Tiistai 16. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Jalo, Patrik, Patrik, Patricia

Arvio: Matkaopas mielen hyvinvointiin

Ulla Dahlen ja Akseli Mäkelä: Kohtaava seurakunta mielen hyvinvointia rakentamassa. Aikamedia 2022. Sid. 258 s. 

 

(25.3.2023) Joulukuussa 2022 julkaistu Kohtaava seurakunta mielen hyvinvointia rakentamassa antaa opastusta seurakuntien sielunhoitotyöhön, pienryhmien toteuttamiseen ja hoitavien saarnojen rakentamiseen. Terapeutteina ja kouluttajina työskentelevät Ulla Dahlen ja Akseli Mäkelä kertovat kirjassa mielenterveyden haasteista ja siitä, kuinka ihmistä voidaan kohdata hoitavasti. Teoriatiedon rinnalla on elävään elämään perustuvia fiktiivisiä tai muunneltuja kokemustarinoita, jotka antavat havainnollista kosketuspintaa mielen kipuihin ja niiden käsittelyyn.  

Kirja jakautuu kahteen osaan ja sisältää yhteensä 12 lukua. Ensimmäisessä osassa kohdataan ihmisen koko elämä. Luvuissa tarkastellaan muun muassa pelon ja häpeän muodostumista, mielenterveyden häiriöitä, masennusta, päihteiden käyttöä, psykoottisia vääristymiä, syömishäiriöitä ja ahdistusta sekä näiden hoitavaa prosessointia. Tarkastelussa ovat myös mielenterveysongelmien vaikutukset omaan tai perheenjäsenen kutsumukseen. Yksi luku on varattu myös henkivaltojen osuuden arviointiin mielenterveyden haasteissa. Kaikkein syvimmällä käydään luvussa, jossa kerrotaan itsetuhoisuudesta, itsemurhista ja niiden yrityksistä. Mutta tuollaisetkin tilanteet on mahdollista kohdata. 

Kirjan toisessa osassa perehdytään kasvuun ohjaavaan kohtaamiseen. Luvuissa käsitellään kattavasti pienryhmätoimintaa. Esille tuodaan ryhmätyöskentelyn malleja ja annetaan yksityiskohtaisia ohjeita niiden toteuttamiseen.  

Hoitavaa saarnaa käsittelevässä luvussa kerrotaan, että jumalanpalvelus sisältää aina myös sielunhoidollisen ulottuvuuden. Luku opastaa saarnojen valmisteluun, hahmottaa lain ja armon tasapainoa ja ohjaa Raamatun systemaattiseen tulkintaan. 

Kirjan viimeinen luku antaa välineitä seurakunnan työntekijän ja vapaaehtoisen kohtaajan hyvinvointiin. Lopuksi kerrotaan raamatullisesta anteeksiannosta ja sen vaiheista. 

Mielestäni kirja on erittäin hyvä kokonaisuus. Siinä sanoitetaan selkeästi tärkeitä ja ajankohtaisia asioita vankalla asiantuntemuksella. Raamatun tekstit vahvistavat käsiteltäviä asioita. Tosielämän esimerkit osoittavat, että kaikenlaisista kriiseistä on mahdollista selvitä. 

Mielestäni kirjaan olisi voinut lisätä myös tyypillisimmät persoonallisuushäiriöt ja niiden vaikutukset yksilön ja yhteisön hyvinvointiin. Hyvä puoli on kuitenkin se, että nyt kirjan informaation määrä on pysynyt kohtuullisena. Näin lukija välttyy paremmin itseen kohdistuvilta ajatuksilta, että oma asiantuntemus tai resurssit eivät riitä ihmisten kohtaamiseen. Tuollaisten ajatusten nousu on toki mahdollista tälläkin sivumäärällä. Lohtua ja rohkaisua tähän tuo kuitenkin kirjan alkuvaiheessa todettu asia: ”Seurakunnan tehtävä ei ole olla paikallinen mielenterveystoimisto, mutta silti jokainen seurakunta voi suunnitella toimintaansa niin, että se tukee mielen hyvinvointia.” 

Mielestäni kirja on rakentavaa luettavaa kaikille kristityille. Erityisesti suosittelen kirjaa seurakunnan sielunhoitajille, diakoneille, tilaisuuksien vastuuhenkilöille ja johtoryhmille. 

 

Jarkko Malinen

 

 UUTISET