Arvio: Kutsu vaatii sitoutumista

Bill Wilson: Elefantin kokoinen ongelma – Vaiettu vaikeus vai kohdattu totuus? Aikamedia 2021. Nid. 117 s. 
 
Maailman suurimmaksi pyhäkouluksi kutsutun Metro World Childin perustaja Bill Wilson jakaa uudessa kirjassaan asioita, joita on oppinut vuosikymmenten aikana vaativassa hengellisessä työssä. Wilsonin järjestö tavoittaa viikoittain yli 200 000 New Yorkissa ja eri puolilla maailmaa asuvaa lasta perheineen. 

Vaikka teoksen nimessä mainitaan elefantti, Wilson kuljettaa läpi kirjan tuttua virtahepo olohuoneessa -kielikuvaa. Sillä hän kuvaa ongelmia, joista uskovan tulee hankkiutua eroon voidakseen toteuttaa elämässään tehokkaasti Jumalalta saamaansa kutsua. Wilson toteaakin, että elämässä vaikeinta on aloittaminen ja loppuun saattaminen. Sitoutumisen tulee olla fiiliksiä vahvempi, koska toivon tunne katoaa toisinaan. Jumalan armo riittää kuitenkin onnistumiseen, vaikka se näyttäisi inhimillisesti mahdottomalta.

 

 

      Sitoutumisen tulee olla fiiliksiä vahvempi.

 

Wilson kirjoittaa muun muassa kristityistä, jotka seilaavat hengellisestä tilaisuudesta toiseen innostuen Jumalasta ja kaikesta siitä, mitä maailmassa täytyisi tehdä. Ajan kuluessa mitään ei kuitenkaan tapahdu, koska he kaipaavat vain suuria tunteita. 

Toisessa kohdassa hän lainaa japanilaista pastoria todeten, miten jokainen päätös muodostaa yhden sävelen ihmisen elämän lauluun ja miten kokonaisuus paljastuu vasta, kun kaikki nuotit ovat paikoillaan. Joidenkin ihmisten elämän laulu on kauniin sointuva, kun taas toisten pelkkää hälyä – joukko järjettömiä ja tyhmiä päätöksiä, Wilson toteaa anteeksi pyytelemättä. 

Joitakin teoksen aiheita kirjailija tarkastelee turhankin mustavalkoisesti. Hän kehottaa lukijaa pohtimaan, miksi uutisankkurit esiintyvät puvussa ja solmiossa, ja toteaa sitten, että ihmisen antama vaikutelma ratkaisee, miten häneen suhtaudutaan. Kuitenkin nykypäivänä eri puolilla maailmaa monet suositut pastorit julistavat palavasti Jumalan sanaa t-paidassa, revityissä farkuissa ja tennareissa.  

Eräässä kohdassa Wilson painottaa, miten kaikki joko kasvaa tai kuihtuu. Kuitenkin monissa maissa, joissa lähetystyötä on tehty sitoutuneesti jo satojen vuosien ajan, on Jumalalle uskollisia mutta silti pieniä seurakuntia. 

Vuonna 1968 Bill Wilsonia pyydettiin hakemaan asuinalueensa lapsia seurakunnan pyhäkouluun pikkubussilla. Hänen myöntävästä vastauksestaan kehittyi vuosien aikana maailmanlaajuinen työ. Metro World Child -järjestön perustaja kehottaakin viisaasti uskovaa selvittämään ensin, mihin kokee vetoa, ja tarttumaan sen jälkeen avautuneeseen mahdollisuuteen, vaikka se tuntuisi pieneltä. Ei voi tietää, mitä tuohon yhteen ratkaisevaan hetkeen saattaa kätkeytyä. ”Jos tartut siihen, siinä saattaa olla jotakin, mikä määrää elämäsi suunnan”, hän sanoo. 

Elefantin kokoista ongelmaa voi kutsua kristilliseksi tsemppi- ja motivaatiojulkaisuksi. Lyhyen kirjan noin puolentoista sivun pituiset luvut ovat vain pikakatsauksia eri aihealueisiin, eikä kristillisen teologian syvällistä käsittelyä kaipaava välttämättä innostu niistä. Niille taas, jotka pitävät suorapuheisesta ja innostavasta herätyskirjallisuudesta, teos varmasti maistuu, niin kuin näkyleivät nälkäiselle Daavidille ja tämän sotureille. 

 

Markus Majabacka
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa