Arvio: Hauska, luova ja syvällinen tehtäväkirja varkkitytöille

Kirja on virkistävä tulokas kristillisen kirjallisuuden saralla ja ajassa kiinni, arvioija kehuu.
Kirja on virkistävä tulokas kristillisen kirjallisuuden saralla ja ajassa kiinni, arvioija kehuu.

Blanka Ježková ja Noemi Ježková: Wifi-yhteys taivaaseen. Aikamedia, 2023. Nid. 52 s. 

 

Tšekkiläisen äidin ja tyttären kirjoittama ja juuri suomeksi julkaistu teos on varkki-ikäisille tytöille suunnattu tehtäväkirja, jossa pohditaan muun muassa uskoa, arjen valintoja, tunteita ja itsestä huolehtimista. Blanka ja Noemi Ježkován toinen tänä kesänä julkaistu teos on Selviytymisopas elämän, luonnon ja uskon sankareille (Aikamedia), ja kuten sen, myös tämän kirjan ytimessä on lukijan aktivoittaminen. Wifi-yhteys taivaaseen sopii yksin tai tyttöporukalla luettavaksi ja täytettäväksi tai esimerkiksi seurakunnan varkkisolun materiaaliksi. Blanka Ježková on itse testannut kaikki kirjan tehtävät seurakunnassaan tyttöjen pienryhmässä ja todennut ne toimiviksi. 

 

 

      Kirja kysyy hyviä kysymyksiä ja haastaa tarvittavalla tavalla.

 

Tämä kristillinen tehtäväkirja käsittelee monia varhaisteini- ja teini-ikäisille relevantteja teemoja, muun muassa itsetuntoa, ulkonäköä, tunteita, kärsivällisyyttä, ahkeruutta, kehosta huolehtimista ja musiikkia. Raamattuun liittyvät pohdintakysymykset koskevat niin Raamatun luotettavuutta kuin sen sisältöäkin, vaikka kirja ei näihin kovin syvälle menekään. Joka tapauksessa se kysyy hyviä kysymyksiä ja haastaa tarvittavalla tavalla, koska jokaisen kristityn on jossakin vaiheessa hyvä pohtia esimerkiksi sitä, onko Raamatun sisältö totta ja mistä siinä on kyse. Lisäksi kirja tarjoaa väylän pohtia omaa uskoa, miten siitä voi kertoa kavereille ja hävettääkö uskovaisuus (ja jos hävettää, niin miksi ja miten asian kanssa voisi edetä). Hyvien kysymysten kysyminen ja pohtiminen on arvokasta ihan jo itsetuntemuksenkin vuoksi, mutta lisäksi kirjan valmiit kysymykset ja sanat ovat apu silloin, kun mielen myllerryksiä ei saa selvitettyä yksinään. 

Tehtäväkirjassa on erilaisia haasteita, joita lukijat suorittavat. Näitä ovat esimerkiksi rukous-, kunto- ja lukuhaaste sekä kiitollisuuspäiväkirja. Lisäksi kirja kannustaa ajattelemaan rahankäyttöä, esimerkiksi säästämistä ja antamista, sekä ylipäänsä harjoittamaan arkisia taitoja ja tekemään sellaisia valintoja, jotka auttavat saavuttamaan suurempia unelmia ja tavoitteita elämässä. 

Kirjan sisäkuvitus on tehty älypuhelimen näytön kaltaiseksi, jota myös kannen kuvitus mukailee. Ylänurkassa olevat wifi-yhteyspalkit, samoin kuin myös akun prosentit, lisääntyvät kirjan edetessä, mikä kuvaa metaforan kaltaisesti myös kirjan sisältämien haasteiden suorittamisen vaikutusta lukijan jumalasuhteeseen. Teos sisältää aukeaman pituisia lukuja, jotka koostuvat chat-, pohdinta-, vinkki- ja Suoraan Sanasta -osioista sekä tehtäväsivusta. Tehtäväsivuilla saa tehdä kaikenlaista: värittää, piirtää, suihkautella hajuvettä, ommella ja harjoitella erilaisia kirjoitustyylejä. Kirja vinkkaa ja opastaa myös Bible journalingiin eli Raamatun koristelemiseen, joka auttaa parhaassa tapauksessa keskittymään Raamatun tekstien sisältöön sekä myös piirtämisen avulla hahmottamaan tekstin pääpointteja ja omaksumaan niitä. 

Kaiken kaikkiaan kirja on virkistävä tulokas kristillisen kirjallisuuden saralla ja ajassa kiinni. Vaikka se on tarkoitettu ensisijaisesti varkki-ikäisille tytöille, myös seurakunnan työntekijät sekä kerhojen ja solujen vetäjät voivat saada siitä ideoita opetustuokioihin ja leireille.   

 

Sara Saarela 

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja