Lauantai 25. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Urpo, Urban

Hätkähdyttävä tietokirja pakkoavioliitoista

Pia Rendic: Pakotettu naimaan. Saliman tie pakkoavioliitosta vapauteen. Basam Books 2022. Nid. 237 s. 

 

Pia Rendicin uutuuskirja Pakotettu naimaan kertoo hätkähdyttävästi pakkoavioliitoista Suomessa ja maailmalla. Pakkoavioliitot ovat kansainvälinen ja laaja ilmiö. Rendicin löytämien arvioiden mukaan yli 15 miljoonaa tyttöä eri puolilla maailmaa on pakotettu avioliittoon vasten tahtoaan. Monia maahanmuuttajataustaisia tyttöjä on viety takaisin kotimaahansa ja pakotettu siellä avioliittoon. Nämä tapaukset ovat herättäneet suurta kansainvälistä huomiota ja vastustusta.

 

 

     Ulkoasusta voisi päätellä olevansa

     tekemisissä pelkästään henkilökohtaisen tarinan kanssa.

 

Asiaa pahentaa se, että pakkoavioliittoon liittyy usein naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tätä Rendicin teos kuvaa havainnollisesti Saliman koruttoman tapauksen kautta. Salima joutuu avioliittoon erityisen väkivaltaisen muslimimiehen kanssa. Monen kivun ja tuskan kautta hän pääsee miehestään eroon, mutta se edellyttää raskaita ratkaisuja, muun muassa muuttoa pois kotimaasta. 

Pakkoavioliitoista on ilmeisesti vaikea puhua juuri Suomessa, koska täällä on kaikilla ollut perinteisesti yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet jo vuosikymmeniä. Niinpä maahanmuuttajien eksoottiset ongelmat tuntuvat meistä suomalaisista kaukaa haetuilta ja liioitelluilta. Tätä taustaa vasten Rendicin kirja on ajankohtainen ja tärkeä puheenvuoro monia koskettavasta ongelmasta, vaikka asia on muuten valtaväestöltä piilossa. 

Pakotettu naimaan -teoksen johdannosta selviää, että Pia Rendic haluaa nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta kaikille avioliittoon pakotetuille naisille. Salima itse kuvaa ongelmaansa näin: ”Toivon, että jokainen saisi tietää, kuinka paljon kärsin nöyryytyksestä, tuskallisista hetkistä, pelosta ja epäinhimillisestä kohtelusta. Ja tiedän, että kaikilla niillä, jotka on pakotettu avioliittoon, on samat pelot kuin minulla oli. Haluan sanoa heille: ole rohkea, et ole yksin.” 

Pakotettu naimaan on kirjoittajansa viides teos. Kirjassa on jonkin verran sensaatiohakuisia elementtejä, kuten nimikkeen ensimmäinen osa sekä irvokkaan havainnollinen johdanto-osuus, jossa muslimimies käytännössä raiskaa nuorikkonsa raa’asti. 

Pia Rendic on pappi, seksuaaliterapeutti ja tietokirjailija. Hän on aiemmin kirjoittanut muun muassa pornoriippuvuudesta, seksikaupasta ja ihmiskaupasta. Hän on tehnyt vuosia työtä seksuaalista väkivaltaa kokeneiden naisten hyväksi Suomessa ja ulkomailla. Naisten ja tyttöjen kipeät kokemukset ovat kirvoittaneet suomalaispapista esiin asiapitoisen ja havainnollisen kirjoittajan ja tietokirjailijan. 

Kirjoittaja käsittelee uutuusteoksessaan Saliman elämäntarinaa rinnan pakkoavioliittoa käsittelevän faktatiedon ja erilaisten asiantuntijalausuntojen kanssa. Vaikka asian käsittely onnistuu tällä tavoin kohtuullisen hyvin, koin kielteiseksi, että teoksen ulkoasusta voisi päätellä olevansa tekemisissä pelkästään henkilökohtaisen elämäntarinan kanssa. Saliman inhottavat kokemukset ovat ainoastaan karkean ilmiön jäävuorenhuippu. 

Rendicin kerronnassa tämä näkyy siten, että Saliman tapausta käsitellään joitakin kertoja melkoisen informaatiotulvan suvantohetkissä noin kolmisenkymmenen sivun verran. Itse olisin nimennyt teoksen paremmin sisältöä kuvaavalla otsikolla. 

 

Jari Olavi Hiltunen UUTISET