Arvio: Raamatun tulkinnan klassikko lokakuussa kuolleelta helluntaiteologilta

Gordon D. Fee & Douglas Stuart: Kirjojen kirja. Avaimia Raamatun tulkintaan. Aikamedia 2014. 2., uudistettu laitos. Nid. 339 s. 

 

Viime lokakuussa kuollut, Kanadassa suuren osan elämäntyöstään tehnyt Gordon D. Fee on ollut merkittävä teologi myös Suomen helluntailiikkeen näkökulmasta. Uuden testamentin professorina Regent Collegessa Vancouverissa vuosina 1986–2009 työskennellyt Fee on vaikuttanut suomalaiseen helluntaiteologiaan erityisesti kahdella tavalla: Hän on ollut oppi-isä monille Regent Collegessa opiskelleille ja maamme helluntailiikkeessä edelleen toimiville teologeille. Lisäksi Feen teos How to Read the Bible for All Its Worth (1981), jonka hän kirjoitti yhdessä Douglas Stuartin kanssa, on ollut meillä tärkeä Raamatun tulkinnan opaskirja. Siitä ovat hyötyneet niin IK-opiston opiskelijat kuin monet helluntaipastoritkin.  

Teos ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi vuonna 1996 nimellä Kirjojen kirja ─ avaimia Raamatun tulkintaan. IK-opiston ja teologian tohtori Matti Kankaanniemen aloitteesta Aikamedia julkaisi siitä uudistetun laitoksen 2014. Kirjojen kirja -teoksesta on muodostunut Suomen helluntailiikkeessä jo alansa suomenkielinen klassikko.

 

 

    Raamatun luonne edellyttää tulkintaa. 

 

Maallikkoliikkeenä syntyneessä helluntaiherätyksessä vallitsi pitkään sitkeä uskomus, ettei Raamattua tarvitse eikä pidäkään tulkita, sitä on vain luettava ja toteltava. 

Kuten Fee ja Stuart huomauttavat, Raamatun luonne edellyttää kuitenkin tulkintaa. Sen kirjoista ei ole enää käytettävissä alkuperäistekstejä. Suurin osa Raamatun lukijoista ei myöskään hallitse alkukieliä, vaan lukee Jumalan sanaa eri käännöksinä. Kääntäjien on puolestaan pitänyt ratkaista useiden erilaisten merkitysten välillä, mitä alkuperäinen ilmaus kussakin tekstiyhteydessä on tarkoittanut. Eli lukiessamme Raamattua käännösten välityksellä olemme jo tekemisissä tulkinnan kanssa. 

Kirjojen kirja -teoksen pääviesti on, että vastalääke huonolle tulkinnalle ei ole tulkinnasta luopuminen vaan hyvä tulkinta, joka perustuu luotettavaan eksegeesiin ja tulkinnan sääntöihin. Teos antaa nimensä mukaisesti hyödyllisiä avaimia Raamatun tulkintaan myös niille seurakunnan jäsenille, jotka eivät ole perehtyneet alkukieliin ja teologian kiemuroihin. Esimerkiksi sen ymmärtäminen, että Raamatussa on monia erilaisia kirjallisuuden lajeja, joita on luettava eri tavoin ja omia erityissääntöjään noudattaen, johtaa oikeaan Raamatun tulkintaan.

 


    Vastalääke huonolle tulkinnalle ei ole

    tulkinnasta luopuminen vaan hyvä tulkinta. 

 

Erityisen tasapainoisella tavalla Gordon D. Fee ja Douglas Stuart käsittelevät niin sanottua hermeneuttista kuilua, joka muodostuu Raamatun alkuperäisen tekstin tarkoituksen (eksegeesi) ja nykytilanteeseen tehdyn sovelluksen (hermeneutiikka) välille. He muistuttavat, että Raamatun tekstit tarkoittavat aina ensisijaisesti sitä, mitä ne tarkoittivat niiden alkuperäisille lukijoille. Kirjojen kirja tuo esiin myös historiallisen asiayhteyden, kielen, tekstikritiikin ja käännösteorioiden tärkeän merkityksen. 

Raamatun tulkinta – ja sen myötä saarnakulttuuri – on kehittynyt Suomen helluntaiseurakunnissa viime vuosina ilahduttavan terveeseen suuntaan. Täysin villejä selityksiä kuulee yhä harvemmin. Tästä on kiittäminen paitsi IK-opiston laadukasta raamattukoulutusta myös edesmennyttä Gordon D. Feetä, jonka raamattu-uskollisuuteen pohjautuva teos on edelleen käyttökelpoinen ja hyödyllinen opas. 

 

Leevi Launonen 

 

 

Lue myös:Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja