Joulutervehdyksillä on monia merkityksiä

Lea ja Heikki Halkola ilahtuvat aina tutuista nimistä Ristin Voiton joulutervehdysten joukossa. Kuva: Seppo Rajamäki
Lea ja Heikki Halkola ilahtuvat aina tutuista nimistä Ristin Voiton joulutervehdysten joukossa. Kuva: Seppo Rajamäki
Joulu on aikaa, jolloin ihmiset ja yhteistyötä tekevät organisaatiot muistavat eri tavoin toisiaan. Viime vuosina joulukorttien lähettäminen on vaihtunut uudenlaisiin tapoihin muistaa läheisiä ja tärkeitä yhteistyökumppaneita. Myös helluntaiseurakunnissa joulu on toisten huomioimisen aikaa.

Helluntailiikkeessä on pitkä perinne laittaa yhteisöjen, yritysten ja yksittäisten seurakuntalaisten tervehdyksiä jouluna ilmestyvään Ristin Voitto -lehden kaksoisnumeroon (RV 51–52). Nimiä kerätään parhaillaan Aikamedian lähettämiin listoihin seurakuntien kirjamyyntipisteissä, ja ne julkaistaan oman kotiseurakunnan nimen alla. Tällä pienellä teolla on monia merkityksiä lehden lukijoille.

”Tutun nimen näkemisestä hyvä mieli”

Heikki ja Lea Halkola Isostakyröstä ovat laittaneet nimensä Ristin Voiton joulutervehdyksiin jo kymmenien vuosien ajan.

– Perheenä meillä on paljon rakkaita ystäviä ympäri Suomea, ja luettelosta on aina kiinnostavaa katsoa, missä päin he nykyisin asuvat ja onko heidän yhteytensä seurakuntaan vielä säilynyt, Heikki Halkola kertoo.

– Siitä tulee aina lämmin ja hyvä mieli, kun löytää tutun nimen ja joulutervehdyksen. Lea Halkolan mukaan Ristin Voiton joulutervehdys on kuin Juhannuskonferenssi, jossa näkee kerralla paljon tuttuja. Käytäntöä Halkolat pitävätkin hienona palveluna seurakuntalaisille.

– Siinä menee joulutervehdys helposti ja yhdellä kertaa suurelle joukolle ystäviä. Kyse on myös tärkeästä yhteisöllisyyden kokemuksesta ja ylläpitämisestä, samoin hyvän esimerkin näyttämisestä.

Kun kaksi nimeä vaihtuu yhdeksi

Nimiluetteloa silmäilevät huomaavat helposti myös sen, jos toinen puolisoista on poissa. Monien vuosien ajan joulutervehdysluettelossa saattoi nähdä yhdessä esimerkiksi helsinkiläisten Vilho ja Ritva Kivikankaan nimen. Jouluna 2014 luettelossa oli Ritvan nimi ensimmäistä kertaa yksin. Se oli viesti siitä, että Vilho-puoliso oli päässyt vuoden aikana matkansa määränpäähän.

– Nimen laittaminen joulutervehdykseen on haikeaa, koska Vilhon muisto on vieläkin niin vahvasti läsnä elämässäni, Ritva Kivikangas kertoo.

Hän sanoo etsivänsä luettelosta mielellään tuttujen nimiä ja ilahtuvansa niistä.

– Nimen laittaminen kertoo samalla määrätynlaisesta elämän vireydestä, Ritva pohtii.

Joulutervehdyksistä voi päätellä, vieläkö joku tuttu ihminen kuuluu tiettyyn seurakuntaan, vaikuttaa siellä aktiivisena jäsenenä tai asuu paikkakunnalla. Kun katse löytää läheisen ystävän nimen, se tuo usein mieleen yhteisiä muistoja, vaikka yhteydenpito muuten vuoden aikana olisikin jäänyt vähemmälle. Parhaimmillaan tutun ihmisen nimi nostaa mieleen häntä siunaavan ajatuksen. Lehden lukija tuntee liittyvänsä laajaan ystävien joukkoon ja kuuluvansa itselle tärkeään yhteisöön.

Heikki Halkola on kiinnittänyt huomiota siihen, että pienistäkin seurakunnista saattaa tulla paljon joulutervehdyksiä.

– Se riippuu ratkaisevasti siitä, miten hyvin asiaa pidetään esillä.

Aikaa joulutervehdysten jättämiseen helluntaiseurakunnan kirjamyyntiin on marraskuun loppuun asti.


Leevi Launonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja