Nokialainen fysioterapeutti Mika Karola on tullut tunnetuksi vauhdikkaana ja ilmaisuvoimaisena laulajana. Hänet muistetaan erityisesti useista Lasse Heikkilän messuista. Nyt hän on antanut äänensä myös lähetystyöntekijä Pertti Söderlundin
elämästä kertovaan äänikirjaan Afrikka valitsi minut (Kirsi-Klaudia Kangas, Aikamedia 2019).
Kirjan äänittäminen oli kokeneelle äänenkäyttäjälle täysin uudenlainen kokemus. Yhden kirjan lukeminen tallenteeksi oli yllättävän aikaa vievää puuhaa: 10–15 minuutin lukupätkän editointiin saattoi mennä tunti. Lukemisessakin oli omat haasteensa.
– Minulla on ollut niin huono keskittymiskyky, etten ole pystynyt lukemaan lauseita vaan ainoastaan sanoja, joita olen sitten mietiskellyt, Karola kertoo.
– Lukiessani Pertin kirjaa huomasin, että siellä on mielettömiä viisauksia ja löytöjä elämästä. On upeaa, että sain lukea juuri Pertin elämästä. Muistan hänet melkein 40 vuoden takaa, ja ne tarinat elävät täysillä minunkin sisälläni, kertoo Keniassa vuosia palvelleen lähettiperheen poika.
Karola sanoo pyrkineensä saamaan kirjaan vanhan kuunnelman Matti maailmalla tunnelmaa. Äänikirja pitkäaikaisen lähetystyöntekijän elämäntyöstä julkaistaan Juhannuskonferenssissa.
Pitkäaikainen unelma toteutui
Äänikirjan lukeminen oli Mika Karolalle pitkäaikainen unelma, joka sai alkunsa kymmenen vuotta sitten pitkällä sairauslomajaksolla. Karola toimi pastorina Nokian helluntaiseurakunnassa ja veti vuosia Lauluista kaunein -yhteislaulutilaisuuksia, kunnes väsyi ja joutui sairauslomalle vaikean paniikkihäiriön vuoksi.
Laulamista rakastanut mies masentui tilanteesta syvästi. Vaikeissa vaiheissa alkoi kuitenkin itää unelma siitä, että ääntä voisi käyttää jotenkin muutenkin.
– Joku kysyi minulta silloin, mistä haaveilen. En uskaltanut sanoa, että haluaisin lukea kirjan. Sanoin, että toivoisin voivani lukea satuja tai käyttää ääntä johonkin, jossa ei tarvitsisi miettiä, mitä esitän, vaan jonka voisi tehdä vaikka kalsarit jalassa kotona.
Mika alkoi äänittää satuja lapsille ja lähetti nauhoja tutuille. Pian hän alkoi tehdä myös spiikkejä Radio Deille. Kun Aikamedia ilmoitti keväällä hakevansa kirjan lukijoita, Mika innostui.
– Ajattelin, että ei voi olla totta, tämähän on minun haavetyöni! Kun minut hyväksyttiin lukemaan Pertin kirja, ajattelin, etten voisi pyytää enempää.
– Unelmat eivät ole turhia. Kun on unelma, voi ruveta odottamaan ja valmistautumaan, ja joku päivä tulee hetki, kun sen voi toteuttaa. Voi olla, että joutuu tekemään pieniä juttuja ja kokeiluja sitä ennen, mutta ei pidä koskaan unohtaa unelmaa.
Elämää paniikkihäiriön kanssa
Mika Karola on kärsinyt paniikkihäiriöstä ja masennusjaksoista kolmikymppisestä asti. Hän on saanut kohtauksia laulukeikoillakin ja joutunut vetämään toisinaan esityksiä läpi diapamin voimalla.
Ajan kanssa hän on oppinut elämään sairauden kanssa.
– Se vaati monta ambulanssikyytiä, kun luulin kuolevani. Monenlaisten lääkekokeilujen jälkeen löytyivät sopivat lääkkeet, jotka helpottavat oloa. Nykyään pystyn keskittymään hengittämiseen ja läsnäoloon niin, ettei kohtaus pääse päälle. Välillä on rukous vaimon tai äidin kanssa rauhoittanut, kun matkalla ollessani on tullut kohtaus. Mutta enää en säikähdä, jos kieli puutuu ja pyörryttää, sydän tykyttää ja hengittäminen on vaikeaa.
Kun Karola palasi vuoden tauon jälkeen lavoille, hän pelkäsi, miten selviää. Mutta kun ympärillä oli turvallisia ihmisiä, pelko alkoi hälvetä.
– Huomasin silloin, että paniikkikohtaukseen vaikuttaa muun muassa se, jos on paljon odotuksia, joita en koe pystyväni täyttämään.
– Edelleenkin reagoin odotuksiin. Osa reagoinnista ei ole rakentavaa vaan rikkovaa. Joudun pyytelemään anteeksi ihmisiltä ja selvittämään asioita ja opettelemaan, miten menen taas eteenpäin, Karola sanoo.
– Mutta olen oppinut, että vaikka olen rikkonut toista vastaan, niin aina voin pyytää anteeksi ja miettiä, mitä voisin tehdä eri tavalla. Voin opetella sanomaan ajoissa, jos jokin asia painaa. Heikkouden ja rajallisuuden myöntäminen ei ole vaarallista.
Hyväksytty virheistä huolimatta
Sairaus ja virheet ovat opettaneet Mika Karolalle nöyryyttä ja riippuvuutta armosta ja anteeksiantamuksesta.
– Vaikka olen mokannut raskaasti, valinnut itsekkäästi ja tehnyt syntiä, niin Jumala ei heitä kanssani pyyhettä kehiin, vaikka itse niin tekisinkin. Toivo siitä, että Jeesus löytää minut aina, on saanut jatkamaan avun huutamista. Jeesuksen kanssa en ole hukassa.
– Usko Jeesukseen on poistanut syntisyyteni tuomion. Jeesus on todistanut Jumalan rakkauden minua kohtaan niin voimakkaasti, että voin elää ilman pelkoa siitä, että minut hylätään ja heitetään helvettiin.
Saadessaan kokea rakkautta hylätystä tulee hyväksytty, vaikka ihminen olisi julistettu minkä tahansa yhteisön tai yhteiskunnan silmissä arvottomaksi, surkeaksi ja toivottomaksi.
Karolaa lohduttaa se, että Raamattu on täynnä ihmisiä, joilla oli erilaisia rajoitteita, taipumuksia, luonteita ja edesottamuksia, ja silti Jeesus rakasti heitä kaikkia.
– Minun voimakkuuteni tai tasapainoisuuteni ei määrittele sitä, mitä minä olen. Ihmisyys minussa on niin arvokasta, että Jumala rakastaa minua niin paljon. Jeesus elää sydämessäni ja antaa minulle voimaa elää. Se antaa toivoa.
Uusi, hiljaisempi Karola
Anteeksiantamus ja armahdetuksi tulemisen kokeminen ovat pääteemoja myös Mika Karolan uudella, juhannuksena julkaistavalla levyllä Armon saanut syntinen (Palo-yhtye ry, 2019). Levy sisältää Pitkän kirjan ja kitarakuorojen 1970–80-lukujen lauluja uudelleen sovitettuina. Idean takana ovat Pitkän kirjan lauluista useita levyjä tehneet veljekset Tommi ja Jari Levy sekä Pauli Uusikylä.
Kun Mika valitsi lauluja levylle, hän joutui syvään prosessiin.
– Aloin nähdä itseni todella syntisenä, ja ajattelin jo, etten voi laulaa niitä lauluja. Mutta sitten ymmärsin, että niissä lauluissa on toivoa, ja jos ne voivat tuoda toivoa minulle, niin ehkä ne voivat tuoda sitä jollekin toisellekin.
Levyllä kuullaan poikkeuksellisesti myös hiljaisempaa Karolaa. Kun hän alkoi laulaa hankalassa työtilanteessa hiljaa vanhaa laulua ”Kiitä vaan aina Jeesus-nimen voimaa”, mieleen tuli, että senhän voi laulaa hyvin vähemmälläkin voimalla.
– Laulaessani tajusin, että se on tosi kipeän ja jopa toivottoman tilanteen ja vaikeuksien keskellä elävän ihmisen laulu, ja että voin laulaa sen pienesti ja hiljaa ja vähillä eleillä. Tyylini on ollut laittaa kaikki peliin, mutta nyt sellainen ”huutamisen” aika on ohi – tai ainakin tauolla.
Uusi vaihe näkyy Mika Karolan elämässä myös niin, että puhelias mies on halunnut oppia kuuntelemaan toisia.
– Käydessäni laulukeikoilla rukoilen, että voisin oppia jotain ihmisiltä. Itselläni ei ole kuin pussillinen kuivia korppuja, mutta jos toiset keittävät kahvin ja saan rakkautta ihmisiltä, ja jos jokin laulu voi olla vaikka yhdellekin kuulijalle lohdutukseksi, niin se auttaa minua taas eteenpäin.
Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea. Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä. Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus? 1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja. Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...