Arvio: Israel tänään ja käväisy 1990-luvun Lahdessa

Risto Huvila: Miksi Israelista pitää puhua.

Perussanoma 2022. Nid. 269 s. 

 

Risto Huvilasta on tullut viime vuosina johtava kristitty Israel-kommentaattori Suomessa. Viiden vuoden sato on saatettu kirjaksi. 

Blogi on käynnistynyt samoihin aikoihin Huvilan aiemman kirjan, Israelin ihme ja Presidentti Truman, kanssa ja tuonut teksteihin selvästi kansainvälistä ja suurvaltapoliittista otetta. 

Huvilalla on kyky rakentaa tarinan kaari, eivätkä tekstit maistu raportilta tai gradulta. Siellä täällä vilahtavat sivallukset tuovat särmää ja myös rytmittävät tekstiä mukavasti. 

Huvilan ansiona on nähtävä varsin laaja tutustuminen ajankohtaisaineistoihin sekä myös Israeliin Raamatussa. Ilman vahvaa profeetallista tulokulmaa Israel-puolustamistyöltä puuttuisi ydin. 

Kattavammat lähdemerkinnät saattaisivat palvella aiheeseen paneutuvaa ja lisälukemistoa kaipaavaa lukijaa.  

Blogi mahdollistaa vapaan pituuden, mutta kirjaa toimitettaessa runsaudesta voi tulla ongelma. Kirjaa varten tekstejä olisi voinut editoida reippaammin ja poistaa nyt ilmeneviä toistoja. 

Kirja on joka tapauksessa erinomainen päivityssarja Israelin ystävälle. 

 

Anssi Tiittanen 

 

--

 

 

Vielä hetki on 

Lahden nuorisokuoro 

IS-kustannus 1990 

 

1980–90-lukujen helluntaiseurakuntien nuorisokuorokaudesta jäi harmillisen vähän muistoksi levyjä. 

Lahden nuorisokuoron Vielä hetki on -kasetti on yksi genren perusteoksista, ja

Heikki Leppäsen johtama kokonaisuus on energinen ja reipas. Lahdessa on kasetin aikoihin vaikuttanut hämmästyttävä nippu taitavia nuoria soittajia ja laulajia. 

Bändin soundi perustuu vahvaan pianoon. Ajan ihanteiden hengessä bändi kanttailee tiukasti mutta rullaa silti eteenpäin mukavasti. Pianisti Jori Kalliokuusi säestää kokonaisvaltaisella otteella, basisti Jukka Ryhäsen mykyttely on lennokasta. 

Solistit laulavat kauniisti mutta nykymittapuulla hivenen kulmikkaasti. Pop-laulamisen nyanssit ja kikat olivat vasta tuloillaan suomalaiseen gospeliin. 

C-kasetilta tehty digitointi verkkojulkaisuksi ei kohinoineen tietenkään vastaa nykyisiä vaatimuksia äänenlaadun osalta. Parhaiten 1990-luvun alun Lahteen pääsee matkustamaan hyvien kuulokkeiden tukemana. 

 

Anssi Tiittanen

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita