Arvio: Rehellisiä ja rohkaisevia lähetystyökokemuksia

Saara Tikkakoski ja Veera Hug (toim.): Kutsun keskellä – maksoiko liikaa? Aikamedia 2024. Nid. 273 s. 

 

20.3.2024 | Jeesus jätti meille tehtävän mennä kaikkeen maailmaan julistamaan evankeliumi kaikille luoduille. Kuinka mahtavaa, että suuri Jumala kutsuu pienen ihmisen työtoverikseen! On suurin etuoikeus saada vastata tuohon kutsuun myöntävästi. Sen myötä sanoo kuitenkin ”kyllä” paitsi Jumalan avaamalle seikkailulle myös sille kivulle ja hinnalle, mikä tuohon seikkailuun liittyy. 

Saara Tikkakosken ja Veera Hugin toimittama uutuuskirja Kutsun keskellä – maksoiko liikaa? (Aikamedia, 2024) on täynnä inspiroivia ja samalla aitoja kuvauksia siitä, minne elämä Jeesuksen seuraajana voi viedä. Kysymys ei ole sankaritarinoista vaan tavallisista ihmisistä yliluonnollisen Jumalan voimaannuttamina.

 

 

       Kirja on täynnä inspiroivia tarinoita Jeesuksen seuraamisesta.

 

Kirja kuljettaa lukijan kokemaan Jyrki ja Anne Palmin nuoren perheen mukana sen ihmeen, kuinka maailman suljetuin maa, Albania, avautuu 1990-luvun alussa. Se kertoo 90-vuotiaan lähetysveteraanin Eero Huitulan matkasta Ebeneser-lähetyslaivalla pitkin maailman meriä. Esa ja Marja Salokankaan kanssa kuljetaan niin Etelä-Amerikan viidakkoon kuin myöhemmin Aasiaan asti. Päivi Tuokkola kokee Afrikassa kivun, jollaista ei toivoisi kenellekään – mutta silloinkaan kutsumus ei kuole. Suljetussa maassa raamatunkäännöstyötä tekevä ”Hanna” joutuu kertomaan tarinaansa turvallisuussyistä anonyymisti. Samuel Autio taas kasvaa lähetyslapsesta lähtijäksi osana kenties Suomen suurinta lähetyssukua. 

Kirjassa ilahduttaakin rehellisen ja rohkaisevan sisällön lisäksi se, että mukaan on saatu monipuolisesti eri-ikäisiä henkilöitä, jotka ovat toimineet erilaisissa lähetystyötehtävissä maailman eri kolkilla ja eri vuosikymmenillä. Oman mausteensa kirjan tarjoilemaan maukkaaseen lähetystyösoppaan tuo sekin, että teoksen toimittaneet Tikkakoski ja Hug ovat äiti ja tytär, joille molemmille lähetystyö on sydämen asia. Jumalan sytyttämä kutsu on näin ollen kantanut heidänkin kohdallaan sukupolvelta toiselle. 

Koskettavien kokemuskertomustensa kautta kirja avaa näkymiä helluntaiherätyksen lähetystyön menneisyyteen mutta myös tulevaisuuteen. Tämän kirjan lukeminen voikin olla vaarallista, sillä se saattaa viedä sinut matkalle, josta et ehkä osannut unelmoida tai kuvitella. Lukukokemus välittää Jumalan sydämen sykkeen kansoja kohtaan. 

Kun Jumala kutsuu, on myös meidän omaksi parhaaksemme vastata kutsuun myöntävästi. Sen tämän kirjan kertomukset kerta toisensa jälkeen osoittavat. Vaikka myönteinen vastaus on vienyt myös vaikeuksiin, se on kuitenkin tehnyt kirjan henkilöiden matkasta elämän täynnä tarkoitusta ja toivoa. Tätä toivon ja tarkoituksen sanomaa ihmisten tarvitsee kuulla lähellä ja kaukana. 

Kirjaa lukiessa mieleeni nousivat myös ne monet nuoret, jotka ovat tänä päivänä samalla tavalla sanoneet Jeesukselle: ”Tässä olen, lähetä minut!” He ovat seuranneet kirjan henkilöiden tavoin Jumalan kutsua, ”tietämättä minne olivat menossa”, ja Jumala on ollut uskollinen. 

 

Timo Raassina
40/201

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan