Tiistai 16. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Jalo, Patrik, Patrik, Patricia

Arvio: Baxterin perheen unohtumaton kesä

Karen Kingsbury: Hiljainen humina (alkuteos Sunrise Series #2: Summer). Suom. Leila Uosukainen. Aikamedia 2022. Sid. 388 s. 

 

Amerikkalaiskirjailija Karen Kingsburyn (s. 1963) uusimmassa suomennoksessa Hiljainen humina seurataan jälleen Baxterien perheen elämänmenoa. Romaani on suoraa jatkoa Sunrise-sarjan ensimmäiselle romaanille Aamunkoitto (suom. 2021). Kun Aamunkoiton tarina sijoittui amerikkalaisen kiitospäivän ja joulun tapahtumiin, Hiljainen humina sijoittuu kesäpäiviin. 

Hollywood-näyttelijänä läpilyönyt Dayne Matthews kamppailee vaimonsa Katy Hartin kanssa alituisen paparazziongelman kanssa. Sitten Katy saa mahdollisuuden näytellä miehensä vastanäyttelijänä Hollywood-tuotannossa. 

Tarina pikkukaupungin tytön unelmien toteutumisesta on namupala lehdistölle. Miten Daynen ja Katyn avioliitto kestää sen, että he lähtevät mukaan myös tosi-TV-ohjelmaan pehmentääkseen paparazzien kiinnostusta? 

Baxterin perheen sisaruksista sekä Ashley että Karen alkavat molemmat odottaa lasta. Sitten ultraäänitutkimuksissa ilmenee hälyttäviä asioita. Kesän edetessä sisaret rukoilevat kerran jos toisenkin vauvojensa takia. Sisaruksille tuottaa harmaita hiuksia myös se, että suvun päämies Jim Baxter pyrkii pitemmälle uuden naisystävänsä Elaine Denningin kanssa. 

Sunrise-sarjan ensimmäisen osan tavoin kertoja seuraa myös Flaniganin perhettä, varsinkin murrosikäistä Bailey-tytärtä ja tämän ystävyyttä nuoren lautailijan Cody Colemanin kanssa. Mitä tapahtuu, kun vakavista päihdeongelmista kärsinyt Cody päättää värväytyä armeijaan? 

”Jennyllä oli huono omatunto epäilyjensä vuoksi. Cody oli miellyttävä nuori mies, mutta hän oli ja tulisi aina olemaan alkoholisti. Codyn kanssa naimisiin menevä tyttö viettäisi loppuelämänsä rukoillen, että hänen miehensä pysyisi erossa alkoholista. Sellaista roolia Jenny ei halunnut omalle tyttärelleen, ei nyt eikä koskaan.” 

Kingsburyn romaanissa rakkaus ja usko ovat jälleen pääasioita. Romaanikertoja kuvaa melkoisesti Baxterien ja Flanaganien keskinäisiä välejä sekä keskusteluja eettisistä ja uskonnollisista kysymyksistä. 

Lasten odotus monenlaisine murheineen nousee romaanissa pääasiaksi. Siinä sivussa järjestetään hyväntekeväisyyshuutokauppoja, somistetaan asuntoja, grillataan ja harrastetaan monia arkisia asioita. 

Karen Kingsbury on kirjoittanut lähes sata kirjaa ja lyhyempää kertomusta. Suosituista romaaneista on filmattu elokuvia Hallmark-kaapelikanavalle. Ensimmäisen tietokirjansa kirjailija julkaisi vuonna 1991 ja kaunokirjansa 1999. 

Baxterin perheen saagaa, jossa on kolmisenkymmentä kirjaa, Kingsbury on kirjoittanut 20 vuotta. Sunrise-sarjassa (kirjoitettu 2007–2008) on neljä osaa. Kokeneen kääntäjän Leila Uosukaisen suomennos toimii nautittavan hyvin. Kielivirheitä ei ole, eikä asioita toisteta moneen kertaan. 

Pidin kirjassa koko ajan eteenpäin menevästä kerronnasta. Ruutia, räminää ja rakkautta tulee vastaan joka sivulla. Varjopuolena koin uskonnollisen tarinoinnin pinnallisuuden sekä Hollywood-henkilöt, joilla riittää niin glamouria kuin kuuluisuuden kiroja. Kulissien horjuessa ja romahtaessa aletaan miettiä syvällisempiä kysymyksiä. 

Hiljaisen huminan uskonnolliset aiheet pysyvät hyvin koossa, vaikka henkilökeskeisiä sivupolkuja kehittyy runsaasti ja moneen suuntaan. 

 

Jari Olavi HiltunenUUTISET