Arvio: Tukea matkalle muslimista kristityksi

Martti Ahvenainen:Kastekoulu.Aikamedia 2016, Nid. 96 s.
Martti Ahvenainen:Kastekoulu.Aikamedia 2016, Nid. 96 s.
Kristillisen elämän perusteita käsittelevä Kastekoulu on luonteva jatko Martti Ahvenaisen aiemmalle islam-kirjalle ja koskettaa osin samoja teemoja kuin edellinen julkaisu Uusi ihminen Kristuksessa. Nyt näkökulmana on kristillisten käsitteiden avaaminen erityisesti muslimitaustasta uskoon tulevalle.

Ahvenainen käsittelee uskoa, uudestisyntymistä, pelastusta, Raamatun ja seurakunnan merkitystä, kastetta sekä kristillistä elämää tiiviisti ja selkeästi. Tekstissä soljuvat rinnakkain opetus ja sen perustana lukuisat raamatunkohdat. Muslimille vaikeasti hahmottuvaa kolminaisuutta selitetään ymmärrettävästi ja jumaluuden persoonien tehtäviä ja ominaisuuksia eritellen. Apologeettisten tulokulmien sijaan kohderyhmälle toimii kirjan raamattukeskeisyys – onhan Jumalan olemassaolo ja hänen kirjallinen ilmoituksensa muslimille itsestäänselvyys.

Viimeiseen osioon valikoidut teemat kristityn elämästä, kuten esivallan kunnioittaminen, verojen maksaminen ja naisen asema, osoittavat Ahvenaisen kulkeneen pitkään tänne toisenlaisista yhteiskunnista muuttaneiden rinnalla.

Kirja tuo rakentavalla tavalla esille myös eri kirkkokuntien dilemman. Sitä käsitellään yhteistä perustaa ja yhteyttä korostaen, mutta samalla selkeästi vapaakristillisestä dogmatiikasta ja omasta identiteetistä kiinni pitäen. Uskonnollisten ryhmittymien välisiin ristiriitoihin tottuneelle muslimille yhteys on vaikuttava todistus evankeliumin voimasta.

Soveltamiseen on pyritty lukujen perässä olevilla keskustelua herättävillä kysymyksillä.

Vaikka erillisiä muslimien uskoontulokertomuksia on julkaistu paljon, tämänkin teoksen tiiviyttä keventäisivät teemojen yhteydessä pienet lainaukset siitä, millainen prosessi kristinuskon ymmärtäminen on islamin vaikutuksessa kasvaneelle ollut. Tie muslimista kristityksi kun on usein pitkä.

Kirja ei ole samanlainen systemaattinen kristinuskon kuvaus opinkappaleineen kuin Katekismus, jonka arabiankielistä versiota evankelisluterilaisen kirkon kastekouluissa maahanmuuttajien parissa käytetään. Dogmien sijaan se pyrkii käytännön ymmärtämiseen. Kymmenen käskyä ja Isä meidän -rukous olisivat kuitenkin voineet olla hyvä lisä kirjaan sisältyviin Apostoliseen uskontunnustukseen ja Herran siunaukseen.

Seurakuntatyössä Kastekoulu-kirjaa ajankohtaisempaa teosta saa hakea. Maahanmuuttajatyö on tullut osaksi monen pienemmänkin seurakunnan näkyä, eikä syyttä. Jos seurakunnalla on tulevaisuus, se on kansainvälinen. Pakolaiskriisin aiheuttaman maahanmuuttajatyön alkuinnostuksen jälkeen esiin alkaa nousta haasteita, kun opetuslapseksi kasvattaminen ja kasvaminen sisältävätkin aivan erilaisia kysymyksiä kuin kantasuomalaisella. Näihin pohdintoihin Kastekoulu antaa ajateltavaa. Kirjan loppusanoissa on hyvä kysymyskooste siitä, miten omakohtaisesti kasteelle menevä uskon Jeesukseen sisäistää.

Kastekoulu toimii kaivattuna työkaluna kristinuskosta kiinnostuneiden muslimeiden opettamisessa niin opettajan käsikirjana kuin uutta uskoa etsivälle. Kasvaneellekin kristitylle se on muistutus siitä, kuinka mahtava sanoma evankeliumi armollisesta ja rakastavasta Jumalasta lakiuskontojen rinnalla on. Työn alla oleva arabiankielinen käännös tuonee tulevaisuudessa seurakunnille helpotusta opetuslapseuttamisen tärkeään tehtävään.


Hanna-Maarit Soliman


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja