”Hyvässä laulussa on taivaan tuoksua ja mullan makua”

- Seurakunnissa tulisi virittää palavaksi myös kaikki musiikin lahjat, Risto Huvila innostaa.
- Seurakunnissa tulisi virittää palavaksi myös kaikki musiikin lahjat, Risto Huvila innostaa.
Lasse Heikkilällä, Hannu Huhtalalla, Pekka Simojoella ja Risto Huvilalla on lauluntekijöinä yhteinen kutsumus. Yhteistä miehille on ilo siitä, ettei musiikilla ole enää seurakuntarajoja. Yhteistä heille on myös se, että jokaisella on suunnitelmissa uusi laulukirja.

Aikamedian kustannuspäällikkö Outi Kättö kertoo, että uusia nuottikirjoja julkaistaan harkiten.

– Kustantaminen kannattaa silloin, kun käyttö ja tarve kohtaavat, Kättö sanoo.

– Digitalisaatio on tulossa myös nuottien kustantamiseen, ja sen haasteen edessä olemme. Luvaton kopiointi on onneksi vähentynyt, kun ihmiset ovat ymmärtäneet sen laittomaksi.

Helluntaiseurakuntien musiikkiyhdistys, HSM ry, julkaisee jonkin verran nuottikirjoja, viimeisimpänä syksyn kynnyksellä tullut Joy-lauluja -nuottikirja. Se oli käytössä myös musiikkiristeilyllä lokakuun lopulla.

Heikkilä kiertueelle Suomalaisella messulla

Lasse Heikkilä on tehnyt uransa aikana 13 laulukirjaa. Erityisen hyvin hänen tuotannostaan tunnetaan messut ja Jippii-laulut.

– Musiikin tekeminen on taiteellista työtä, ja tulos on kiinni luomisprosessista. Omaa ambitiota ei saa unohtaa, Heikkilä pohtii.

Hänen uusin nuottipainoksensa on Suomalaisen messun juhlajulkaisu, johon on lisätty lauluja ja neliäänisiä sovituksia.

– Nuorena tein lauluja säveltämisen innosta. Nyt mietin enemmän kohderyhmää, jolle niitä kirjoitan. Uutta Suomalaista messua oli hieno rakentaa ja säveltää. Sain kirjaa varten yli 900 tekstiä, joista oli hyvä valita, Heikkilä kertoo.

Nyt messu on valmis, ja sen myötä on ensi vuonna tulossa laaja kiertue.

– Meillä on juhlavuoteen liittyen 40 esitystä ympäri Suomea, ja esitämme messun yhdessä paikallisten kuorojen kanssa. Suunnitelmissa on myös kiertueet Japaniin ja Espanjaan.

Uusia nuottijulkaisuja tekeillä

Hannu Huhtala, joka tunnetaan Hilja Aaltosen teksteihin sävelletyistä lauluistaan, on tehnyt jo kolme nuottipainosta.

– Osa kutsumustani on laulujen tekeminen. Usein laulut syntyvät vaikeimman kautta, Huhtala sanoo.

– Itselleni rakas laulu on Anna sade, Jumala. Se kuvastaa Hilja Aaltosen koko kutsumusta. Sävelsin laulua monta viikkoa.

Nyt Huhtala on suunnittelemassa uutta nuottikirjaa, ja erityisesti hänen mielessään ovat sisäisen eheytymisen laulut.

Pekka Simojoki on tuottanut yhteensä 30 nuottikirjaa ja yli 700 laulua. Hänen laulukirjojaan on käännetty muun muassa eestin, ruotsin ja ranskan kielille. Simojoen lauluja laulavat nuoret ja vanhat. Ne sopivat kaikkien suuhun.

– Rakastan melodioita, ja lauluja kirjoittaessani pidän kiinni siitä, että pieni on kaunista, Simojoki kertoo.

– Omat tekstini ovat riimittelyä, ja koukku on siinä, että laulut ovat tarttuvia. Lauluissa pitää olla taivaan tuoksua ja mullan makua. Jokaisella sukupolvella on omat virtensä, ja aarteet niistä jäävät elämään.

Simojoki tekee paljon lauluja myös tietyille kohderyhmille, kuten lapsille, Exitille, Etcetera-kuorolle sekä ylistysryhmien käyttöön.

– Työtä helpottaa se, jos kohdeyleisö on tiedossa. Toki joskus putkahtaa lauluja ilman kohdettakin.

Ensi vuosi on Exit-yhtyeen 30-vuotisjuhlavuosi, ja tulossa oleva nuottipainos sisältää kaikki Exit-yhtyeen laulut. Kaksiosaisen laulukirjan ensimmäinen osa valmistuu ennen joulua ja kakkososa ensi vuoden aikana.

Kaikki talentit Jumalan käyttöön

Risto Huvilan mukaan on tärkeä rukoilla rohkeutta ottaa käyttöön Jumalan antamat talentit ja armolahjat. Itse hän kertoo pantanneensa niiden käyttöönottoa vuosikymmeniä.

– Myös seurakuntien johtajien pitäisi ymmärtää virittää palaviksi kaikki seurakuntalaisten lahjat, myös musiikin lahjat, Huvila rohkaisee.

Hän kertoo pohtineensa, tallaammeko liian helposti toisten auraamaa polkuja laulamalla vain käännösbiisejä.

– Uskon, että Jumala haluaa antaa lauluja suomalaisille suomeksi. Hyvätkään käännöslaulut eivät aina istu suomalaiseen sielunmaisemaan. Omaksi tehtäväkseni olen kokenut kirjoittaa harmonisia ja melodisia lauluja suomalaisille.

Risto Huvilan muusikkoura alkoi 15-vuotiaana Kyösti Rothin perustaman Helsingin Saalemseurakunnan nuorisokuoron ja -bändin pianistina.

– Roth opetti minulle maj- ja dim-soinnut ja käännökset. Bändissä soittivat silloin myös muun muassa Leo Kunnas, Timo Luoto ja Arto Antturi, Huvila muistelee.

– Äänitimme Prisma-studiossa 80-luvulla. Tein lauluja ja säestin monia artisteja. Ylioppilaskeväänäni Viktor Klimenko soitti ja pyysi minut mukaansa kolmen viikon kiertueelle Norjaan. Piti kuulemma lähteä saman tien. Se oli sopiva aukko ennen kirjoituksia, enkä edes reputtanut, Huvila naurahtaa.

Nyt mies kiertää Uusi laulu -kokoonpanonsa kanssa.

– Sain vuonna 2008 uuden sykkeen, ja uusia laulujakin alkoi tulla. Niitä on jo yli 120. Vuosi  sitten ilmestyivät Laulakaa uusi laulu -levy ja nuottijulkaisu.

Euroopan vierailumatkoilta Huvilan mieleen on jäänyt lauluhetki juutalaisessa palvelukodissa Budapestissa.

– Kodin asukkaista monet olivat kokeneet holokaustin. Tilanne vei sanattomaksi, mutta musiikilla oli siinäkin tilanteessa hoitava vaikutus.


Markku Sandberg






Musiikkiväen kokoontuminen suunnitteilla


Viime kesänä seurakuntien muusikoita kutsuttiin koolle sosiaalisen median välityksellä  Keuruun Juhannuskonferenssiin. Paikalle saapuikin parikymmentä muusikkoa eri seurakunnista ympäri maata.

– Tapaaminen oli epävirallinen mutta tarpeellinen. Varsinkin seurakuntien ylistyksenjohtajat kokevat olevansa todella yksin, kertoo kokoonkutsujana toiminut Helsingin Saalem-seurakunnan musiikkityönjohtaja Piritta Poutala.

– Koen, että musiikki seurakunnissamme on murroksessa, ja tällainen kokoontuminen on hyvää vertaistukea.

Juhannuksen kokoontumiseen osallistuivat myös Karen Hagqvist ja Jarkko Makkonen Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:stä.

– Se oli hieno avaus yhteisille tapaamisille ja keskusteluille ylistyksenjohtajien kanssa, Hagqvist sanoo.

– Esittelimme Ylistys.net-portaalia ja kerroimme yhdistyksemme toiminnasta.

Hagqvistin ja Makkosen mukaan HSM ry:llä on mahdollisuus Hyry-yhteisön jäsenenä vaikuttaa valtakunnallisesti seurakunnissa tehtävään musiikkityöhön. He näkevät yhdistykseen liittymisen hyödyllisenä myös ylistyksenjohtajille.

Uudet musiikkityylit on saatettu kokea seurakunnissa uhkana. Nyt toiveena onkin, että HSM ry voisi tukea seurakuntia ja muusikoita nykyisessä musiikkimurroksessa.

Piritta Poutala kertoo, että ensi vuoden alussa on tarkoitus järjestää musiikkiväelle yhteinen kokoontuminen pääkaupunkiseudulla.



10/2016Kirjallisuus:The

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja