Arvio: Opas luonnon ja elämän olosuhteisiin - "Jokaisen luvun alussa on luonnossa selviytymiseen liittyvä kiinnostava ja tarpeeksi haastava pähkinä ratkaistavaksi"

Blanka Ježková ja Noemi Ježková: Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille. Aikamedia, 2023. Nid. 140 s. 

 

26.6.2023 | Tšekkiläisen äidin ja tyttären yhdessä kirjoittama teos tarjoaa konkreettisia ja käytännöllisiä neuvoja luonnossa selviytymiseen sekä myös hengelliseen elämään ja arkeen. Blanka ja Noemi Ježkován teos on suunnattu ensisijaisesti varkki-ikäisille, ja se sopii loistavasti myös koko perheen yhteisiin lukuhetkiin. Kirjan selviytymisohjeet perustuvat perheen isän, Milan Ježekin, tietoon ja kokemuksiin Tšekin puolustusvoimien selviytymisohjaajana ja sotilaana. Teoksen on suomentanut Milla Löfman

Selviytymisopas tarjoaa neuvoja niin metsään, aavikolle, arktiselle alueelle kuin viidakkoonkin. Neuvot on tarkoitettu selviytymiseen eikä siis retkeilyyn, mikä lisää seikkailun tuntua ja kiinnostavuutta. Kirjalla on tarjottavana oikeasti jotakin, mitä ei usein normaalissa arjessa opi. Ja vaikka kirjassa painotetaan, että sen ohjeet ovat nimenomaan hätätilanteisiin ja selviytymiseen, toki mainitut ”tavallisemmat” taidot ovat hyödyllisiä ihan jo metsäretkilläkin: kirja esimerkiksi opettaa, miten voi suunnistaa rannekellon ja auringon avulla, siinä opetetaan tulen ja solmujen tekemistä, ja se painottaa nesteytyksen tärkeyttä. Lisäksi se sivistää jakamalla yleistietoa erilaisista maastoista. 

 

 

    Kirjalla on tarjottavana oikeasti jotakin, mitä ei usein normaalissa arjessa opi.

 

Kirja on värikäs, ja jokainen luku sisältää kuvia, pohdintatehtäviä, vinkkejä, opetusta sekä välillä myös QR-koodeja YouTube-videoihin, joissa opastetaan tarkemmin kirjassa mainittuja asioita, esimerkiksi solmujen tekemistä. Vaikka videot ovat tšekinkielisiä, se ei haittaa, koska katsoja näkee selkeästi, miten havainnollistettu asia tapahtuu. Kirjan luvut ovat sopivan lyhyitä, ja lukujen sisällä olevat osiot samoin tarpeeksi tiiviitä, eivätkä ne rönsyä. 

Teos on lukijaa aktivoiva, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että jokaisen luvun alussa on luonnossa selviytymiseen liittyvä kiinnostava ja tarpeeksi haastava pähkinä ratkaistavaksi. Myös Raamattuun, uskoon ja eettisiin valintoihin liittyvät opastukset tuodaan esiin ilmavasti, ja lukija saa itse pohtia niitä luvun lopussa listattujen muutamien kysymysten avulla. Tämä on hyvä, koska osallistavampi lukukokemus auttaa prosessoimaan tietoa sekä selkeyttämään omaa ajattelua. Raamattuun liittyvät ytimekkäät opetukset ja pohdinnat nivotaan useimmiten luvun laajempaan teemaan ja opetettuihin selviytymiskeinoihin. 

 

 

      Osallistava lukukokemus auttaa prosessoimaan tietoa sekä selkeyttämään omaa ajattelua.

 

Kirja ei ole uskonasioissa sävyltään tuputtava tai ahdas, mutta se ei tarkoita, etteikö se tarjoaisi lukijalle välillä tiettyjä vaihtoehtoja tai periaatteita suoraan. Tässä esimerkki kirjan loppupuolelta: ”Vaarallisia paikkoja ja tilanteita on oikeasti olemassa. Niitä on hyvä vältellä, mutta vielä parempi on varautua niihin. Raamatussa Jumala lupaa, että jos kuljemme elämässämme Hänen vierellään, meidän ei tarvitse pelätä mitään. Haluaisitko sinä, että Jeesus olisi sinun selviytymisohjaajasi?” Aika usein suoraan sanotut kristinuskon perustotuudet tuodaan lukijan eteen niin, että häntä rohkaistaan pohtimaan, mitä hän itse ajattelee ja uskoo. 

Selviytymisopas on myös hauska. Informatiivisten jaksojen keskellä seikkailee valkoinen puhuva pää, joka kommentoi kirjan neuvoja omalla hassulla tyylillään, ja sutkaisut saavat aikuisenkin nauramaan. 

 

Sara Saarela
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita