Arviot: Raikkaita sovituksia ja pysäyttävää sanomaa

Orvo Berg 

Armosta onnellinen mies 

2021

Orvo Bergin ilmaisussa kuultaa läpi vanhan rockin vaikutteet. Laulaja on kotonaan selkeän kompin musiikkimaastossa. 

Laulussa on samanlaista lennokkuutta ja karheutta kuin Antti Hammarbergilla – ja tämä on positiivinen arvio. 

Bändisovituksiin on panostettu ja kappaleita koristavat rohkeat kitarasoolot. Muutenkin liikutaan vahvasti kitarabändien maailmassa. 

Kappalekattaus on poimittu pääosin vanhemmasta hengellisestä lauluaarteistosta, mutta käsittely sovituksissa on raikas ja idearikas. Viesti on kappaleissa kirkas: ollaan pelastussanoman asialla. 

Levyllä on kotistudion soundi. Varsinaisia virheääniä ei ole kuultavissa, mutta etenkin tilan soinnissa ja soitinmassan hallinnassa tulevat selvästi rajat vastaan. Toisaalta se, että materiaalia ei voida hioa aivan loppuun asti, tuo kokonaisuuteen kiinnostavaa autotallimaisuutta. 

Aivan hiljaisia ja rauhallisia kohtia ei levyllä oikeastaan ole; niitä voisi tuleviin projekteihin kehittää. 

Kaikkiaan kyse on varsin virkistävästä albumista, josta kuuluu paitsi kokemus myös mukava kokeilunhalu ja rajojen venyttäminen. 

Hyväntekeväisyyslevyn tuotto ohjataan vähäosaisille romani- ja juutalaislapsille apujärjestöjen kautta. 

 

Anssi Tiittanen 

 

--

 

 

Esko Sorsa 

Missä minun Herrani on 

Kajaanin helluntaiseurakunta 2021 

 

Baritoni Esko Sorsan uusimman äänitteen nimikappaleen sanoitus on hyvin ajankohtainen: ”Missä mun Herrani on, maailma kuohuu ja pauhaa, maailma huutaa rauhaa, missä mun Herrani on?” 

Esko Sorsa on julkaissut jo neljä pitkääsoittoa. Uusin äänite koostuu lohjalaisen musiikinopettajapianisti Sanni Merruntauksen sävellyksistä. Kaikkien laulujen sanoitukset ovat Aini Polvisen kynästä. 

Tämän levyn punaiseksi langaksi nousee teema ihmisen pienuudesta ja Jumalan suuruudesta. Pienen ihmisen syvä armon kokeminen sekä kiitollisuus syntisten ystävää, Vapahtajaa kohtaan puhuttelevat. 

Esko Sorsa on kajaanilainen pitkän linjan laulaja ja muusikko, joka ennen uskoontuloaan kiersi oman yhtyeensä kanssa vuosia pitkin ja poikin Suomea ja Ruotsia. Ylösnousseen Herran etsimisen ja löytämisen sai aikaan pyyntö tulla laulamaan kirkkoon vuoden 1994 pääsiäisenä. 

Esko Sorsan äänessä soi syvä lämpö ja vuosien tuoma kokemus. Tulkinta on rehellisen konstailematonta ja koskettavaa. Yhteistyö Sanni Merruntauksen kanssa on monivuotinen, ja myös aiempi levy vuodelta 2018 on tämän yhteistyön tulosta. Uudella äänitteellä Sorsa ja Merruntaus laulavat muutamassa raidassa myös yhdessä. Merruntauksen pianosäestykset tukevat kauttaaltaan lauluja hyvin, ja sovitukset antavat laulusolistille tilan tulkita. 

Levy on ehyt kokonaisuus sekä sanoitusten että musiikin osalta. Kuuntelukokemuksena se on kiitollisen levollinen. 

 

Markku Sandberg
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita