Arviot: Konferenssien kulissit avautuvat muistelmateoksen kautta

Marko Halttunen: Konferenssi-isäntä tuulessa, sateessa, paisteessa. Aikamedia 2023. Sid. 364 s. 

 

[15.6.2023] Ison Kirjan suurtapahtumia uskollisesti vuodesta 2001 luotsannut konferenssikeskuksen johtaja Marko Halttunen näyttää kyntensä myös taitavana kirjoittajana esikoisteoksessaan. Sen julkistaminen tapahtuu Keuruulla Juhannuskonferenssissa. 

Hymyilevä ja moitteettomat käytöstavat omaava mies avaa kirjassa sydämensä sopukoita yllättävän rehellisesti. Kirjan sivuille ovat päässeet niin valoisat kuin pimeätkin päivät, voitot ja tappiot. Kirjan nimeksi sopiikin erinomaisesti Konferenssi-isäntä tuulessa, sateessa, paisteessa.  

Halttunen kertoo kiinnostavalla tavalla vahvaa kutsumustietoisuutta kantavan nuoren miehen matkasta Lievestuoreelta raamattukouluun Brysseliin, Ranskaan ja takaisin Suomeen kotoisan helluntaiseurakunnan paimeneksi. 

Halttunen avaa vastuullisen työnsä yksityiskohtia kunkin tapahtuman alkumetreiltä alkaen. Jokaisen suurtapahtuman taustalla on valtava määrä suunnittelua, palavereja, budjetointia, markkinointia, tiedottamista, rakentamista ja muuta. Ennen kaikkea Halttunen vie kaiken ensin rukouksessa Jumalalle. Lisäksi työ sisältää sekä suhteiden hoitamista seurakuntiin, rahoittajiin, kunnan ja valtion päättäjiin että rakennushankkeita, joista suurin on ollut ruokalarakennus Ison Padan valmistuminen vuonna 2006. 

Kirja kertoo riemukkaasti ja itseironisestikin kommelluksista ja sattumuksista, mutta myös pettymyksistä ja masentavista palautteista, joiden takia katkeroituminen ei olisi ollut kaukana. Kohtaamistaan lukuisista ihmisistä Halttunen kirjoittaa lämmöllä. Rivien välistä pilkistää jossain kohtaa ehkä jotakin kipeääkin. 

Halttunen on saanut tehdä opettavaista ja kokemusrikasta uraa Ison Kirjan konferenssikeskuksen johtajana jo 22 vuotta. Monipuolisen ja usein uuvuttavan puurtamisen pohjavireenä kirjassa kulkee lämpimästi inhimillinen ja terveesti nöyrä ihminen, joka on tinkimättömästi kysellyt valinnoissaan Jumalan johdatusta. Monet rukousvastaukset ja ilmeiset johdatukset ovat olleet suoranaisia ihmeitä. 

Yksi ilahduttavimpia teemoja on läpi kirjan kulkeva Halttusen oman perheen tarina ja etenkin hänen ja vaimonsa Helenin rakkaustarina. Kirjaan onkin kutoutunut kaksi Marko Halttusen elämään kuuluvaa tärkeää asiaa: rakas perhe ja rakas kutsumustyö. 

Halttunen on valinnut kuljettaa juonta kronologisesti suurtapahtumasta toiseen, jolloin lukijan on helppo plaraamalla löytää esimerkiksi jokin itselleen merkityksellinen Juhannuskonferenssi tai Iso Soitto. Yleisö näkee yleensä vain valmiiksi rakennetun ja toimivan koneiston, mutta Halttusen esikoisteos tarjoaa lukijalle aivan kuin moottorin räjäytyskuvan: näistä osista tapahtuma rakentui ja näin se saatiin toimimaan. 

Kirjan toivoisi päätyvän vähintään kaikkien niiden käsiin, jotka ovat Ison Kirjan alueella pidettyihin tapahtumiin osallistuneet. Mutta se voi toimia lähes tapahtumajärjestämisen oppikirjanakin. Tärkein anti on kuitenkin ymmärrys siitä, että Jumala on asettanut Ison Kirjan omalle paikalleen toteuttamaan määrättyä tehtäväänsä. Halttusen kirja rohkaiskoon lukijoita ottamaan opisto yhä vahvemmin omakseen. 

 

Kirsi-Klaudia Kangas 

 

 

Pohjavireenä kulkee lämpimästi inhimillinen ja terveesti nöyrä ihminen. 

 

Kirja rohkaiskoon lukijoita ottamaan opisto yhä vahvemmin omakseen.
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa