Arviot: Koskettavasti kielihäiriöistä ja luovutetuista juutalaisista

Kuoleman listassa näyttäytyvä Heinrich Himmler (roolissa Timo Rühlman) vieraili sodan aikana taustalla näkyvässä Mannilan kartanossa. Pääministeri Rangelin roolissa Timo Jokinen, adjuntanttina Vesa Moisio. (Studio Takalo)
Kuoleman listassa näyttäytyvä Heinrich Himmler (roolissa Timo Rühlman) vieraili sodan aikana taustalla näkyvässä Mannilan kartanossa. Pääministeri Rangelin roolissa Timo Jokinen, adjuntanttina Vesa Moisio. (Studio Takalo)

Pia Rendic: Poika joka ei osannut puhua. Päivä Osakeyhtiö 2023. Sid. 47 s. 

 

Muut lapset hihittävät, ja Iikkaa hävettää. Miksi hän edes yritti sanoa mitään! Tyhmä Iikka! 

Pia Rendicin tositapahtumiin pohjautuva Poika joka ei osannut puhua avaa kehityksellisestä kielihäiriöstä kärsivän lapsen sisäistä maailmaa. Lastenkirjassa kuvataan koskettavasti ja käytännönläheisesti, millaisia jokapäiväisiä seurauksia siitä on, ettei pysty ilmaisemaan itseään sanoin. Erityisen sydämeenkäyvästi sanoitetaan lapsen kipeitä tunteita, kuten kiusatuksi tulemisen ja ulkopuolisuuden surua, joka on samanlainen riippumatta erilaisuuden muodosta. 

Regia Rendicin lämminhenkiset kuvat täydentävät tarinaa. Kerronnan lomassa tarjotaan tietoa kehityksellisestä kielihäiriöstä, sen tunnuspiirteistä ja kommunikoinnin apuvälineistä. Tarina sisältää myös kauniin sadun, jonka viesti koskettaa jokaista lasta: jokainen on Jumalan luoma, suuri ihme, jolla on ainutlaatuisia ominaisuuksia – jopa supervoimia, kuten Iikan viittomakieli. 

Pia Rendic on pappi, terapeutti, kasvatustieteilijä ja väitöskirjatutkija. Hän on kirjoittanut aiemmin tietokirjoja vaikeista aiheista, kuten ihmiskaupasta, uskottomuudesta ja pornon vaietuista vaikutuksista. 

Poika joka ei osannut puhua -kirjassa yhdistyvät Rendicin sielunhoidollinen ja kasvatustieteellinen näkemys. Teos luo uskoa Jumalan hyvään suunnitelmaan sekä vahvistaa lukijan empatiakykyä ja ymmärrystä katsoa toista ihmistä pintaa syvemmälle. Kirjaa voi suositella lämpimästi sekä tavallisille perheille että kasvatuksen ammattilaisille ja erityislapsia kohtaaville lapsille ja aikuisille. 

 

Elina Rautio 

 

--

 

 

Kuoleman lista 

Studio Takalo 2024. Ohjaus Martti Takalo, kuvaus Juha-Pekka Paananen, pääosissa Miko Puustelli, Harri Nimetön, Lookman Heddo, Raimo Suuronen. 93 min. 

 

Draamadokumentti Kuoleman listan tärkein arvo on siinä, että se pystyy tuomaan uutta tietoa Suomesta sodan aikana Saksaan luovutettujen juutalaispakolaisten kohtalosta asiaan perehtyneellekin. 

Draamadokumentti lajityyppinä on hyvä valinta isolla vapaaehtoisjoukolla tehtävään tuotantoon. Varsinainen dokumenttielokuva olisi vaatinut tuekseen vielä järeämpiä materiaaleja ja asiantuntijahaastatteluja, puhdas draama taas mittavia tuotantopanostuksia. 

Puolitoistatuntinen tarina kantaa loppuun asti, mutta olisi paikoin kaivannut tiivistämistä ja esimerkiksi puhuttujen osuuksien sijaan tekstiä. Elokuvaa joutuu katsomaan keskittyneesti, siksi paljon informaatiota ja yksityiskohtia on tarjolla. Tarkkuuden vaatimus on saattanut johtaa siihen, että juuri mitään ei ole haluttu jättää pois. 

Kuoleman listassa on nähty vaivaa. Näyttelijät ovat opetelleet saksaa, ja kamera kiertää historiallisilla tapahtumapaikoilla. Erityisesti ilahduttaa käsin tehty maalausmateriaali, joka palvelee dokumentin kuvittajana erinomaisesti. Kuvia on lisäksi elävöitetty 3d-animoinneilla. 

Toki pieni budjetti näkyy, mutta samalla tuntuu, että käytettävissä olevista resursseista, kuten puvuista, rakennuksista ja ajoneuvoista, on saatu paljon irti. 

Jani Utriaisen tunnelmallinen musiikki soi ajoittain hieman geneerisenä, koska muuta äänimaisemaa muodostuu vähän. Kaunis, surumielinen pääteema jää varmasti soimaan katsojan sydämessä elokuvan jälkeenkin. 

Muutoinkin elokuvassa on pieniä superonnistumisia siellä täällä, kuten Heinrich Himmlerin ja marsalkka Mannerheimin yhdennäköisyys historiallisten henkilöiden kanssa. 

Elokuvan levityksestä vastaa ICEJ, jonka , josko Kuoleman lista olisi katsottavissa lähistöllä. 

 

Anssi Tiittanen 

 Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan