Ilkka Ponto kärrypyöräilee turuilla ja toreilla

Ilkka Ponto pyöräilee ihmisten luo rakentamansa "kahvion" ja kirjallisuuden kanssa. Monet kysyvät häneltä, mitä numero 316 tarkoittaa. Kuva: Eero Ketola
Ilkka Ponto pyöräilee ihmisten luo rakentamansa "kahvion" ja kirjallisuuden kanssa. Monet kysyvät häneltä, mitä numero 316 tarkoittaa. Kuva: Eero Ketola

Torikauppias keskeyttää hetkesi herneiden sullomisen metalliseen litran mittaan. Hän ottaa muutaman askeleen ja katselee uteliaana polkupyörää, varsinkin sen oheisvälineistöä. Lopulta hän kiinnittää katseensa pyörän omistavaan pieneen mieheen. Ilkka Ponto  hymyilee ja pyytää kahville.

 

Ponto on rakentanut miesten polkupyörään sopivan peräkärryn ja siihen monenlaisia ripustimia.

 

– Olen muuntanut hieman polkupyörän perään tarkoitettua lasten peräkärryä. Yläosa on purettu kokonaan pois. Tilalle olen asentanut äänentoistolaitteita varten rakennetun, lujatekoisen laatikon. Sen sisälle sopii kaikenlaista tavaraa.

 

Ilkka Ponto avaa laatikon ja ojentaa samalla torikauppiaalle kupin tuoksuvaa, herkullista kahvia.

 

Myös paikalle saapuneet nuoret kurkistavat uteliaina avattuun laatikkoon. Ilkka selostaa innokkaana:

 

– Olen tehnyt sisälle sopivat osiot termoskannuille. Niistä pumppaan teetä tai kahvia. Täällä on paikat myös piparkakuille.

 

Monet ihmiset hämmästyvät, kun Ponto tarjoaa heille kahvia.

 

– He ihmettelevät, mihin baariin heitä kutsun. Vastaan heille, että juodaan kahvit tässä. Olen laittanut laatikkoon myös varauksen pienelle, akkukäyttöiselle jääkaapille.

 

 

Mikä 316?

Laatikon kyljessä on riipuksia esimerkiksi mikrofonin jalkoja tai muuta tarvittavaa kalustoa varten. Mikrofonin jalkoja Ponto käyttää myös tukena pienelle, kätevälle pöydälle. Laatikon kylkiin on maalattu numero 316.

 

– Usein tullaan kyselemään luvun merkitystä. Siitä on helppo päästä eteenpäin kertomalla ihmisille pienoisevankeliumi.

 

Johanneksen evankeliumin luvun 3 jae 16 ei ole läheskään kaikille tuttu.

 

– Laatikossani on myös runsaasti kirjallisuutta. Silloin kun sen järjestää hyvin, sitä mahtuu yllättävän paljon.

 

Ponton mukaan kirjojen järjestyksessä olo on tärkeää, sillä usein mukaa tarvitsee mahtua muutakin kuin suomalaista kristillistä luettavaa, kuten arabian- ja persiankielistä materiaalia.

 

 

Kohtaamisia Hangossa

Ilkka Ponto on runsaan vuoden aikana ajellut systeemillään ahkerasti Hangossa.

 

– Rukoilen ennen pyöräilemään lähtöä. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat varsin usein mielenkiintoisia.

 

Kerran Ponto ajoi Hangon itäsatamaan. Siellä noin 50-vuotias pariskunta istui penkillä.

 

– Pysähdyin heidän kohdalleen. Olimme tavanneet aikaisemmin Hangon kirpputorilla, jossa olin vapaaehtoistyössä. Pariskunta katsoi vastapäisellä saarella kohoavaa ristiä. He kertoivat keskustelleensa juuri siitä, miksi risti on tulla kallioisella saarella. Siitä oli hyvä kertoa heille ristin merkityksestä. Keskustelun lopuksi rukoilin heidän puolestaan ja he ottivat Jeesuksen vastaan omaan elämäänsä.

 

Ilkka Ponto ei yleensä kuljeta laatikossaan niin eksoottista kuin hepreankielistä kirjallisuutta, mutta kerran hänen lähtiessään Hangon torille sitäkin sujahti kyytiin.

 

– Otin mukaan muutamia hepreankielisiä lentolehtisiä. En ajatellut sitä sen enempää. Torilla tapasin kaksi henkilöä, joiden kanssa syntyi kohtaaminen. He kertoivat olevansa israelilaisia ja asuvansa Tel Avivissa.

 

Helsingissä koulutustapahtumaan osallistuvat israelilaiset olivat päättäneet viettää vapaapäivänsä Hangossa. He olivat kuulleet, että kaupunki on varsinkin kesällä hyvin kaunis.

 

– He kyselivät laatikossa olevasta tekstistä ja numeroista 316. Ojensin heille lentolehtiset, ja he olivat hyvin kiitollisia ja kertoivat lukevansa ne mielenkiinnolla. Tällaisissa hetkissä ymmärtää, kuinka Jumala johdattaa aivan arkisen elämän keskellä aivan oikeiden henkilöiden luokse.

 

 

Ihmiset haluavat keskustella

Ilkka Ponto tunsi hyvän sanoman kertomisen muille läheiseksi jo toistakymmentä vuotta sitten, kun hänen oma uskonsa oli vielä hataraa ja selkeä päätös seurata Jeesusta puuttui. Uskonratkaisun hän teki 11 vuotta sitten.

 

Nykyisin mies toimii Hangon helluntaiseurakunnan vanhimmistossa ja hallituksessa. Elokuussa alkoi uusi kiintoisa vaihe, kun Ponto aloitti kokkiopinnot Salon aikuiskoulutuskeskuksessa. Raamatusta tuli Ilkka Pontolle uudenlainen inspiraation lähde hänen opiskellessaan kaksi vuotta Isossa Kirjassa.

 

– Opinnot antoivat minulle paljon, ja sain innon tutkia Raamattua. Tämä on ollut minulle tärkeää kohdatessani ihmisiä.

 

Ponto korostaa, että pelkkien lentolehtisten tyrkkääminen ihmisten käsiin ei ole se, mihin hän pyrkii.

 

– Haluan kohdata ihmisen yksilönä ja keskustella hänen kanssaan.

 

Keskustelun tuloksena muodostuu usein ystävyyssuhteita, ja myöhemmin tavatessa syntyy uusia keskustelunaiheita.

 

– Ihmisillä on paljon hätää ja tuskaa, ja he haluavat keskustella hengellisistä asioista. On hyvä ja kevyt olo lähteä yhä uudelleen pyöräilemään ihmisten luokse.

 

 

Eero Ketola

 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa