Arvio: Ihmisiä kivireppuineen

Saaramaria Kuittinen

Viekotus

Risa Production 2022

Sidottu, 164 s.

 

 

Saaramaria Kuittisen vahvuudet teatterintekijänä nousevat esiin elokuussa julkaistussa romaanissa Viekotus (Risa Production 2022).

 

Henkilöhahmoihin on panostettu, taustatarinat ja hahmojen kasvualusta helluntailaisen kulttuurin piirissä tuntuvat uskottavilta. Moni lukija varmasti hörähtää: hahmot tuntuvat tutuilta ja monilla lienee tuttavapiirissään tai kaverinkavereina joku kirjan hahmoista – saattaapa galleriasta löytää itsensäkin.

 

Juhannuskonferenssi on varmasti Suomen hengellisistä tapahtumista mystifioiduin. Se on sukupolvirajat ylittävä nuoruuden näyttämö, paikka jossa oma elämä joskus tapahtui väkevänä, riemukkaana ja usein myös sydäntäsärkevänä.

 

Teinivuosien nelipäiväiset konffat lipuvat ohi vääjäämättömällä vauhdilla. Joskus aikuisena on sitten aika tehdä tulkintoja, ja konferenssi alkaa etäämmältä katsottuna saada myös seksuaalisia vivahteita. Aikuiset ikään kuin keksivät nuorten konffan aina uudestaan – sitten kun se jo on itseltä ohi.

 

Viekotus sijoittuu Juhannuskonferenssiin tarkemmin määrittelemättömässä nykyajassa, ja sinne eskaloituu pidemmällä ajalla syntyneitä kehityskulkuja ihmisten elämässä. Keskiössä on omassa irtaantumisprosessissaan kärvistelevä Reanna, tämän perhepiiri, kaverit sekä nuorisopastori Matteo, jonka kanssa Reannalla on syntynyt suhde.

 

Ihmiset ovat kirjassa kerroksellisia ja läsnä, rakastettavia ja sopivan stereotyyppisiä. Viekotuksessa on myös varsin pätevää helluntaiseurakuntien viime vuosien kehityskaarien sanoittamista. Kuvaukset ovat pääosin hykerryttäviä ja ne on selvästi kirjoitettu rakkaudella. Kuittisella on lapsuuden ja nuoruuden taustaa helluntaiseurakunnassa, ja hän on aikanaan vaikuttanut muun muuassa Mc Kurmot -rapyhtyeessä.

 

Kuittinen tuntuu sisäistäneen hyvin helluntailaisten huolipuheen ja tavan käsitellä asioita. Kirja tarjoaa kurkistuksen sisäpiiriin: rakenteista puhutaan fiksusti ja ongelmia osataan kuvata tarkkanäköisesti. Välillä tulee sellainen olo, että lukee kolumnia tai blogia. Teksti kommunikoi hyvin lukijan kanssa.

 

Kirja kuvaa keskittyneesti nuoren pastorin epävarmuutta. Miten olla esikuva ja julistaja, kun sisimmässä on syviä ristiriitoja? Suurin kysymysmerkki on rakkaus, joka voi pistää kuviot uusiksi. Elämä on ennakoimatonta ja ihminen usein voimaton rakkauden edessä. Kaipaus riipaisee ja elämän perustukset järkkyvät.

 

Romaanin piirtämä kuva helluntaiherätyksestä on melko harmaasävyinen. Ihmisillä ei tunnu olevan suhdetta Jumalaan, vaan lähinnä traditioon ja ympäröivään kulttuuriin valtapeleineen ja kollektiivisine ahdistuksineen. Hahmot pyrkivät luomaan oman selviytymistarinansa, kukin omaa kivireppuaan kantaen.

 

164-sivuisen romaanin puolen välin paikkeilla tapahtuu jotain. Tunnelma tiivistyy, mutta teksti ikään kuin lakkaa hengittämästä. Kepeys häviää, raskasmielisyys ottaa vallan.

 

Hahmojen sisäinen puhe kuulostaa ajoittain pamflettimaiselta. Tuntuu, ettei kirjoittaja luota tarinan voimaan, ja kumppaniksi tarvitaan valistava ääni jostain toisesta maailmasta.

 

Kirjan lukuisat pienet elämäntarinat ovat taidokkaita, mutta ne alkavat lopulla matkaa tuntua täyteen kirjoitetuilta. Draamaa on, ähkyksi asti. Lähes jokainen tarina yksinään olisi ollut hyvä kantava teema kirjalle. Tuntuu, että Viekotuksessa halutaan yhdellä halauksella ottaa haltuun ja saada sanoitetuksi paljon, mieluiten ihan kaikki.

 

Kirjan loppusanoissa Saaramaria Kuittinen kirjoittaa auki omaa suhdettaan helluntailiikkeeseen, ja tarjoaa samalla avaimia kirjan sieluun.

 

Hyvän romaanin yhtenä mittarina voidaan pitää sitä, että lukija jää pohtimaan, mitä hahmoille seuraavaksi tapahtui. Tämä toteutuu kyllä. Olisi kiva tietää, mitä Matteolle, Riannalle, Aavalle, Miinalle, Jesajalle, Elselle ja Juliukselle nyt kuuluu.

 

Anssi TiittanenTeema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Joulunäytelmiä koululaisille järjestävät seurakunnat ovat ottaneet haltuun myös tunnustuksettoman joulusisällön tuottamisen.
Seurakunnan päivitystä 2020-luvulle – Siilinjärven Coti valitsi jämähtämisen sijaan muutoksen
"Suuret ikäluokat ja milleniaalit ovat olleet jonkinlaisessa ristiriitatilanteessa" – Vapaakirkon uusi johtaja Tommi Koivunen toivoo paluita seurakuntaan
”Pienikin ele on iso asia” – Vaasan helluntaiseurakunnassa on ideoitu joulutervehdys, joka yhdistää eri ikäluokat