Jarkon luovuus ilmenee sarjakuvina

Jarkko Vehniäisen Kamala luonto jakaa mielipiteitä. - Joidenkin mielestä se on paras ja toisten mielestä huonoin koskaan tehty sarjakuva, sarjakuvantekijä sanoo. Kuva: Tero Takalo-Eskola
Jarkko Vehniäisen Kamala luonto jakaa mielipiteitä. - Joidenkin mielestä se on paras ja toisten mielestä huonoin koskaan tehty sarjakuva, sarjakuvantekijä sanoo. Kuva: Tero Takalo-Eskola

Vuodesta 2003 lähtien kokopäiväisenä sarjakuvantekijänä toiminut Jarkko Vehniäinen tunnetaan erityisesti Kamala luonto -sarjakuvasta, jota julkaisee noin 20 lehteä. Suomen lisäksi päivittäissarjakuva ilmestyy Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

 

– Piirustustaidon lisäksi tarinankerronta ja jonkin asian ytimekkäästi ilmaiseminen ovat tärkeitä taitoja, kun teen muutaman ruudun pituista sarjakuvaa, Vehniäinen toteaa.

 

Mukavaa vastapainoa lyhyiden sarjakuvien työstämiselle antaa Raamattuun pohjautuvien pitkien tarinoiden piirtäminen. Tähän mennessä Jarkko Vehniäiseltä on ilmestynyt Apostolien tekoihin perustuvat sarjakuva-albumit.

 

– Pitkän tarinan tekeminen kiehtoo minua, sillä siinä voi rönsyillä ja siihen voi tehdä pieniä, kivoja yksityiskohtia. On myös kiehtovaa saada noin 50 sivuun sisällytettyä sulava tarina, joka kulkee jouhevasti eteenpäin.

 

– Suunnittelen uutta albumia, joka perustuu Vanhan testamentin Joosefin tarinaan. Luulen, että saan siitä visuaalisesti näyttävän kokonaisuuden, koska siihen tulee Egyptin pyramideja, sfinksejä ja muuta sellaista.

 

 

Metsässä asuu merkillistä väkeä

Kamala luonto sijoittuu enimmäkseen metsään, jonka asukkaiden elämästä sarjakuva kertoo. Päähahmot, ilves ja kärppä, ovat hyviä ystäviä.

 

– Kärppä on positiivisempi ja eläväisempi kuin ilves, joka on melankolinen ja vähän masentuvaisuuteen taipuvainen, piirtäjä kuvailee.

 

– Kettu on viime aikoina noussut kolmanneksi päähahmoksi, ja se on monen lukijan suosikki. Ketun tunnetilat vaihtelevat onnen kukkuloilta murheen alhoon ja takaisin.

 

Vehniäinen ammentaa Kamalaan luontoon ideoita kaikista mahdollisista lähteistä. Joskus hän viljelee sarjakuvassaan myös kristillisiä viittauksia.

 

– Olen lainannut jakeita Jobista, Sananlaskuista ja Laulujen laulusta. Suuren yleisön tulee ymmärtää ne aiheet. En voi tehdä sisäpiirin juttuja, joita ei tajua kukaan.

 

– Joskus jotkut sanovat lukeneensa sarjakuvastani monia kertoja jonkin ajatelman, joka on osunut heidän elämäänsä sillä hetkellä. Sellainen palaute muistuttaa siitä, että työni ei ole merkityksetöntä.

 

 

Pölypilviä, kukkia ja Z-kirjaimia

Erityisesti pitkissä sarjakuva-albumeissaan Jarkko Vehniäinen pääsee hyödyntämään sarjakuvan tehokeinoja, joita ovat muun muassa erilaiset kuvasymbolit.

 

 

– Esimerkiksi sydän merkitsee rakkautta, Z-kirjaimet tarkoittavat nukkumista ja tähdet hahmon ympärillä kuvastavat kipua. Pölypilvet ja vauhtiviivat ilmentävät juoksemista. Viheltämisen tai hyräilemisen merkiksi piirrän nuotin.

 

Symboleilla pystyy kuvailemaan piirroshahmojen luonnetta, tunnetiloja ja äänensävyjä.

 

– Kun joku puhuu oikein kauniisti, sitä ilmentämään voi piirtää puhekuplaan kukkia. Jos tilanne on sellainen, että kukkasin puhuva kaveri on oikeasti lipevä, siitä syntyy ironinen tunnelma.

 

Sarjakuviin merkitään myös ääniä. Paavalin matkoista kertovassa Sandaalit sauhuten  -albumissa maanjäristystä kuvaa ilmaisu ”JYRRR!”, ja laivan rysähtäessä karille kuuluu ”KRAK!”

 

– Tykkään käyttää erilaisia tehokeinoja, koska ne ovat yleismaailmallisia. Ne tuovat elävyyttä sarjakuvan yleisilmeeseen, Jarkko Vehniäinen sanoo.

 

 

Heli Markkunen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja