tekniikoihin liittyy eettisiä ongelmia, joten pelkästään sen vuoksi geenitekniikan käyttöä ei ole perusteltua kieltää kokonaan. Baabelin tornin tapauksessa Jumala puuttui kehityskulkuun, kun ihmiset kuvittelivat saavuttaneensa pisteen, jossa kaikki oli mahdollista. Siihen meillä on onneksi vielä matkaa. 

 

Jo Raamatun aikoina parantamista tapahtui monin eri keinoin. Joskus rukouksen avulla, joskus esimerkiksi tahnaa käyttäen tai kastautumalla veteen. Myös siksi voidaan ajatella, että teknologiaa voi hyödyntää sairauksien parantamisessa tai hedelmöityksen apukeinona. 

 

Haluan nähdä tulevien sukupolvien ottavan oman paikkansa Jumalan suunnitelmissa ja nousevan heille tarkoitettuihin tehtäviin Pyhän Hengen voimassa ja johdatuksessa. Uskon, että heitä tukemalla saamme nähdä suuria! 

 

Jeesus on pelastajani. Hänen jalkojensa juuressa on kaikki, mitä tarvitaan. 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa