Arviot: Syvällistä tulkintaa ja innostavia podcasteja

Susan Yli-Knuuttila 

Kun tuuli yli käy 

Via-music 2022 

 

Susan Yli-Knuuttilan ääni on kypsä ja luonteikas. Tulkinta siirtyy luontevasti höyhenenpehmeästä vahvempaan, mutta hallinta säilyy. Parhaimmillaan tekstin tulkinta synnyttää jännitteen, joka lunastaa itsensä lopussa. 

Tyylilajina vanhempi musiikki on aina riski. Vaikutteita levyllä löytyy paitsi iskelmällisestä nykygospelista myös vanhemmasta viihdemusiikista, joka on leikkiä dramatiikan ja kepeyden välillä. Nimikappaleen Kun tuuli yli käy tulkinnan perusteella Yli-Knuuttila voisi harkita osallistumista johonkin kevyen musiikin kilpailuun.  

Ajoittain solistin äänestä tulee mieleen Nina Åström tai Piritta Poutala. Soundikuva levyllä on selkeä ja kirkas. Osassa kappaleita kipuillaan Lasse Heikkilän helmasynnin, hienoisen ylisovittamisen, kanssa, mutta kokonaissoundin hallinta ja erottelu ovat pysyneet ehjänä. Studiotyöskentely on ollut selvästi laadukasta. Mitään ei ole tehty puolivillaisesti. 

Mukavaa on myös se, että äänite on tehty cd-muotoon. Levy on järjestyksessään solistin toinen. 

 

Anssi Tiittanen 

 

 

Podcastaa tulella 

Niinapenkissä 

Avainmedia 2022 

 

Helluntaiseurakuntien medialähetysjärjestö Avainmedia on tehnyt uutta aluevaltausta ja luonut roolia kristillisten podcastien tuottajana. 

Suomenkielistä podcast-tarjontaa alkaa ilmeisesti olla jo enemmän kuin kysyntää. Taistelu kuulijoiden korvanappiajasta automatkoilla, siivotessa ja lenkillä on kiivasta.  

Avainmedian podcasteissa on ihastuttavaa tuotannollista laatua, mikä kuuluu tunnusmusiikeissa, kuvituksissa ja yleisesti tasokkaana äänimaisemana.   

Ville Pitkäsen ja Mikael Meklinin Podcastaa tulella -podcastiin on saatu radion aamuohjelman kepeyttä ja välitöntä tunnelmaa. Persoonat ovat riittävän erilaisia, ja aiheita lähestytään sopivasti toisistaan poikkeavista näkökulmista. Kysymykset ovat teologisesti painavia, mutta käsittelytapa on virkistävä. 

Niina Männistön toimittama Niinapenkissä vastaa tyyliltään kaupallisen radion pidempää, pirskahtelevaa keskusteluohjelmaa, ja antaumuksella käsitellyt aiheetkin edustavat podcast-maailman kovaa ydintä: kutsumusta, mielen hyvinvointia ja nuoren aikuisen elämänkysymyksiä.  

Avainmedian podcasteissa huomaa, että toimittajat tuottavat sisällön pitkälti omin nokkineen. Tämä on samanaikaisesti niiden vahvuus ja heikkous. Nousemiseen podcastien raskaaseen sarjaan, jossa operoivat Suomessa lähinnä Yle ja suurimmat radiokanavat, tarvittaisiin toimituksellinen tiimi. 

Muita Avainmedian tuottamia ja tutustumisen arvoisia podcasteja Spotifyssa ovat muun muassa Juha Lehtosen ja Rebecca Palmin toimittama Tekopyhät, Janne Saarelan Järkevä usko sekä Nouse ja Loista -opetussarjat, jotka toimivat hyvin myös pelkkänä audiona.  

 

Anssi Tiittanen 

 

 

Vaikutteita löytyy iskelmällisestä nykygospelista ja vanhemmasta viihdemusiikista. 

 

Avainmedian podcasteissa on ihastuttavaa tuotannollista laatua.
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa