Lauantai 13. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Tellervo, Etel

Arvio: Rehellistä puhetta uskosta

Nina Åström: Ateria aavikolla. Aikamedia 2023. Nid. 254 s. 

 

[22.5.2023] Rakastetun artistin, muusikon ja evankelistan Ateria aavikolla on opetus- ja hartauskirjan sekä elämäkerran yhdistelmä. Se koostuu 24 luvusta ja Nina Åströmin henkilökohtaisesta arkistosta poimituista matkakuvista eri puolilta maailmaa. 

Kirjailija käsittelee kristityn elämään kuuluvia asioita avoimen rehellisesti usein omakohtaisten kokemusten kautta. Hänellä on taito avata haastaviakin teemoja lukijalle selkeällä tavalla. Tekstin joukkoon on ripoteltu myös sopivasti teologiaa ja lainauksia esimerkiksi kirjailija C. S. Lewisilta. Moniulotteisia raamatunkohtia käsitellessään Åström ei julista näkemystään ainoaksi oikeaksi, vaan käyttää usein sanoja ”ajattelisin”, ”ymmärtääkseni” ja ”mielestäni”. Tämä ilahduttaa ja tuo tekstiin vahvan nöyryyden tunnun. 

Kirjassaan Åström kertoo myös matkastaan artistiksi. Kiinnostava yksityiskohta sijoittuu 1990-luvulle, jolloin hän äänitti kaksi albumia Yhdysvaltain Nashvillessä, Julie ja Buddy Millerin studiossa. Kyseinen aviopari on arvostettu americana-, country- ja folk-musiikkipiireissä. Maassa Åström tutustui myös kitaralegenda Phil Keaggyyn

Vaikka kirjailijalla on paljon armollista jaettavaa elämästä ja Jumalan sanasta, pään silittelyä teos ei tarjoa. Åström toteaa monien seurakuntien, kristillisten yhteisöjen ja kristillisen median toimivan väärin nostaessaan uskoon tulleet julkisuuden henkilöt esimerkeiksi ja toisten opettajiksi sen sijaan, että heidän annettaisiin ensin kasvaa rauhassa kristittyinä. Åströmin mukaan julkkisten kautta haetaan yleensä näkyvyyttä omalle toiminnalle. Tätä ajattelutapaa laulaja pitää maailmallisena.

 

 

     Jumalan kutsu kohdata vankeja avautui täysin yllättäen.

 

Åström näkee, että usein uskovat, joilla olisi todellisuudessa paljon annettavaa Kristuksen ruumiille, jäävät julkkisten varjoon liian tavallisina ja harmaina. Mitä enemmän joku on julkisuudessa, sitä enemmän häntä kuunnellaan – olkoonpa se, mitä hän sanoo, kuinka tyhmää tai viisasta, rakentavaa tai tuhoavaa tahansa. 

Teoksen suurin yllätys itselleni oli artistin jo vuosikymmeniä kestänyt uskollinen sitoutuminen vankilatyöhön. Nina Åström on vuodesta 2001 vienyt ilosanomaa tiiminsä kanssa Venäjän, Ukrainan, Baltian maiden, Albanian, Nepalin ja Israelin vankiloihin. Kirjan puhuttelevimmat kohdat ja kuvat ovatkin juuri tältä alueelta. 

Åström kertoo, miten Jumalan kutsu kohdata vankeja avautui hänelle täysin yllättäen. Pelkojen voittamista seurasi vahva Jumalan siunauksen, rauhan ja johdatuksen kokemus vaikealla työkentällä. Suurin tukija hänelle on aina ollut aviopuoliso Benni Åström.

 

 

      Kirjoista löytyy sama sisältö kolmella eri kielellä.

 

Ateria aavikolla on julkaistu kahtena eri painoksena, joiden kielinä ovat suomi–englanti ja ruotsi–englanti, eli kirjoista löytyy sama sisältö kolmella eri kielellä. Vaikka Åströmin kirjoitustyyli on rentoa ja jutustelevaa, ainakin suomenkielisessä versiossa jotkin lauseet ovat paikoitellen hieman kankeita. Tämä on pieni puute teoksessa. Mielestäni kirjailija käsittelee myös turhan monia kristityn elämän aihealueita. Tämä tekee lukukokemuksesta hieman hajanaisen, ja jotkin teemat jäävät myös toisia köykäisemmiksi. 

Kokonaisuutena Nina Åströmin uutuuskirja on kuitenkin ulkoasunsa ja sisältönsä puolesta toimiva lukupaketti, joka rohkaisee, vahvistaa, lohduttaa ja myös haastaa. 

 

Markus MajabackaUUTISET