Helluntaiseurakuntien työntekijöille suunnattu KIILA-kuntoutus käynnistyy joulukuussa – haku auki nyt

Tärkeä osa kuntoutusta on vertaistuki. (Shutterstock)
Tärkeä osa kuntoutusta on vertaistuki. (Shutterstock)

3.10.2023 | Tuula Pirinen 

KIILA-kuntoutus on Kelan rahoittama ammatillinen työ- ja toimintakykyä tukeva ja edistävä kuntoutusmuoto. Siihen valitaan henkilöitä, joiden työskentelyä vaikeuttaa jokin sairaus ja joiden ansiomahdollisuudet lähivuosina ovat siksi heikentyneet. 

– Kuntoutus on kokonaisuus, jossa moniammatillinen terveydenhuollon tiimi paneutuu osallistujien ja ammattiryhmän kysymyksiin ja sen perusteella rakentaa sopivan kuntoutusohjelman. Tavoitteena on estää ennenaikaisia eläköitymisiä ja pitkiä sairaslomia, kertoo kuntoutuksen yhteyshenkilö, pastori ja Help ry:n puheenjohtaja Antti Hirviniemi

Osallistujat kuntoutuksiin kootaan ammattialoittain tai vaikkapa tietystä yrityksestä.  

– Helluntaiseurakuntien työntekijöistä muodostetaan nyt oma ryhmä. Heillä on työssään yhtenäisiä piirteitä, ja toisaalta he ovat omaperäinen ryhmä verrattuna muihin.

 

 

     Tavoitteena on estää ennenaikaisia eläköitymisiä ja pitkiä sairaslomia.

 

Vaikka kuntoutusta on markkinoitu pastoreiden ryhmänä, kohderyhmänä ovat myös muut helluntaiseurakuntien työntekijät. Ikärajaa kuntoutukselle ei ole, vaan ensisijaista on todettu ja koettu tuen tarve työssä jatkamiselle. 

Kuntoutustarpeen taustalla voivat olla muutokset työssä tai henkilön vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhönsä. Se voi ilmetä työsuorituksen heikentymisenä, kuormittuneisuuden kokemuksena tai terveysongelmina. Kuntoutuksessa yksilön tarpeisiin pyritään vastaamaan laaja-alaisin menetelmin ja löytämällä ratkaisuja työhön sekä terveyden ja elämänhallinnan tukemiseen. 

– Ryhmässä tärkeää on myös vertaistuki, tutustuminen ja kollega- ja kaverisuhteiden syventäminen, korostaa Hirviniemi.  

 

Kuntoutus kestää vuodesta puoleentoista, ja se muodostuu asiakkaan tilanteen arvioinnista, ryhmäjaksoista (10–13 päivää) sekä yksilöllisistä osista (2–5 käyntikertaa). Kuntoutuksen toteuttaa Avire Oy Kiipulan kuntoutuskeskuksessa Janakkalassa. 

Hakuaika kuntoutukseen on meneillään, ja siihen kannattaa hakea viimeistään lokakuun aikana. Prosessi on hyvä laittaa liikkeelle heti, koska ensimmäinen tapaaminen on jo joulukuussa. Hakeminen tapahtuu joko työterveyden tai julkisen terveydenhuollon kautta, josta lähetetään Kelalle sähköinen hakemus. 

– Helpoiten asia hoituu, että menee omaan työterveyteen ja kertoo sairaanhoitajalle, että on kiinnostunut tällaisesta ryhmästä, johon parhaillaan kerätään osallistujia. Siellä pystytään nopeasti toteamaan soveltuvuus kuntoutukseen ja laaditaan lääkärin lausunto. Mielelläänhän ne lähettävät, koska kaikki hyötyvät, kun ihmiset jaksavat työssään, toteaa Hirviniemi.

 

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja