Arvio: Ympäristöhenkinen nuortenromaani

Eveliina Hokkanen: Hiilellä peitetty. Aikamedia 2023. Sid. 280 s. 

 

(20.3.2023)

Eveliina Hokkanen (s. 1997; os. Rissanen) on savolaissyntyinen kirjailija, joka asuu nykyisin Ivalossa. Häneltä on aikaisemmin julkaistu nuortenkirja Naavalla kiedottu (Aikamedia 2020). 

Hokkasen uusin kirja Hiilellä peitetty kertoo parikymppisestä Varpusta, joka on huolestunut ilmastokehityksestä. Tyttö yrittää pitää kovasti huolen syömisestään ja kuluttamisestaan ja miettii jatkuvasti jättämäänsä hiilijalanjälkeä. Sitten mopo alkaa keulia, eikä tyttö saa enää kunnolla syötyä. 

Romaani esittelee kiintoisan uudissanan, klimatoreksian: ”Muistan, kuinka ymmällään terveydenhuollon henkilökunta oli, kun tulin heidän asiakkaakseen. He eivät meinanneet löytää diagnoosia minulle, joka en sopinut täysin anorektikoihin enkä ollut bulimikko, ahmimishäiriöinen. Olin uusi tapaus, uusi tautinen ihminen, ja uudelle diagnoosilleni tarvittiin myös uusi nimi – klimatoreksia. Pelkäsin, etten valitettavasti jäisi ainoaksi klimatorektikoksi”, kirjassa kerrotaan. 

Romaanin alussa Varpu muuttaa omaa kotiin. Hän saa työpaikan kahvilasta ja joukon uusia ystäviä. Näihin kuuluu räväkkäluotoinen Inna-tyttö, joka tuo Varpun elämään väriä ja iloa. Inna rohkaisee ujoa tyttöä lähestymään komeaa Iiroa, joka työskentelee vastaanottokeskuksessa. 

Hokkasen romaani on kehitystarina aikuiseksi kasvamisesta. Nuoren naisen kipupisteet, rakkaus ja ystävyys nousevat kerronnan keskiöön tämän tästä. Romaanikertoja seuraa tiiviisti Varpun ja Iiron rakkaussuhteen kehittymistä. Kirjailijan näkökulmat ovat nuorekkaita. Nuortenkirja korostaa havainnollisesti myös kristillisiä näkökulmia. 

Romaanin puolessavälissä Varpu ja Iiro alkavat seurustelun, joka vie romaanin loppuosan. Toiseen ihmiseen tutustuminen paljastuu palapeliksi, johon löytyy uusia paloja päivittäin. Romaanin lopussa nuoret tekevät seikkailuhenkisen avustusmatkan Bangladeshiin ja oppivat monenmoista myös toisistaan. 

Myös Hokkasen edellinen romaani Naavalla kiedottu kertoi nuoren ihmisen ahdistuksesta. Aiheena tuossa kirjassa oli paniikkihäiriö, johon 15-vuotias päähenkilö Jutta sairastuu. Vaikeiden aiheiden taustalla on kirjailijan omia kokemuksia. 

Hokkasen romaanihenkilöille seurakunta on tärkeä paikka, jossa he käyvät säännöllisesti. Kirjailija työskentelee itse Ivalon helluntaiseurakunnassa pastorina.  

Hiilellä peitetty tuo kiintoisasti esille nuoren ihmisen itsenäistymiseen liittyviä kipupisteitä. Myös näissä kysymyksenasetteluissa vilahtelee 25-vuotiaan kirjoittajan omia kokemuksia: ”Menin pahvilaatikoiden luokse ja availin niiden kansia. Purin astioita sanomalehtikerrosten alta ja asettelin niitä avohyllyilleni. Alkaisiko tästä todella uusi elämä? Elämä, jossa olisin hitusen rohkeampi, karvan verran viisaampi, hippusellisen vapaampi, millin verran rennompi, kaikin puolin onnellisempi. Ainakin rohkeimpia tekojani pitkiin aikoihin olisi työn aloittaminen Green paradisella huomenna.” 

Ympäristönäkökulmat ovat Hokkaselle tärkeitä ja esiintyvät romaanissa toistuvasti. Romaanihenkilöt saattavat kokea voimakasta surua tai ahdistusta esimerkiksi metsien tuhoutuessa. Romaanissa on mukana jonkin verran myös ympäristöaiheisia runoja ja lauluja. Koin senkin ansioksi.

 

 

Jari Olavi Hiltunen
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita