Arvio: Tervetuloa, uudet lastenkirjat!  

Sofia Hiltunen: Hajonneiden autojen tapaus. Perussanoma 2022. Sid. 107 s. 

 

(1.2.2023) Kristillisten suomalaisten lastenkirjojen saralla on eletty pitkään hiljaiseloa, mutta viime aikoina on tapahtunut uutta vireytymistä. 

Sofia Hiltusen kirjoittama ja Pekka Rahkosen kuvittama Hajonneiden autojen tapaus sopii hyvin kouluiän alun molemmin puolin oleville. Jopa tätä nuorempi voisi tempautua kuuntelemaan sopivan jännittävää, eläinhahmoja vilisevää tarinaa, jossa selvitetään, miksi paikallisen kauppiaan myymät autot rikkoontuvat yksi toisensa jälkeen. 

Kirjassa päähenkilöiksi nousevat nuori konstaapeli Katti ja Renkometsässä kesälomaileva neitikissa Misse. Heidän ihastumisensa kulkee kirjassa yhtenä juonteena salapoliisitehtävän rinnalla. 

Vaikka eläinhahmojen määrä hengästyttää, tarina etenee melko jouhevasti. Kiinnostavuutta siihen tuo hahmojen humoristissävyinen ja tarkka kuvailu. Ihmis- ja eläinmaailman kuvauksen välillä on ristiriitaisuutta, mutta nämä kohdat jäävät vähäisiksi. Tarina sisältää mukavia juonenkäänteitä, joskin pientä säröä satumaailmassa pysymiseen tuo esimerkiksi Suomesta oikeasti löytyvien ja kuvitteellisten paikannimien sekoittelu. 

Kristillisen kirjasta tekevät muutamat maininnat, kuten se, miten eläimet eivät mieti, onko Jumala luonut kaiken, vaan ne tietävät Jumalan luoneen sen. Kiperän paikan tullen kissaneiti ristii käpälänsä ja rukoilee Jumalaa avuksi. Jopa hymyilyttäviin mainintoihin kuuluu bussipysäkki Vuohiniemen rukoushuoneen edessä. Kirjan loppuratkaisuun liittyy myös laajempi kristillinen opetus lähimmäisen huomioimisesta. 

 

 

Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl: Viljamin supervoima. Aikamedia 2022. Sid. 28 s. ja Viljami löytöretkellä. Aikamedia 2022. Sid. 30 s. 

 

Hyvän puheen tunnuspiirteenä on joskus pidetty sitä, että puhuja pystyy kiinnittämään kuulijaan yhden ”nastan”. Mediakasvatuksen ja viestinnän ammattilainen Milka Myllynen ja kuvittava luokanopettaja Mia-Carita Hahl ovat onnistuneet tässä kahdessa Viljami-lastenkirjassaan. 

Vuoden sisällä ilmestyneet Viljamin supervoima ja Viljami löytöretkellä tähdentävät lyhyin tekstein ja ihastuttavin kuvin molemmat yhtä asiaa. Ensin mainittu alleviivaa ihmisen suunnatonta arvoa, vaikka tämä ei tekisi mitään. Toisessa kirjassa Viljami hämmästelee suurta, upeaa maailmaa – sitä, miten ihmeellisiä vaikkapa meri, tuuli, tähdet, luonnon värit sekä monenlaiset kasvit ja eläimet ovatkaan. 

Viljami-kirjat syntyivät siitä, kun Myllysen ystäväperheeseen syntyi tammikuussa 2022 pieni Viljami, jonka elämä jäi lyhyeksi parantumattoman ja harvinaisen geneettisen sairauden vuoksi. Kirjassa kerrotaan, miten ”Viljamin äidin sanat lyhyestä, mutta merkityksellisestä elämästä ja Viljamin pehmolelupupu sytyttivät kirjailijan sydämessä tarinan”. 

Viljami-kirjat sopivat vaikka vauvaperheisiin lahjaksi ja kauniiden kuviensa ansiosta luettavaksi jo vasta puhumaan oppivien kanssa. Esimerkiksi Tampereen helluntaiseurakunta on lahjoittanut koskettavia ja herkkiä Viljamin supervoima -kirjoja myös Tampereen yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden teho-osastolle. 

 

Ruut Ahonen 

 


40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita