Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

Islam ei antanut rauhaa – Marokkolainen Imane tekee Suomessa tv-ohjelmia marokkolaisille.

Marokosta kotoisin oleva Imane tavoittaa maanmiehiään evankeliumilla Avainmedia Lähetysjärjestön ohjelmien kautta. (Eero Antturi)
Marokosta kotoisin oleva Imane tavoittaa maanmiehiään evankeliumilla Avainmedia Lähetysjärjestön ohjelmien kautta. (Eero Antturi)

Satu Rönkkö 

(17.1.2023) Imane on iloinen ja onnellinen kolmen lapsen äiti. Näin ei kuitenkaan ole ollut aina. 

– Elin villin ja vaikean nuoruuden. Yritin kaikin voimin olla muslimi, mutta islam ei antanut rauhaa sisimpääni, Imane kertoo. 

Imane on antanut kasvonsa rohkeasti julkisuuteen. Sukunimeään hän ei kuitenkaan halua kertoa perheensä turvallisuuteen vedoten. Hän kertoo uskostaan Jeesukseen Avainmedia Lähetysjärjestön marokkolaisia varten tuottamassa ohjelmasarjassa Olen marokkolainen – olen kristitty.  

– Vanhempani olivat kääntyneet kristinuskoon jo ennen syntymääni. Synnyin siis kristittyyn kotiin, mutta koko ympäristöni oli islamilainen. Naapurit, koulu, kaikki. Vieraat ihmiset suhtautuivat minuun aina lähtökohtaisesti muslimina. Tilanne ei ollut lapselle helppo, muistelee Imane. 

– Kapinoin Jumalaa ja perhettäni vastaan. Halusin olla kuten toisetkin. Kokeilin rukouksia ja muita islamiin kuuluvia tapoja.  

Ulkokohtaisten tapojen noudattaminen ei kuitenkaan rauhoittanut levotonta nuorta. Identiteettikriisi riepotteli Imanea. Kolme siskoa ja veli ihmettelivät villikkosiskon elämää. Äiti puolestaan totesi Imanelle kiihkottomasti, että ”en voi estää sinua ryhtymästä muslimiksi, mutta rukoilen puolestasi”. Imane näki äitinsä usein öisin polvistuneena rukoukseen. 

 

Käänne tapahtui toistakymmentä vuotta sitten. 

– Kotonamme pidettiin kristillisiä tilaisuuksia. Meille tuli kerran vieras, joka viipyi pitkän aikaa. Hän opetti perheellemme ja etenkin meille nuorille paljon kristityn elämästä ja Pyhästä Hengestä. Rukoilimme yhdessä yökaudet. Mutta aamulla olin kuten ennenkin. Aloin olla uupunut kaksoiselämääni. Lopulta ymmärsin, että minun on tehtävä valinta.  

– Sanoin Jeesukselle: ”Tarvitsen sinua! Olen rikkinäinen, mutta korjaa sinä minut!” 

Vilpittömästä ja nöyrästä rukouksesta alkoi Imanen elämä kristittynä.  

 

Imane ei ajattele lähetystyötä työnä vaan ennemminkin haluna kertoa Jumalasta. 

– Kun vielä asuin Marokossa, lähetystyö oli minulle palkaton elämäntapa, niin että missä ja milloin tahansa minulla oli tilaisuus tehdä jotain toisen ihmisen hyväksi ja tuoda siten Jumalalle kunniaa, tein niin – ja teen edelleen. 

Imane kertoo, kuinka Jumala antoi hänelle ja muille ihmisille profetioita siitä, että hän tulisi puhumaan ihmisjoukoille ja olemaan monen ihmisen äiti.  

– Näin on tapahtunut, vaikka en itse aluksi osannut tähdätä mihinkään sellaiseen. 

Nyt Imane asuu Suomessa ja on töissä Avainmedia Lähetysjärjestössä, jossa hän käsikirjoittaa ja suunnittelee Olen marokkolainen – olen kristitty -ohjelmaa sekä ylläpitää sen verkko- ja Facebook-sivuja. Vapaa-aikanaan hän säveltää ja laulaa. 

– Koin, että Jumala sanoi minulle, että nyt on oikea hetki tulla esille. Jotkut varoittelivat, että älä ota riskiä lastesi takia. Mutta jos Jumala antoi meille kolme lasta kuuden vuoden lapsettomuuden jälkeen, niin eikö hän pitäisi heistä myös huolen? 

 

– En odottanut, että ohjelma saisi niin paljon huomiota kuin se sai! Ällistyin, että palautetta on tullut paljon ja että Marokon media on kertonut ohjelmasta ja samalla se on saanut julkisuutta. 

– Myös vihapostia on tullut, mutta Jumala on antanut minulle rauhan.  

Imane on myös kokenut, kuinka tärkeitä esirukous ja esirukoilijat ovat medialähetystyössä.  

– Olemme ilman muuta samaa joukkuetta. Olemme yksi ruumis, jonka eri jäsenillä on eri tehtävät.  

En usko, että voisimme voittaa sieluja ja seistä pystyssä taistelukentällä ilman esirukoilijoiden rukoustaistelua. 


”Miten voin tulla kristityksi?” 

Avainmedian Al Hayat -kanavalla viidettä vuotta näkyvä arabian marokkolaismurteella tehty Olen marokkolainen – olen kristitty on ainutlaatuinen sarja. Sen kautta yhä useammat marokkolaiset näkevät, että muslimimaassakin on Jeesukseen uskovia ja heidän lukumääränsä lisääntyy koko ajan. Al Hayat -kanavan sarjassa esiintyy omalla nimellään ja omilla kasvoillaan useita marokkolaisia kristittyjä. Myös Marokon media on uutisoinut ohjelmasta, jonka avoimuus ja esiintyjien rohkeus ovat häkellyttäneet islaminuskoisia marokkolaisia. 

– Pohjois-Afrikassa jälkihoitotiimeillä riittää töitä Egyptin lisäksi myös Marokossa, kertoo Imane. Hän on tv-sarjan käsikirjoittamisen ja juontovastuun lisäksi mukana sarjan jälkihoitotyössä.   

Sarjan kautta tulee kuukausittain kymmeniä ihmisiä uskoon ja vuodessa useita satoja.  

Sarjan Facebook-sivujen ja YouTube-kanavan yleisin kysymys on ollut ”Miten voin tulla kristityksi?”. Jälkihoitotyöntekijät vastaavat katsojien kysymyksiin ja ohjaavat heitä paikallisten uskovien yhteyteen. 

 

 

Imane Tellus-konferenssissa 

jälleen Helsingin Saalemissa. Ajankohta on 24.–26.3.2023. Konferenssi jatkaa viimevuotista teemaa Tämän sukupolven aikana. 

Konferenssin puhujina ovat muun muassa Saalem-seurakunnan johtaja Stefan Sigfrids, Saksan helluntailiikkeen ja Credo-seurakuntaperheen johtaja Friedhelm Holthuis sekä marokkolainen medialähetystyöntekijä Imane

Imane puhuu perjantain puheenvuorossaan siitä, kuinka tavoittaa muslimeja ja keskustella heidän kanssaan. Lauantain Tellus-illassa hän kertoo oman tarinansa. 

Tapahtuma on kaikille maksuton. Lapsille on myös ohjelmaa TellusKidsin muodossa lauantaipäivän aikana. 

Koko konferenssin ohjelma on osoitteessa  


 UUTISET