Arvio: ”Keskity, älä pelkää!”


King Richard: Williamsien tarina 

Ohj. Reinaldo Marcus Green, käsik. Zach Baylin 

Warner Bros Pictures, 2021 

 

Tositapahtumiin perustuva elokuva King Richard: Williamsien tarina on koskettava kuvaus siitä, kuinka isän sinnikkyys ja kirkas tavoite nostavat rutiköyhän Camptonin lähiön kaksi pientä mustaa tyttöä, Venus ja Serena Williamsin, vitivalkoisen tennismaailman supertähdiksi. 

Vaikka elokuva ei ole sisällöltään kristillinen, se tuo vahvasti mieleen Raamatusta nousevan ajatuksen näyn kirjoittamisesta niin selväksi, että sen voi juostessa lukea (Hab. 2:2). Richard-isällä, jos kenellä, on kirkas visio tyttäriensä tulevaisuudesta, sillä hän laati jo ennen heidän syntymäänsä 78-sivuisen kirjallisen suunnitelman, jonka turvin mahdoton tulisi mahdolliseksi. Ennen kaikkea elokuva näyttää, millainen on perheen, periksiantamattomuuden ja horjumattoman uskon voima, kun tavoitteena on muuttaa maailmaa.

 

 

      "Tyri valmistelu – valmistaudu tyrimään."

 

Saniyya Sidney ja Demi Singleton loistavat Venuksen ja Serenan rooleissa. Isän osassa puolestaan nähdään Will Smith. Hänen esittämäänsä Richard Williamsia voi hyvällä syyllä kuvailla fanaattiseksi tennisisäksi, joka käyttää epätavallisiakin keinoja kasvattaessaan lapsistaan mestareita. 

Kasvatusmetodina ei kuitenkaan ole ankaruus ja mailojen paiskiminen vaan yllättäen juuri se, että elämässä on oltava muutakin kuin tennis. Kovienkin tavoitteiden keskellä tärkeintä on saada olla lapsi, käydä koulua ja iloita. Isän päätöksellä nuori huippulupaus Venus suljetaan junioreiden Yhdysvaltain tenniskiertueelta ja hän joutuu harjoittelemaan kolme vuotta osallistumatta yhteenkään otteluun. Nykyään tennismaailman ikoninen sisaruspari on kuitenkin elävä todiste siitä, että Richard Williams tiesi, mitä oli tekemässä. ”Tyri valmistelu – valmistaudu tyrimään”, hän toisti.

 

 

       "Säilytä maltti ja puhdas sydän."

 

Valmistautumisajan korostamisen ohella Williamsien tarinasta huokuu vankkumattoman kannustuksen merkitys. Ykköspelaajien tai tähtivalmentajienkaan edessä isä ei pokkuroi vaan ennustaa, että eräänä päivänä he tulevat kehumaan sillä, että saivat tavata hänen tyttärensä. Jälkikasvulleen hän muistaa sanoa muutakin: ”Maailma ei ole kunnioittanut Richard Williamsia, mutta teitä kunnioitetaan”, ”olen ylpeä sinusta” ja ”pidä hauskaa”. Tärkein Williamsin neuvo on kuitenkin tämä: ”Säilytä maltti ja puhdas sydän.”

 

 

Williamsien tarina ei ole elokuva vain urheilusta tai tenniksestä vaan oikeudenmukaisuudesta, esikuvista ja elämänasenteesta voittoineen ja tappioineen. Tenniskentillä Venus ja Serena eivät edusta vain itseään vaan jokaista pientä mustaa tyttöä, joilla on oikeus olla ylpeä juuristaan ja siitä, keitä he ovat. Juuri häviön katkeralla hetkellä punnitaan luonteen lujuus. ”Jos et kunnioita itseäsi nyt, et kunnioita milloinkaan. En voisi olla sinusta ylpeämpi”, isä muistuttaa silloinkin. 

Venus Williams oli tenniksen ensimmäinen musta nainen. Hän on voittanut Wimbledonin viidesti. Serenalla puolestaan on 23 Grand Slam -voittoa ja hän on paras pelaaja kautta aikojen – juuri kuten Richard oli suunnitellut. Mahdollisuus, että lapsesta tulee mestaruustason pelaaja, on kuin sanoisi, että heillä asuu Mozart. Richard Williams ei koskaan sanonut niin – hän oli vuorenvarma, että heillä asuu kaksi Mozartia. 

 

Anniina Jakonen
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita