Arviot: Heureka sanoitti gospelin muutosta

Muut äänet 

Heureka 

Finngospel / Prisma 1989 

 

Levy-yhtiö Naxos räjäytti mukavan gospelpommin huhtikuun lopulla: Spotifysta . Ne ovat jo olleet vaarassa vaipua historian hämärään c-kasettien jo venyttyä kuuntelukelvottomiksi ja ikuisiksi luultujen cd-levyjenkin yksi toisensa jälkeen naarmuuntuessa pois tästä maailmasta.

 

 

      Sovituksissa on jaksettu tehdä töitä intohimoisesti.

 

Jukka Palosen tuottama Muut äänet oli kajaanilaislähtöisen Heurekan toinen ja viimeiseksi jäänyt levy. Sovituksissa on jaksettu tehdä töitä intohimoisesti. Yhtye on kasvanut ensimmäisen Heureka-levyn koskettavasta puberteettisuudesta aikuisempaan suuntaan, vaikka tekijät ovat vasta reilu parikymppisiä. 

Syntetisaattorit alkoivat levytyksen aikoihin jo olla universaalia yhteisomaisuutta, ja soundeissa ollaan hyvin lähellä kansainvälisiä ihanteita. Esikuvat ovat ilmeisiä: selvästi on kuunneltu muun muassa Totoa. Jotkut sovitusratkaisut kuulostavat kiusallisenkin paljon myös Mr. Mister -yhtyeeltä, kainuulaistoisinnoilta kansainvälisistä hiteistä. 

Muut äänet kärsi aikanaan ”sanomattoman” levyn maineesta. Nykykorvilla kuunneltuna se kuitenkin sisältää hyvinkin terävää pohdintaa uskonkysymysten ääreltä ja myös selvän evankeliumin. Heureka oli solisti-biisinikkarinsa Jari Levyn sanoittamana kenties aikaansa edellä: gospel otti jo muutaman vuoden kuluttua yleisemminkin hieman etäisyyttä suoran julistuksen traditioon. 

Musiikillisesti levy on riemastuttavaa kuunneltavaa myös Rauno Karmitsan pidäkkeettömän kitaroinnin osalta. Myös rumpali Juha Levylle ja basisti Mikael Juntuselle on luotu miellyttävä rungonraudoittajan rooli, jonka päälle Jari Levy maalaa tunteella ja tarkkuudella laulukuljetuksia, jotka Heurekan fanit muistavat ulkoa. 

Muut äänet on kuin klassikkokirja, jonka äärelle on hyvä palata vuosikymmenten jälkeen. Levy on hieman surumielinen muisto ajalta, jolloin helluntailaisen gospelkulttuurin keskellä vaikutti montakin hyvää bändiä, mutta kulttuurilta puuttui kyky pitää kiinni lahjakkuuksistaan ja kasvattaa heistä jättiläisiä. 

 

Anssi Tiittanen 

 

 

Jaakko Pirttiaho: Askelmerkkejä. Päivä 2021. Sid. 368 s. 

 

Viime vuosina kirjoja ahkeroineella raamattukouluttaja Jaakko Pirttiaholla on lahja tehdä tarkkanäköisiä kiteytyksiä ja luoda tunnelmaa. 

Daily devotional -tyyli tuntuu Pirttiaholle luontevalta. Teksti soljuu hitaasti kiiruhtaen ja asiaa riittää vuoden jokaiselle päivälle. Askelmerkeissä on hyödynnetty kirjailijan verkkopäivityksiä. Tästä syntyy kirjaan tietysti myös rönsyjä. Toistoa esiintyy väkisinkin.

 

 

      Kirjaan tallentuu jokamiesluokan vapautuksen teologia.

 

Pirttiaho luo lukijan kanssa kristityn työkalupakkia arjen pulmallisten mietteiden keskelle. Onko minut sittenkin unohdettu? Onko Jumala oikeasti empaattinen? Voiko menneisyyden painolasteista vapautua? Kirjailija uskaltaa myös jättää kysymyksiä auki. 

Kirjaan tallentuu tietynlainen jokamiesluokan vapautuksen teologia; vapautus syyllisyydestä, häpeästä, vertailusta ja liiallisesta yrittämisestä. Arkisia ihmeitä, valonpilkahduksia hämärässä. Majakan ääniä sumuisella elon merellä. 

Pirttiaho käyttää aikatasoja laadukkaasti. Välillä ollaan Raamatun ajan ihmisen pään sisällä, välillä kirjailijan omassa maailmassa, ja sieltä käsin tarjotaan lukijalle päivän kokemus tai oivallus. 

 

Anssi Tiittanen 

 

 

 

 



Kesälukemista 2021
51â 52/2019

Kesälukemista 2021Hollolasta kotoisin oleva 25-vuotias Sanni Kinnunen tutustui porilaiseen poikaystäväänsä Severi Aaltoseen keväällä 2015 netin välityksellä. Välimatkaa oli parisataa kilometriä,...
Kesälukemista 2021Aloitin musiikin tekemisen 15-vuotiaana. Hommasin headsetin ja tietokoneelle Audacity-ohjelman, latasin jostain biittejä ja aloin räpätä. Pian jo keikkailtiin ympäri Suomea kaverini Nikin kanss...
UutisetJos päivän tekstin lukemiseen menee muutama minuutti, kynnys ei ole kiireisellekään liian korkea.
Kesälukemista 2021Hengellisyys on jotain, mitä tavoitellaan ja kaivataan ja johon peilataan omaa elämää – ei niinkään jonkinlainen ylempiarvoinen elämäntapa, jonka pohjalta pystyy arvioimaan kaikkea ympärillä näk...
Kesälukemista 2021Kun katson peiliin, näen itseni Jumalan kuvana ja rakastettuna virheistä ja puutteistakin huolimatta.

Lapsuuden haaveammattini oli opettaja, mutta ohjauduin pitkäksi aikaa kansa...
Kesälukemista 2021Dekkarikirjailija Timo Kyllönen uppoutui kristillisten dekkareiden maailmaan vuosia takaperin Terri Blackstockin sarjan Cape Refuge kautta.
– Pidin kirjoista eri...
Kesälukemista 2021Kesän 2020 alkupuolella Lauri ”Late” Johansson oli juuri päässyt eroon jalkapannasta, jolla hänen käyttäytymistään oli seurattu toukokuun 2020 loppuun asti jatkuneen valvotun koevapauden a...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja