Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

Jumala ansaitsee vain parasta – Blanka Ježková seurasi kutsua ja perusti oman kustantamon

Blanka Jezková kaipasi uusia ja laadukkaita kristillisiä lastenkirjoja ja perusti lopulta oman kustantamon. (Kamila Jezková)
Blanka Jezková kaipasi uusia ja laadukkaita kristillisiä lastenkirjoja ja perusti lopulta oman kustantamon. (Kamila Jezková)

Milla Löfman

[25.5.2023] Pian suomeksi Aikamedian kautta ilmestyvien varhaisnuortenkirjojen Wifi-yhteys Taivaaseen ja Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille takana on tšekkiläinen Blanka Ježková, 40, joka työskenneltyään ensin opettajana ja sitten ei-kristillisessä kustantamossa perusti oman kustantamon kristillistä lasten- ja nuortenkirjallisuutta varten.   

– Kolmen tyttären äitinä kaipasin laadukkaita tšekinkielisiä kristillisiä lastenkirjoja. Uskon Jumalan kutsuneen minua tähän tehtävään, ja tarpeeksi kauan vastusteltuani aloin kysellä eri kustantajilta mahdollisuutta yhteistyöhän. Lopulta päädyin perustamaan oman kustantamon, Hislandin.  

Myöhemmin kiinnostusta alkoi kuitenkin löytyä, ja nyttemmin Hisland on osa isompaa kustantamoa, Navrat domua.   

 

Blanka kasvoi uskovassa perheessä, mutta tuli henkilökohtaiseen uskoon vasta railakkaan nuoruuden jälkeen etsittyään ensin jännitystä elämään muualta.   

– Todellinen seikkailu alkoikin, kun tulin uskoon!  

Seikkailua onkin riittänyt, sillä Blankan aviomies Milan Ježek on selviytymisohjaaja, joka on vienyt myös kaupunkilaistytöksi itseään luonnehtivaa vaimoaan kokeilemaan, miten onnistuu muun muassa yöpyminen metsässä ilman makuupussia, palelematta.   

– Tuon kokemuksen jälkeen olin vakuuttunut, että nuo selviytymisniksit pitää jakaa kaikille.  

Järjestäessään yhdessä selviytymisviikonloppuja niin lapsille kuin aikuisille Blanka ja Milan huomasivat, miten hyvin selviytymiseen liittyvät teemat limittyivät esimerkiksi ihmissuhteisiin, etiikkaan ja uskonasioihin. Tästä syntyi idea, jonka lopputulos nähdään kansien välissä tšekin lisäksi slovakin-, unkarin- ja pian myös suomenkielisenä – Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille.   

 

Blanka uskoo, että halutessamme tehdä jotain Jumalan kunniaksi Hän kyllä antaa meille inspiraatioita mistä tahansa.   

– Esimerkiksi 7-, 14- ja 19-vuotiaiden tytärtemme huoneet ovat toimineet minulle inspiraation lähteinä. Jopa kynsilakkapullosta voi saada idean. Mielestäni meidän tulisi käyttää ajankohtaisia, kiinnostavia asioita erityisesti jakaessamme ilosanomaa lapsille ja nuorille. 

Kirjahankkeet ovat olleet perheen yhteisiä projekteja. Molempia kirjoja on ollut tekemässä myös esikoistytär Noemi, ja nuoremmatkin tyttäret ovat osallistuneet kertomalla mielipiteitään. Wifi-yhteys Taivaaseen -kirjan tekoa varten Blanka perusti seurakuntaansa tytöille pienryhmän, jossa kaikki kirjan sisältämät tehtävät myös testattiin käytännössä.  – Se oli hauskaa ja hyödyllistä. Heillä oli paljon kiinnostavia ideoita, ja sain heiltä hyvin arvokasta palautetta ja hyödyllistä tietoa esimerkiksi emojeista.   

Tyttären kanssa tehdyn yhteistyön etuihin Blanka listaa myös rehellisen palautteen saamisen. Yhteistyö sujui muutenkin hyvin, vaikkakin äiti pääsi samalla harjoittelemaan jaloa hyvettä, kärsivällisyyttä. Yhden toimivan niksin Blanka kertoo yhteistyön sujumiseen liittyen:  

– Suklaa oli oleellinen osa palavereitamme! 



UUTISET