Arvio: Kurkistus islamin kulissien taakse

Martti Ahvenainen: Islamin haaste. Perussanoma 2021. Nid. 256 s. 

 

Jo pitkään kristillistä maahanmuuttajatyötä muslimien parissa tehnyt ja useita julkaisuja heidän uskonnostaan kirjoittanut Martti Ahvenainen antaa uudessa kirjassaan pontevia täsmäiskuja islamin heikkoihin kohtiin kuin kokenut raskaansarjan nyrkkeilijä. Ahvenainen kirjoittaa suorasukaisesti ja rehellisesti musertaen tehokkaasti sen mielikuvan väärinymmärretystä rauhan uskonnosta, jonka muslimien uskonnolliset johtajat ja valitettavasti myös media usein antaa länsimaissa. 

Martti Ahvenainen käsittelee teoksessaan kiinnostavalla tavalla muun muassa islamin alkuperää, rauhan uskonto -määritelmän valheellisuutta, islamin harjoittamaa propagandaa, länsimaiden islamisoitumisen uhkaa, uskonnon valheellisia väittämiä eri asioista sekä Koraanin sisältämää vihapuhetta. Hän toteaa kristityksi kääntynyttä entistä islamin oppinutta Sam Solomonia lainaten, miten Koraanin yli kuudesta tuhannesta kuudestasadasta jakeesta noin neljässä tuhannessa puhutaan joko suoraan tai epäsuorasti juutalaisia ja kristittyjä vastaan.

 

 

      Suurin osa tavallisista muslimeista ei tiedä,

      mitä Koraanissa ja Raamatussa sanotaan.

 

Ahvenainen näkeekin suuren ironian siinä, että tästä huolimatta länsimaiden vihapuhelait pyrkivät usein antamaan suojaa islamin arvostelulle. Kirjan loppuosassa Martti Ahvenainen antaa avaimia muslimien ymmärtämiseen ja tavoittamiseen evankeliumilla sekä muistuttaa seurakunnan tärkeästä perustehtävästä olla maailman valona myös muslimien kohdalla. 

Teos nostaa esiin kolme tärkeää kriteeriä, joiden tulisi täyttyä, jotta Koraani olisi muslimien väittämän mukaan korkein totuus Jumalasta. 

Ensinnäkin Koraanin historiallisen aineiston täytyisi olla totta. Koraani antaa kuitenkin täysin virheellistä tietoa menneisyydestä. Toiseksi Koraanin tulevaisuuden ennustusten täytyisi pitää paikkansa. Kirjassa ei ole kuitenkaan niitä laisinkaan muutamaa väkisin väännettyä ja tulkittua kohtaa lukuun ottamatta. Kolmanneksi kirjan sanoman täytyisi muuttaa ihmisiä paremmiksi. Koraani on kuitenkin toiminut juuri päinvastaisella tavalla kehottaen muun muassa vilppiin, väkivaltaan ja moraalittomuuteen. 

Martti Ahvenainen painottaa, miten kristityiksi kääntyneet muslimit tarvitsevat rakkauden ja huolenpidon lisäksi myös tilaisuuksia, joissa heillä on mahdollisuus tuoda esiin kysymyksiään ja ongelmiaan. Pelkät jumalanpalvelukset eivät useinkaan riitä. Koska suurin osa tavallisista muslimeista on varsin tietämättömiä siitä, mitä Koraanissa ja Raamatussa oikeasti sanotaan, islamin kulissien taakse katsominen Raamatun avulla on Ahvenaisen mukaan tehokas tapa voittaa heitä Jeesukselle. 

Ahvenaisen uusimman kirjan pieniin miinuspuoliin kuuluvat paikoitellen tekstin joukkoon eksyneet kirjoitusvirheet sekä asioiden turha toisto tietyissä kohdissa. Islamin haaste on kuitenkin kokonaisuudessaan onnistunut ja kiinnostava lukupaketti. Teos tiivistää tehokkaasti kaiken sen oleellisen, mitä uskovan tulee tietää kristinuskosta, islamista, Raamatusta ja Koraanista voidakseen aloittaa keskustelun kyseisistä asioista muslimin kanssa. 

 

Markus Majabacka
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa