Arviot: DMD:llä iso studio-orkesteri – Sielunhoitoterapian klassikko

DMD 

Herra Sebaot 

D.G Music 2023 

 

(17.4.2023) DMD-yhtyeen levyltä kuuluu rakkaus paljaaseen musiikkiin ja teksteihin, joilla rohkaistaan. Mukana on radiokanavapopin sävyjä, ja romanigospelin puolelta on napattu melankolian lisäksi runsaahkot sovitukset, jotka on toteutettu isolla kokoonpanolla. Mieleen nousevat vanhojen hyvien aikojen studio-orkesterit. 

Sinua varten on koskettava kuvaus perhe-elämän keskeltä. Jukka Perkon tunnistettava saksofoni kehystää tarinaa herkästi. Muutenkin levyn melodiat ja tekstit käyvät tasa-arvoista vuoropuhelua. Miska Nymanin ja Dimitri Grönforsin muodostama tekijäduo saattaisi kaivata sävellystyön tueksi jonkun ulkopuolisen tekijän, jotta tunnelmaan saataisiin herkän melankolian lisäksi hieman vauhtia ja duurimaisemia. 

Soundikuvan puolesta levy on laadukas, virhesävyjä ei ole kuultavissa. Tunnelma kantaa alusta loppuun. 

Albumin saateteksteissä aiemmin muun muassa Suoralähetys-yhtyeessä vaikuttaneet tekijät puhuvat paluusta juurille hengellisen musiikin pariin. Kieltämättä levyssä on kotiinpaluun tunnelmaa.  

Jo avausraita Erämaa sisältää hoitavan ajatuksen: ”Pitää kuolla itselleen / jotta ymmärtää voi sen / kuinka todellinen Jumala on.” 

 

Anssi Tiittanen 

 

DMD:n levyjulkaisu , klo 18.

 

 

Seppo Jokinen. Rikotusta eheä. Päivä 1994. Sid. 151 s. 

 

Terapeutti-kirjailija Seppo Jokisen Rikotusta eheä ansaitsee paikkansa kotimaisten kristillisen klassikoiden hyllymetristössä. 

Jokisen (1943–2020) alun perin vuonna 1994 julkaisema kirja oli tuomassa terapeuttista näkökulmaa seurakuntien sielunhoitoon. Vuosituhannen vaihteesta alkaen Suomessa on koulutettu kirjasta nimikkeensä saaneita Re-sielunhoitoterapeutteja. 

Kirja asettuu tieteellisen kirjan ja elämäntaito-oppaan välimaastoon. Jokinen lähestyy rohkeasti trauman syntyä aina sikiövaiheesta alkaen ja käsittelee turvattomuutta, syyllisyyttä, minäkuvan muodostumista ja identiteetin eheytymistä.  

Kirjassa ei harmillisesti ole lähde- eikä kirjallisuusluetteloa. Lopussa mainitut kaksi lukion psykologian oppikirjaa ovat omiaan herättämään epäilyksen, ettei kokeneen luennoitsijan tieteellinen orientaatio ole ollut kovin vahva, olkoonkin, että Jokinen kouluttautui itse päihdeterapeutiksi 1970-luvulla ja oppia alalta epäilemättä kertyi matkan varrella muutenkin. 

Kirjan tärkein ansio on siinä tiivistynyt kiinnostus ihmiseen ja erilaisten traumojen ja kipujen ymmärtämiseen. Useita painoksia myöhemmin saanut kirja on epäilemättä ollut lukijoilleen tärkeä terapeuttinen kokemus.  

Yhdessä samoihin aikoihin julkaistujen Tommy Hellstenin kristillistaustaisten terapiakirjojen kanssa Rikotusta eheä oli synnyttämässä suoranaista terapeuttista kansanliikettä, ja sielunhoidon saralla otettiin seurakunnissa tärkeitä askelia eteenpäin. 

Jokinen kirjoitti vielä parikymmentä kirjaa Rikotusta eheän jatkoksi. 

 

Anssi Tiittanen
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa