Keskiviikko 17. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Otto, Otto

Jeesus Kristus – Jumala ihmisenä

Heikki Salmela (toim.): Jeesus Kristus – Jumala ihmisenä. Suomen helluntailiikkeen opetuksia 3. Aikamedia 2022. Sid. 341 s. 

 

Suomen helluntailiikkeen opetuksia -artikkelikirjasarjan kolmas osa, Jeesus Kristus – Jumala ihmisenä, täytti hyvin ennakko-odotukseni. Kirjasarjan aiemmin ilmestyneet osat 1 ja 2 ovat olleet todella laadukkaita ja onnistuneita. Tarve tälle kirjasarjalle on ollut jo pitkään ilmeinen. Vihdoin uskomme tärkeimpiä pääkohtia on avattu tarkemmin kirjallisessa muodossa. Tämä auttaa meitä helluntaiseurakuntiin kuuluvia ja myös liikkeen ulkopuolisia hahmottamaan, missä Suomen helluntailaisten teologinen ajattelu liikkuu 2000-luvulla. 

Yksi kirjasarjan monista ansioista on herätysliikkeemme asiansa osaavien kirjoittajien laaja käyttäminen. Nyt tätä monien yksilöiden tietoa ja osaamista saadaan kanavoitua kaikkien hyödyksi.

 

 

      Sarja on herätysliikkeemme historian yksi tärkeimmistä,

      ellei tärkein, kirjallinen teos.

 

Kirjassa on kymmenen eri artikkelia, joihin on jälleen löydetty aiheisiin hyvin perehtyneitä kirjoittajia. Mielestäni jokainen artikkeli on onnistunut erittäin hyvin omana teoksenaan. Tekstien tyyli on hyvin samantasoista oletettavasti toimittaja Heikki Salmelan ansiosta. Kieli on ymmärrettävää ja turhista teologisista ilmaisuista on onneksi päästy eroon. Ne vaivasivat hieman sarjan ensimmäistä kirjaa. Artikkelien sisällöistä sitten jo löytyykin eroavaisuuksia, niin kuin pitääkin. 

Lukijana pidän enemmän itse tuotetun tekstin tuoreudesta kuin toisilta kirjoittajilta otettujen pitkien, suorien lainausten käyttämisestä. Helmenä haluaisin nostaa esille Matti Kankaanniemen artikkelit, jotka olivat kirjan parasta antia. Eipä Kankaanniemi suotta kuulu Suomen johtaviin Jeesus-tutkijoihin. 

Jeesus Kristus – Jumala ihmisenä -kirjan ja koko kymmenosaisen kirjasarjan yhtenä tarkoituksena on avata helluntaiherätyksen kymmentä uskon pääkohtaa. Kuinka kolmososa onnistuu siinä? 

On ymmärrettävää, että Jeesus (kristologia) on aiheena hyvin laaja. Olisin lukijana kaivannut enemmän ydinkysymysten ympärille tehtyä opetusta. Jatkossa olisi mielestäni hyvä, että uskon pääkohdat huomioitaisiin paremmin aihevalintoja tehdessä. Jäin kaipaamaan syvempää opetusta aiheista: Jeesus opettajana ja ihmeidentekijänä, ristinkuolema ja ylösnousemus. Oma lukunsa olisi voinut olla myös Kristuksen nykyinen hallinta ja takaisintulo. 

Jeesus keskittyi opetuslasten tekemiseen ja jätti tämän myös seurakunnalle päätehtäväksi. Niinpä myös aihe opetuslapseuttamisesta olisi ollut tervetullut. Toimittajalla on toisaalta ollut varmasti sama ongelma kuin aikanaan Johanneksen evankeliumin kirjoittajalla, joka päättää kirjansa sanoihin: ”Jeesus teki paljon muutakin. Jos kaikki kuvattaisiin yksityiskohtaisesti, ne kirjat eivät taitaisi mahtua koko maailmaan” (Joh. 21:25, UT2022). 

Enemmän olisin kaivannut reflektointia helluntaiseurakuntien oppiin ja opetuksiin. Tässä onnistui hyvin Sanna Urvas artikkelissaan. Muutenkin Urvaksen artikkeli Mariasta Jeesuksen äitinä oli jotakin uutta, jota herätysliikkeessämme ei ole kunnolla käsitelty. 

Koko kirjasarja on herätysliikkeemme historian yksi tärkeimmistä, ellei tärkein, kaikista kirjallisista teoksista. Kirjan tulisi olla ”must” eli pakollista luettavaa kaikille työntekijöille ja vanhimmille. Kirjasarjan kirjat soveltuvat loistavasti jokaiselle, joka tahtoo päästä pintaa syvemmälle herätysliikkeemme teologisessa ajattelussa. Innolla jään odottamaan vielä seitsemää tulossa olevaa kirjaa. 

 

Tomi Kuosmanen 

 

 UUTISET