”Ei messias eikä antikristus”

Pastori Jimmy Huhtala jakoi Facebookissa kuvan, jossa komeilee netistä tilattu lippalakki varustettuna Trumpin vaalikampanjasta tutulla lauseella. - Lippis on hieno ja halpa muisto näistä vaaleista, jotka "hieman" jakoivat ihmisten mielipiteitä! pastori toteaa.
Pastori Jimmy Huhtala jakoi Facebookissa kuvan, jossa komeilee netistä tilattu lippalakki varustettuna Trumpin vaalikampanjasta tutulla lauseella. - Lippis on hieno ja halpa muisto näistä vaaleista, jotka "hieman" jakoivat ihmisten mielipiteitä! pastori toteaa.
Amerikka on jakautunut kahtia Donald Trumpin vallan alla kuin punainen meri Mooseksen edessä. Itse asiassa Yhdysvaltain tuoreen presidentin politiikka ja retoriikka jakaa mielipiteitä ympäri maailmaa.

– Hämmästyttävää, miten suomalaisetkin ovat innostuneet USA:n politiikasta! naurahtaa Suomen Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtaja, pastori Mika Yrjölä.

Yrjölästä näyttää siltä, että aivan kuten Yhdysvalloissa, myös Suomessa herätyskristityt suosivat Trumpia muuta väestöä enemmän. Vaikka presidentin puheet ja yksityiselämä eivät heijastele kristillisiä ihanteita, monet pitävät poliittisia linjauksia pääasiana.

– Trumpia verrataan Vanhan testamentin Kyyrokseen, jota Jumala käytti välikappaleenaan tuodakseen vapauden ”valitulle kansalle”, Yrjölä sanoo viitaten amerikkalaisten itseymmärrykseen.

Puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio on kommentoinut mediassa useaan otteeseen Trumpin puheita. Hän arvioi, että kristityt suomalaiset vaikuttajat suhtautuvat uuteen   presidenttiin pääosin ihmetellen ja kriittisesti.

– Tämä suhtautuminen on yhdistänyt sekä liberaaleja että konservatiiveja. Trumpin toimia pidetään repivinä ja aggressiivisina.

Toisaalta Mustakallio on havainnut myös vastakkainasettelua.

– Monien Trumpin suomalaisten arvostelijoiden on vaikea ymmärtää, mitä hyvää kukaan voi hänessä nähdä. Trumpin puolustajat voivat kokea, että arvostelijat ovat hypänneet  liberaalin median” kelkkaan.

Jumalan lahja Israelille?

Avoimen myönteisen Trump-linjan ovat ottaneet muun muassa Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio sekä TV7-kanavalta tuttu lääkäri Pekka Reinikainen.

Seurakuntalainen.fi-sivuston kolumnissaan Reinikainen väittää Trumpin olevan henkilökohtaisen uskonratkaisun tehnyt kristitty. Voimakas vastustus johtuu hänen mielestään siitä, että toimittajat mustamaalaavat Trumpia tämän aborttikielteisyyden vuoksi.

Yhdysvaltain tilannetta ahkerasti kommentoiva Patmos Lähetyssäätiön toimittaja Pasi Turunen suhtautuu epäilevästi väitteisiin Trumpin uskovaisuudesta, vaikka hänen mielestään ”Reinikaisella oli hyvä pointti”.

– Trump-vihamielisyyden takana ei ole vain hänen kiistanalainen persoonallisuutensa ja vaalikampanjan aikaiset möläytykset, Turunen sanoo.

– Median vihanlietsonta tulee pääasiassa tahoilta, jotka vihaavat kaikkea kristillistä konservatiivisuutta alkaen avioliitosta vain miehen ja naisen liittona syntymättömän elämän kunnioittamiseen ja kristillisen uskon julkiseen esillä pitämiseen.

Monia herätyskristittyjä on lämmittänyt sekin, että Trump on tunnustautunut Israelin ystäväksi. Israelin ystävä löytyy myös Lohjalta. Eläkkeellä oleva helluntailainen opettaja, kristillisdemokraateissakin vaikuttanut Timo Träff kertoo, että vuosi 2017 osuu yhteen juutalaisen kalenterin riemuvuoden kanssa.

Träffin mukaan myös aiempina riemuvuosina on Israelille tapahtunut suuria, kuten Balfourin julistus (1917) ja Länsi-Jerusalemin valtaaminen (1967). Nyt hän odottaa Yhdysvaltojen vallanvaihdon vaikuttavan nykyisen riemuvuoden tapahtumiin.

– Uskon, että Trump tulee siirtämään USA:n suurlähetystön Jerusalemiin, Träff vakuuttaa.

Rasisti vai kansalaistensa suojelija?

Pasi Turusen mielestä suomalaisten kristittyjen kannattaisi yrittää ymmärtää Trumpin valintaa amerikkalaisten evankelikaalikristittyjen näkökulmasta, joista yli 80 prosenttia tuki häntä.

– Eivät he yhtäkkiä luopuneet kristillisistä ihanteista. Eikä heistä tullut yllättäen myöskään rasisteja, hän sanoo. Oulun helluntaiseurakunnan nuorisopastori Juan Castillo huomauttaa, että Trumpia äänestivät nimenomaan valkoiset evankelikaalit, mutta harvemmat mustat ja latinot.

– Rotujen väliset raja-aidat ovat korkeita Yhdysvalloissa, mutta eivät Suomessa. Emme havaitse niitä täältä, Castillo toteaa.

”Trump on rasisti” -väitteitä on vauhdittanut myös tuore maahantulokielto, jonka jotkut katsovat kohdistuvan muslimeihin, vaikka toiset korostavat sen estävän jihadistien maihinnousua. Suomessa kieltoon on suhtauduttu torjuvasti.

Myös Trumpin väitteille ”kaikkialla Euroopassa” tapahtuvista ja ”median peittelemistä” terrori-iskuista on naureskeltu joidenkin helluntaipastoreidenkin Facebook-seinillä.

Castillon mielestä samanlaista islamin pelon lietsontaa löytyy myös Suomesta.

– Euroopan terrori-iskujen jälkeen jotkut kristityt poliitikot ovat heti kysyneet, milloin tämä tapahtuu Suomessa.

Castillo arvioi, että islamvastaisuuden lisäksi republikaanipresidentin retoriikka tulee vaikuttamaan Suomen kristittyjen ajattelutapaan muissakin asioissa. Kulttuurisodan kiistakapulat, kuten avioliitto ja abortti, ovat yhteisiä.

Hengen hedelmän suodattimia keskusteluun!

Amerikassa kristillisyyden politisoituminen on tutkitusti yksi merkittävä syy siihen, miksi nuoret jenkit torjuvat kristinuskon. Myös Juan Castillon mielestä kristittyjen toiminnan politisoituminen ja retoriikan koveneminen voi koitua kohtaloksi evankeliumin uskottavuudelle.

Pitäisikö sitten suomalaisten pastoreiden tai muiden kovaäänisten kristittyjen ottaa kantaa Trumpin puheisiin ja tekoihin – tai pidättäytyä ottamasta?

Facebook-tilillään Trump-lippalakkiaan esitellyt Lapuan helluntaiseurakunnan pastori Jimmy Huhtala kuvailee presidenttiä ”mielenkiintoiseksi mieheksi”, mutta sanoo ettei halua pastorina ottaa vahvaa linjaa – ei myönteistä eikä kielteistä.

Mika Yrjölä ei näe ongelmana, jos pastorit valitsevat julkisesti puolensa, mutta hän peräänkuuluttaa ”hengen hedelmän suodattimia kristittyjen keskustelukulttuuriin”.

Pasi Turusen mielestä suomalaisten kristittyjen on tarpeetonta olla voimakkaasti puolesta tai vastaan.

– Trump-hypetys tai Trumphysteria eivät saisi jakaa Kristuksen ruumista. Hän ei ole messias eikä hän ole antikristus. Trump on Yhdysvaltain presidentti. Aika näyttää, millaiseksi hänen presidenttiytensä muodostuu.


Lari Launonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja