Hän pitää meistä huolta - hävittäjälentäjän tarina

Eero Marttinen Ritva-vaimonsa kanssa kirjan julkaisutilaisuudessa Isossakyrössä.
Eero Marttinen Ritva-vaimonsa kanssa kirjan julkaisutilaisuudessa Isossakyrössä.
Kaikki alkoi pienen pojan unelmasta saada lentokone. Eero Marttisen isän työura Ilmasotakoulussa rohkaisi osaltaan nuoren pojan pyrkimyksiä päästä siiville. Ajan saatossa tie lentäjänuralle oli valmis.

– Kerran saapuessani koulusta kotiin isäni tuli minua vastaan sanomalehti kädessään. Lehdessä oli huomattavan suuri ilmoitus, jossa kutsuttiin hakijoita lentoupseerikoulutukseen.

– Isäni kehotuksen ja ohjeiden mukaan laitoin hakemuksen ja pian sain tietää pääseväni lisätarkastuksiin Helsingin sotilassairaalaan. Kului pari viikkoa ja minulle ilmoitettiin, että olin hyväksytty.

Hävittäjälentäjän ura sai siivet ja Eero Marttisen unelmasta tuli totta. Mutta millaiset olivatkaan Jumalan suunnitelmat?

Messerschmitt Volkswagen G

– Eräänä päivänä kiipesin ”Mersuun” ja valmistauduin jälleen nousemaan korkeuteen. Rullasin koneen suurimmalle kiitotielle ja painoin moottorin täysille. Kone kiihtyi nopeuteensa ja lähti nousuun. Yhtäkkiä sen moottori pysähtyi ja kone kääntyi nokka edellä maahansyöksyyn, pomppasi jälleen ilmaan, kääntyi selälleen ja putosi lopulta maahan.

Voimakas hävittäjälentokone tuhoutui turmassa täysin ja sen bensatankki halkesi.

– Muistan yhä, miten bensaa virtasi riippuvan ruumiini ohi. Kone räjähtäisi minä hetkenä tahansa ja saisin surmani, Marttinen muistelee silmänräpäyksessä tapahtunutta onnettomuutta.

Sytytä hänet!

Eräs sairaanhoitaja oli nähnyt onnettomuuden Porin keskussairaalan ikkunasta. Järkyttyneenä hän alkoi rukoilla Jumalalta apua. Vain yksin Luoja tietäisi, kuka lentokoneessa oli ja miten hänen elämälleen kävisi.

– Oi Jumala, pelasta tuo lentäjä! Jos hän jää henkiin, sytytä hänet ja tee hänestä uskovainen. Jos hän tulee uskoon, tee hänestä Jeesuksen todistaja, vaikka helluntaisaarnaaja tai kirkon pappi!

– Sytytä hänet niin, että hänestä tulee lähetyssaarnaaja ja vielä niin, että hänestä tulee lähetyssaarnaaja kiinalaiseen maahan!

Hävittäjälentäjä Marttinen pelastettiin ja uusi sivu kääntyi hänen elämässään – Jumalan  kutsumuksen sivu.

Ihminen suunnittelee, Herra ohjaa

Eero Marttinen on tehnyt pitkän uran helluntaisaarnaajana ja lähetyssaarnaajana Kiinassa. Jumalan suunnitelmat ovat olleet ihmeelliset ja sairaanhoitajan täsmärukouskin toteutunut sanatarkasti.

– Rukous kuultiin ja Jumala huomioi sen ajallaan. Näin jokainen rukous saa vastauksensa, Marttinen täsmentää.

– Elämässäni tapahtui todellinen muutos, ja muutaman vuoden kuluttua erosin armeijasta. Tulin uskoon ja pian sen jälkeen lähdin raamattukouluun Paimioon. Minut kutsuttiin saarnaajaksi Kortesjärvelle ja sieltä Kokkolaan ja lähetystyökin kävi toteen palvellessani lähetyssaarnaajana Taiwanilla.

Eläkepäiviään viettävä Marttinen muistelee innolla ihmepelastumistaan, Jumalan kutsua ja kutsussa kulkemista. Hän antaa nuoremmille rohkaisevan sanan.

– Jumala johdattaa niitä, jotka rukoilevat. Tulee olla kuuliainen hänen äänelleen – jopa niin, että Jumalan johdatus voi olla aivan muuta kuin mitä itse suunnittelee.

– Kannattaa aina totella, se on siunattu tie.


Hanna-Kaisa Rahikainen


36/2016

UutisetKristityn koulutyöntekijän repertuaariin kuuluvat nyt myös täysin uskonnottomat tunnit.
PääkirjoitusUusi testamentti puhuu lapsen kaltaisuudesta kahdessa eri merkityksessä. Yhtäältä lapsen osoittama yksinkertainen luottamus on esimerkki sydämen asenteesta, jota Jumalakin lapsiltaan toivoo. Toisaalta...
Miten onSuomen Royal Rangers -työtä viritellään uuteen iskuun. Saksassa työ on kasvanut vuosia, mutta Suomessa on totuteltu hienoiseen hiipumiseen.

Suomen koordinaattori Milka Myllynen, miksi 18 000:n...
UutisetMertiörannan keskuksessa järjestettiin 20.–21. elokuuta Torreviejan Kotikirkon eli suomalaisen helluntaiseurakunnan järjestämä kokoontuminen.

– Olemme kokeneet hyväksi järjestää tapaamisen Suom...
UutisetLuterilaisen kirkon piispainkokous antoi viime viikolla selonteon, jossa se kuvasi vallitsevan tilanteen kirkon kannalta, kun uusi, sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan. Yksimielisen selont...
UutisetVapaakirkon uudet toimitilat ovat avanneet uusia näkymiä erityisesti Suomen teologiselle opistolle.
UutisetHelluntaiseurakunnan 80-vuotisen lähetystyön juhlaan on saatu uutta tietoa ensimmäisestä lähetistä.
UutisetKaksikymmentä evankelistapolun käynyttä henkilöä eri puolelta Suomea kokoontui elokuun lopulla Larsmon lähetyskotiin.

Perjantaina he suuntasivat kohtaamaan ihmisiä Pietarsaaren keskustaan ja la...
UutisetHUS:N keräämän palautteen mukaan sairaalapapin läsnäolon koetaan tuovan turvaa ja rauhaa potilaille, omaisille ja henkilökunnalle.

Erityisesti palovammapotilaiden kohdalla papin läsnäolo koetti...
UutisetVuorovaikutus auttaa aina, dialogin valmisteluihin osallistunut Kaisamari Hintikka sanoo.
UutisetKorson helluntaiseurakunnan nuorten H4H-syyskausi avattiin juhlavasti toissa lauantaina. Mukana Take the step -illassa oli Bros&Sis-yhtye.

– Illan tavoite oli innostaa jokaista ottamaan roh...
UutisetSuomen Lähetysseuran vuotuinen Tasaus-kampanja puhuu tänä syksynä maattomuudesta. Kehitysmaissa maattomuus aiheuttaa köyhyyttä, nälkää, pakolaisuutta ja turvattomuutta. Suuri osa kehitysmaiden ihmisis...
UutisetAvainmedian ja Fidan edustajat kävivät tutustumassa tilanteeseen Moskovassa.
UutisetKahdella kolmesta britannialaisesta kristitystä on henkilökohtainen kokemus yliluonnollisen olemassaolosta, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Haastateltujen kokemukset vaihtelivat rukouksen tai...
UutisetMarokossa puhuttavalla arabian murteella tehty kristillinen ohjelmasarja on saanut odottamattoman huomion.

Avainmedian Al Hayat -kanavan tuottaman ohjelmasarjan ensimmäinen jakso ladattiin Yout...
MielipideRistin Voitossa on ollut kirjoituksia, joissa on pohdittu, miksi helluntailiike polkee eräällä tavalla paikallaan ja miksi sen kasvu on pysähtynyt.

Voisimme ehkä oppia luonnosta, mitkä tekijät...
MielipideYlistyksessä ei ole ”mitään uutta auringon alla”, vaan se on kokemuksellisen helluntailaisuuden ydintä. Samat sisaret ja veljet, jotka vierastavat nykyisiä tyyliltään moderneja ylistyslauluja, yhtyvät...
MielipideSimon J. Kok kommentoi kirjoitustamme avoimesta keskustelukulttuurista (RV 34), mistä kiitos hänelle. Keskustelua on hyvä käydä, koska vain siten erilaiset mielipiteet saadaan esiin ja niitä voidaan a...
MielipideHaluaisin puuttua arkaan asiaan, jolle toivoisin tulevaisuudessa tehtävän jotain konkreettista.

Niin sanotuissa hyvissäkin raamatunkäännöksissä toistuu sama käännösvirhe, jota sanoisin tahallis...
MielipideRistin Voiton mielipidepalstalla (RV 31) toimituspäällikkö Anssi Tiittanen tulkitsee ja tekee vääriä johtopäätöksiä Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:n julkaisemasta kannanotosta.

HSM ry:n kann...
MielipideKiitos Aino-Maija Riutamaa de Mata hyvästä kirjoituksestasi (RV 34). Yhdyn mielipiteeseesi.

On järkyttävää ajatella, että (ylipainoiset) uskovat elävät itsekkäästi pullaa, karkkia, lihaa ja mät...
KolumniJo vuosien ajan on keskusteltu paljon siitä, mikseivät seurakuntamme kasva. Missä on herätys? On ollut monenlaisia seminaareja, keskustelufoorumeita, rukouskokouksia ja erilaisia yrityksiä etsiä ratka...
MuutLuomiskertomuksen mukaan työn tekemisellä on itseisarvo. Kaupan kassa ja bussikuski voivat toteuttaa Jumalan tarkoitusta yhtä lailla kuin pastori tai rofessori.
PakinaRaamattu puhuu asenteesta yllättävän paljon. Ei suoranaisesti sillä nimellä, mutta selvästi siihen viitaten. Pelkästään Hengen hedelmästä ja lihan teoista kertovassa osuudessa voidaan sanoa, että asen...
MuutSana-albumi kokoaa Iso Kirja -opiston vuodesta 1997 asti tuottamien musiikkiryhmien, bändien ja kuorojen parhaimmiston. Opistoon on aina tullut taitavia muusikoita, ja kuten levy osoittaa, ei musiikin...
MuutOn aina mukava kuulla uusia lauluja, ja tällä kertaa niitä on koko levyllinen. Monen artistin säestäjänä ja monipuolisena muusikkona tunnettu Risto Huvila on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut laul...
UutisetEuroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston PEM:n ja espanjalaisen DEMADE-järjestön yhteinen lähetyskurssi kokosi elokuussa 29 opiskelijaa yhdeksästä maasta Etelä-Espanjan Fuengirolaan. Kaksi...
MuutPastori Heikki Lehtiselle seurakunta on ollut “siunattu kahle” lapsesta asti. Nyt eläke alkaa, mutta kutsumus jää.
MuutMitä tarkoittaa Hengen hedelmä, ja miten se ilmenee arjessa?
MuutVastaa kysymyksiin ja ota selvää, onko korisi täynnä Hengen hedelmiä vai odotatko vielä raakileiden kypsymistä.

1. Lehtimyyjä kauppaa tuotteita, joita et halua ostaa. Miten käyttäydyt?
A) Jo...
PikavisiittiMatias Villberg on kohta 25-vuotias radiotoimittaja. Tällä hetkellä hän pitää ”raamattubreikkiä” Ison Kirjan Follow-opetuslapseuskoulussa tyttöystävänsä kanssa ja on jo ehtinyt heittää opiston frisbee...
MuutKotimaa-lehti (34/16) herättelee keskustelua uskoontulosta. Marjaana Kanerva kertoo kasvaneensa uskoon.

– Usein ajatellaan, että uskoontulo tarkoittaa kääntymystä, jolla on oma dynamiikkansa, k...
MuutSatavuotias itsenäinen Suomi saa lasten hengellisen laulukiertueen.
MuutEero Marttisen kertomus valaa uskoa Kaikkivaltiaaseen ja hänen lupauksiinsa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan