Keskiviikko 17. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Otto, Otto

Arvio: ”Anna pasuunasi soida, Siion!”

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa. Gaudeamus 2022. Nid. 365 s. 

 

Timo R. Stewartin kirja Luvatun maan lumo oli yksi viime vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista, eikä suotta. Stewart on nähnyt vaivaa suomalaisten kristittyjen Israelin ystävien historian kertomiseen, ja taustatyötä on tehty paljon. Matka alkaa 1800-luvun lopusta ja jatkuu 1990-luvulle saakka. 

Stewart käsittelee vanhoja kotimaisia Palestiinaa käsitteleviä matkakirjoja. Niistä välittyi innostuksen lisäksi usein myös pettymys maan karuihin maisemiin ja köyhiin kyliin. Ne olivat ongelma, koska Raamattu kuvasi maata kukoistavaksi ja Jumalan siunaamaksi. Ristiriita pyrittiinkin selittämään kirouksella, joka poistuisi maan yltä vasta juutalaisen kansan tunnustaessa Jeesuksen messiaakseen. 

Kun sionistisen liikkeen menestys kasvoi Palestiinassa, myös suomalaiskristittyjen kiinnostus sitä ja Raamatun profetiakirjallisuutta kohtaan kasvoi. Kristillisellä sionismilla tarkoitetaan uskomusta ja oppirakennelmaa, jossa juutalaisten paluu Palestiinaan ja Israelin valtion syntyminen olivat merkkejä Raamatun profetioiden täyttymisestä, ja sillä on yhteyksiä liikkeeseen, joka edisti juutalaisten asuttamista Pyhään maahan.

 

 

      Suomalaisen kristillisen sionismin huippuhetkiä oli 1990-luvun alku.

 

Israelin valtion syntymä 1948 nähtiinkin suomalaisuskovien parissa selvänä merkkinä Raamatun ennustusten täyttymisestä ja Jeesuksen pikaisesta paluusta. Ketään ei hiertänyt, että kyseessä oli sekulaarin työväenpuolueen johtama maa, joka vetosi kibbutseineen myös Suomen sosiaalidemokraatteihin. 

Stewart antaa paljon palstatilaa kristillisen sionismin keskuudessa suosittuun profetiatulkintaan, jossa Lähi-idän tapahtumista tuli ennalta kirjoitettu jännitysnäytelmä. Maailman uutisia ja Raamatun profetioita yhdistelevät Israel-tulkinnat saivat vuosien aikana paljon näkyvyyttä niin luterilaisten Sana- ja Kotimaa-lehdissä kuin Ristin Voitossa. Lähi-idän konfliktiin liittyvistä moraalista kysymyksistä ja niiden seurauksista ei oltu juurikaan huolissaan. 

1970-luvulla poliittisuus vahvistui kristittyjen Israelin ystävien keskuudessa. Moni koki tärkeäksi puolustaa kritiikittömästi Israelin hallituksen valintoja. Tuolloin alkoi myös esiintyä kritiikkiä kristillistä sionismia kohtaan. 

Suomalaisen kristillisen sionismin huippuhetkiä oli 1990-luvun alku, jolloin satojen tuhansien juutalaisten vaellus alkoi Neuvostoliitosta ja kristilliset järjestöt aktivoituivat auttamaan Suomen kautta Israeliin kulkevia juutalaisia. 

Stewart päättää teoksensa historian 1990-luvulle. Itseäni jäi kovasti kiinnostamaan, mitä 2000-luvulla maassamme on tapahtunut kristillisen sionismin alueella, kun salaliittoteoriat, politiikkaan sekoittunut profeetallisuus ja valtamedian uutisten kyseenalaistaminen ovat kasvattaneet suosiotaan maailmassa. 

Luvatun maan lumossa tiettyihin asioihin keskitytään välillä turhankin perusteellisesti. Vieraita nimiä tulee paljon vastaan, eivätkä kaikki yksityiskohdat ole rehellisesti sanottuna edes kovinkaan kiinnostavia. Sivumääräänsä nähden kirja pitää kuitenkin otteessaan hyvin. Teokseen kannattaa ehdottomasti tutustua, vaikkei olisikaan kirjailijan kanssa samaa mieltä kaikista asioista. Sen verran reippaasti myös helluntailaisuus saa siinä palstatilaa. 

 

Markus Majabacka UUTISET