Arviot: Klassikkosäveliä ja merkityksellisyyttä

Leo Kunnas 

Eteenpäin 

Aikamedia 2022 

 

Musiikin monitoimimies Leo ”Leka” Kunnas on marssittanut jälleen joukon eturivin muusikoita studioon. Tuloksena on jo toinen hieno instrumentaalilevy. Aiemman äänitteen laulut olivat pitkälti Hengellisen laulukirjan kappaleita, nyt ollaan niin sanotun Pitkän kirjan lumoissa monen sävelmän voimin. 

Eteenpäin-äänitteeltä löytyy kymmenen biisiä. Se on ehjä kokonaisuus tuttuja retroajan lauluja, joiden mukana kuulija lähtee laulamaan ihan huomaamattaan. 

Sovitukset ovat maltillisia ja soitto kulkee tyylikkään tanakasti eteenpäin. Liikkeellä ollaan aidoin soittimin, mikä tuokin osaltaan lämpöä koko levyyn. 

Ensimmäinen kappale on Raija Tynjälän tekemä riemullinen laulu Hän muutti kaiken, jossa Joonatan Raution saksofonisoolo soi tyylikkäästi. Sä olet Jeesus ja Tuhlaajapoika soivat lähes alkuperäisellä hartaudella, kun taas Erkki Ahosen Kanjonilaulun Kunnas on sovittanut upeaksi kantriballadiksi. 

Vaihtelua äänitteeseen tuo rokkipoljentoinen Meillä ompi voitto. Kuulostaa, että pianoa soittaa Hillel Tokazier, jonka sävelkuljetukset pianolla ovat hunajaa. 

Äänitteen viimeinen laulu Hatikva ei ole hengellinen, vaan maallinen kansanlaulu Israelista. Voidaankin pohtia, millainen musiikki on hengellistä ja missä kulkevat hengellisen ja maallisen musiikin rajat. 

Levyn soittavat mainittujen lisäksi Seppo J. Järvinen, Timo Luoto, Seppo Uosukainen, Arto Lappalainen, Jyrki Tomminen ja Heikki Korhonen

 

Markku Sandberg 

 

 

 

Samuel Salovuori: Merkityksellisyyden voima – Kirja masennuksesta toipuvalle. Kirjapaja 2022. Sid. 183 s. 

 

Filosofi ja teologi Samuel Salovuori tarjoaa kirjassaan merkityksellisyyden sisäistämistä avaimena masennuksesta toipumiseen. 

Merkityksellisyys on elämäntaito- ja toipumiskirjallisuuden keskeisiä käsitteitä. Sen nosti esiin psykiatrian ikonihahmo Viktor E. Frankl (1902–1997), jota Salovuorikin kirjassa siteeraa taajaan. 

Kirja toimii nimensä mukaisesti varmaankin parhaiten toipumisprosessissaan jo alkuun päässeen masennussairaan lukijan tukena. Tekstiä kuljettaa tietynlainen parantumisen analogia, vaikka kirjailija varoo tarjoamasta helppoa ulospääsyä tai kikkoja toipumisen nopeuttamiseen. 

Tyylillisesti ollaan akateemisen kirjallisuuden ja self helpin välimaastossa. Kirja asettuu hyvin kotimaisen terapiakirjallisuuden traditioon. Kirjaa varten kootut kokemuskertomukset rytmittävät tekstiä ja tuovat vaihtelua, ja toipumiskertomuksia olisi voinut lukea enemmänkin. 

Merkityksellisyyden peruspilareina kirja esittelee kokemuksen itsestä selkeänä ja yhtenäisenä, ymmärryksen oman elämän ja toiminnan vaikutuksesta ympäristöön, yhteyden toisiin ihmisiin, ja suuntautumisen tulevaisuutta kohti. 

”Masennus voi olla lähtölaukaus jollekin uudelle, joka saa suuntautumaan elämään eri tavalla”, Salovuori, 33, kirjoittaa. 

Kirjassa kuvaillaan myös ansiokkaasti 2020-luvulla somemaailmassa elävää aikuista, jota masennus uhkaa nyt uudelta suunnalta. 

Kirja lunastanee paikkansa monen toipujan yöpöydällä. Kristitty lukija saattaa kaivata vahvemmin teologi-Salovuoren näkemyksiä toipumisesta hengellisestä näkökulmasta. 

 

Anssi Tiittanen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja