Jumala ansaitsee vain parasta – Blanka Ježková seurasi kutsua ja perusti oman kustantamon

Blanka Jezková kaipasi uusia ja laadukkaita kristillisiä lastenkirjoja ja perusti lopulta oman kustantamon. (Kamila Jezková)
Blanka Jezková kaipasi uusia ja laadukkaita kristillisiä lastenkirjoja ja perusti lopulta oman kustantamon. (Kamila Jezková)

Milla Löfman

[25.5.2023] Pian suomeksi Aikamedian kautta ilmestyvien varhaisnuortenkirjojen Wifi-yhteys Taivaaseen ja Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille takana on tšekkiläinen Blanka Ježková, 40, joka työskenneltyään ensin opettajana ja sitten ei-kristillisessä kustantamossa perusti oman kustantamon kristillistä lasten- ja nuortenkirjallisuutta varten.   

– Kolmen tyttären äitinä kaipasin laadukkaita tšekinkielisiä kristillisiä lastenkirjoja. Uskon Jumalan kutsuneen minua tähän tehtävään, ja tarpeeksi kauan vastusteltuani aloin kysellä eri kustantajilta mahdollisuutta yhteistyöhän. Lopulta päädyin perustamaan oman kustantamon, Hislandin.  

Myöhemmin kiinnostusta alkoi kuitenkin löytyä, ja nyttemmin Hisland on osa isompaa kustantamoa, Navrat domua.   

 

Blanka kasvoi uskovassa perheessä, mutta tuli henkilökohtaiseen uskoon vasta railakkaan nuoruuden jälkeen etsittyään ensin jännitystä elämään muualta.   

– Todellinen seikkailu alkoikin, kun tulin uskoon!  

Seikkailua onkin riittänyt, sillä Blankan aviomies Milan Ježek on selviytymisohjaaja, joka on vienyt myös kaupunkilaistytöksi itseään luonnehtivaa vaimoaan kokeilemaan, miten onnistuu muun muassa yöpyminen metsässä ilman makuupussia, palelematta.   

– Tuon kokemuksen jälkeen olin vakuuttunut, että nuo selviytymisniksit pitää jakaa kaikille.  

Järjestäessään yhdessä selviytymisviikonloppuja niin lapsille kuin aikuisille Blanka ja Milan huomasivat, miten hyvin selviytymiseen liittyvät teemat limittyivät esimerkiksi ihmissuhteisiin, etiikkaan ja uskonasioihin. Tästä syntyi idea, jonka lopputulos nähdään kansien välissä tšekin lisäksi slovakin-, unkarin- ja pian myös suomenkielisenä – Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille.   

 

Blanka uskoo, että halutessamme tehdä jotain Jumalan kunniaksi Hän kyllä antaa meille inspiraatioita mistä tahansa.   

– Esimerkiksi 7-, 14- ja 19-vuotiaiden tytärtemme huoneet ovat toimineet minulle inspiraation lähteinä. Jopa kynsilakkapullosta voi saada idean. Mielestäni meidän tulisi käyttää ajankohtaisia, kiinnostavia asioita erityisesti jakaessamme ilosanomaa lapsille ja nuorille. 

Kirjahankkeet ovat olleet perheen yhteisiä projekteja. Molempia kirjoja on ollut tekemässä myös esikoistytär Noemi, ja nuoremmatkin tyttäret ovat osallistuneet kertomalla mielipiteitään. Wifi-yhteys Taivaaseen -kirjan tekoa varten Blanka perusti seurakuntaansa tytöille pienryhmän, jossa kaikki kirjan sisältämät tehtävät myös testattiin käytännössä.  – Se oli hauskaa ja hyödyllistä. Heillä oli paljon kiinnostavia ideoita, ja sain heiltä hyvin arvokasta palautetta ja hyödyllistä tietoa esimerkiksi emojeista.   

Tyttären kanssa tehdyn yhteistyön etuihin Blanka listaa myös rehellisen palautteen saamisen. Yhteistyö sujui muutenkin hyvin, vaikkakin äiti pääsi samalla harjoittelemaan jaloa hyvettä, kärsivällisyyttä. Yhden toimivan niksin Blanka kertoo yhteistyön sujumiseen liittyen:  

– Suklaa oli oleellinen osa palavereitamme! 
20/2023

PuheenaiheMilla Löfman

[25.5.2023] Pian suomeksi Aikamedian kautta ilmestyvien varhaisnuortenkirjojen Wifi-yhteys Taivaaseen ja Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille takana on tšekkiläinen...
MielipideTasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden tervehdyksen pääpaino oli maailmaa ja maatammekin kohdanneissa äkillisissä kriiseissä. Hän mainitsi pahuuden ilmenemisestä Ukrainassa ja maailmalla...
UutisetVeera Hug
Nigerian helluntailiike on jo useana vuonna ollut mukana Saksasta lähtöisin olevan Go Movement -evankeliointiliikkeen kampanjassa. Siinä toukokuu on nimetty Mene!-kuukaudeksi (Go mo...
UutisetVeera Hug, Milla Löfman


(15.5.2023) Ukrainan sota on saanut aikaan suuren pakolaisaallon.
- Ihmishenkien menetysten ja vammautumisten jälkeen ehkä traagisin seuraus tap...
(14.5.2023) Lapsi oppii äidinkielen luonnostaan ensimmäisenä kielenään. Tämä tapahtuu ilman erityistä ohjausta vuorovaikutuksessa toisten ihmisten – ja ennen muuta äidin – kanssa.
Ä...
(15.5.2023) Kesä on juhlien aikaa. On häitä, valmistumis-, Fifteen- ja rippijuhlia sekä ihan vain kesän kunniaksi vietettyjä juhlia. Mikäs sen mukavampaa kuin grillata ystävien kanssa ja nauttia k...
UutisetRuut Ahonen
Hengellisten kesäjuhlien ajankohtia on muutettu paremmin keskenään yhteensopiviksi. ”Päällekkäisyyksiä ja monien eri juhlien ruuhkaviikonloppuja on haluttu välttää, jotta oma kesä...
UutisetAnssi Tiittanen


Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toteaa, että orastava hallitusvastuu tuntuu erilaisena ilmapiirinä uuden eduskuntakauden alkaessa.
– On sii...
Puheenaihe(12.5.2023) ”Nyt mereltä nousee pieni pilvi, miehen kämmenen kokoinen.” Tämän tunnetun lauseen sanoi meille tuntemattomaksi jäänyt palveluspoika, jonka profeetta Elia lähetti katselemaan merelle...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan