Craig Groeschel: Johda kuin sillä olisi merkitystä – seitsemän johtamisen periaatetta kestävää seurakuntaa varten. Aikamedia, 2024. Suom. Mirkka Jantunen. Nid. 280 sivua.
Craig Groeshelin suomennettu uutuus Johda kuin sillä olisi merkitystä – seitsemän johtamisen periaatetta kestävää seurakuntaa varten (Aikamedia, 2024, suom. Mirkka Jantunen) tutkii seurakunnan johtamista ja tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa seurakunnan menestykseen ja kasvuun. Menestyksellä tarkoitetaan tervettä seurakuntalaisten hengellistä kasvua, seurakunnan kasvua ja sen vaikutusta ympäristöönsä.
Kirjoittaja on amerikkalaista megaseurakuntaa johtava pastori ja Life.Church-seurakuntaryhmittymän johtaja. Seurakunta on perustamisensa jälkeen vuodesta 1996 kasvanut voimakkaasti, ja liikkeen 45 paikallisessa toimipisteessä eri puolilla Yhdysvaltoja jumalanpalveluksiin osallistuu nykyisin 85 000 kävijää viikoittain.
Kirjan perusajatuksena on, että seurakunnalla voi olla se jokin, mikä saa sen menestymään ja kasvamaan. Tätä elintärkeää ominaisuutta kuvataan mutta ei täsmällisesti määritellä. Tätä ”Hengen tulta” ei voi saavuttaa johtamismenetelmillä tai tekniikoilla, vaan se tulee Jumalan vaikuttamana.
On kuitenkin olennaisia seurakunnan johtamiseen kuuluvia tekijöitä, jotka ovat yhteisiä menestyville seurakunnille ja joita puuttuu seurakunnilta, joilla ei ole sitä jotakin. Siksi on johdettava ikään kuin johtamisella olisi siihen vaikutusta. Tämä idea avautuu vähitellen kerronnan edetessä.
Seitsemästä Groeschelin esittelemästä johtamistekijästä osa on yleisistä teorioista seurakuntayhteisöön sovitettuja ja osa leimallisesti hengellisiä periaatteita. ”Näky” ja ”taivaallinen fokus” vastaavat strategisen johtamisen visiota, missiota ja olennaiseen keskittymistä. ”Toveruus, josta ei voi erehtyä” on suunnilleen samaa kuin yhteisöllinen tiimihenki.
”Innovatiivinen ajattelu” ja ”valmius epäonnistua” ovat myös tuttuja elementtejä. ”Ulospäin suunnattu sydän” merkitsee rakkaudellista suhdetta seurakunnan ulkopuolisia kohtaan ja ”valtakunta-ajattelu” strategista kumppanuutta, jossa ollaan valmiita työskentelemään Jumalan valtakunnan hyväksi yhdessä muiden yhteisöjen kanssa ja antamaan tukea niille.
Päätösjakson teemana on, miten toimia, jotta se jokin voisi toteutua, miten säilyttää se ja miten saada se takaisin, jos Hengen palavuus on menetetty. Siinä korostuvat vakaa keskittyminen missioon, järjestelmällinen toiminta ja yhteinen luottamus Jumalaan.
Teksti on omakohtaista ja elävää, valaistuna esimerkeillä ja kertomuksilla omista ja seurakuntien kokemuksista, niin hyvistä kuin huonoista. Tarinat ovat osuvia, vaikkakin jotkut amerikkalaisiin urheilijoihin tai elokuviin liittyvät esimerkit saattavat olla suomalaiselle lukijalle vieraita.
Teos on innostava ja ajatuksia herättävä. Se sisältää uusia luovia näkökulmia, joita ei ole aiemmin suomalaisessa alan kirjallisuudessa esitetty. Ajatukset ja tarinoiden opetukset ovat enimmäkseen sovellettavissa suoraan Suomessa, vaikka olosuhteet ja amerikkalaiset yksityiskohdat poikkeavatkin meikäläisistä.
Markku Luoma