Analyysi: Hillsongin loiste hiipuu - Myös vahingonilo jyllää, kun 2000-luvun menestynein seurakuntakonsepti on menettämässä dramaattisesti vetovoimaansa

Hillsong on ollut puoleensavetävä liike 2000-luvun nuorille aikuisille. - Hillsong on tuonut toivoa siitä, että voidaan tehdä oikeasti jotain sellaista, mikä tavoittaa ihmisiä, Niklas Niemelä kuvailee liikkeen merkitystä. Kuva Hillsong-konferenssista Lontoosta vuodelta 2018. (RV-arkisto)
Hillsong on ollut puoleensavetävä liike 2000-luvun nuorille aikuisille. - Hillsong on tuonut toivoa siitä, että voidaan tehdä oikeasti jotain sellaista, mikä tavoittaa ihmisiä, Niklas Niemelä kuvailee liikkeen merkitystä. Kuva Hillsong-konferenssista Lontoosta vuodelta 2018. (RV-arkisto)

Anssi Tiittanen 

 

Keskiviikko 23. maaliskuuta 2022 tulee jäämään ainakin detaljitasolla herätyskristilliseen historiaan. 

Kristillisten lehtien lisäksi kansainväliset päämediat, kuten CNN, BBC, ABC ja The Guardian uutisoivat uushelluntailaisen Hillsong-seurakuntaliikkeen perustajan ja johtajan Brian Houstonin jättäneen paikkansa lopullisesti liikkeen komentosillalla. 

– Tiedostamme, että tarvitsemme muutosta. Olemme sitoutuneet ulkopuoliseen itsenäiseen tutkintaan hallintorakenteessamme ja prosesseissamme, liikkeen kansainvälinen johtoryhmä viestitti. 

 

       "Monesti pinnan alle jää asioita, joista ei kerrota."

 

Ensimmäinen Hillsong-seurakunta perustettiin Australiassa Sydney Christian life Center -nimellä jo 1970-luvun lopulla. Seurakunta kasvoi ja kehittyi hiljalleen osana Australian helluntaiherätystä. 1990-luvulla Hillsong profiloitui musiikin tärkeäksi vaikuttajaksi ja alkaneen vuosituhannen Uusi seurakunta -ideologian kehdoksi. 

Hillsong käsittää nykyisin 80 seurakuntaa eri puolilla maailmaa. Noin neljännes seurakunnista toimii Pohjois-Amerikassa. Euroopassakin seurakuntia on 14 maassa, kuten kaikissa Pohjoismaissa Suomea ja Islantia lukuun ottamatta. 

Merkillepantavaa on, että Hillsong-seurakunnat toimivat yleensä metropoleissa ja ovat vieneet uushelluntailaista kristillisyyttä sinne, missä muunlainen herätyskristillisyys ei ole ollut kovin menestyksekästä. 

 

Suuresta näkyvyydestä huolimatta Hillsong ei ole muodostunut miljoonia jäseniä käsittäväksi kirkkokunnaksi. Maailmanlaajuisesti seurakuntiin kuuluu ”vain” 150 000 ihmistä. 

– Onhan tämäkin ihmismäärä paljon, mutta ei maailman mittaluokassa juuri mitään. Musiikin ja median kautta Hillsongin merkitys on tullut paljon sen kokoa suurempi, Houm-seurakunnan johtaja Niklas Niemelä analysoi. 

– Tämä kertoo ajasta, jossa elämme. Kristillisyyteen on syntynyt kuluttamismeininkiä. Ihmiset hakevat itselleen seurakuntaa, joka miellyttää eniten. Tämä kertoo tietysti jotain Hillsongista, mutta ennen kaikkea kristillisestä kulttuurista ylipäätään. 

 

Houstonin eroon johti lopulta kahdelta naiselta vastaanotettu kriittinen palaute pastorin edesottamuksista. 

Houston lähetti kyseenalaisen tekstiviestin Hillsongin naistyöntekijälle, oman kertomansa mukaan ollessaan unilääkkeiden vaikutuksen alaisena. Toisessa tapauksessa toisessa konferenssissa Houston oli omien sanojensa mukaan alkoholia nautittuaan hukannut hotellihuoneensa avaimen ja mennyt illalla ennestään tuntemattoman naishenkilön hotellihuoneeseen. Nainen oli kokenut pastorin ilmaantumisen ahdistavana ja tehnyt tästä valituksen. 

Jo ennen kuluvaa kevättä Houston on kärvistellyt kotimaansa Australian syyttäjien pihdeissä. Syytteiden mukaan hän ei puuttunut Hillsongin alkuperäisen perustajan, isänsä Frank Houstonin (1922–2004) harjoittamaan lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön 1970-luvulla, vaikka syyttäjien mukaan oli siitä tietoinen. 

– Moni on nyt tietysti ottanut sen kannan, että minähän tiesin, ja tätä olen yrittänyt sanoa jo vuosia, Niklas Niemelä satirisoi.

 

 

     "Hillsongin pioneerihenkisyys on rohkaissut ja innostanut."

 

Houstonin ero on nostattanut myös puolustuspuheenvuoroja. 

Rajuihin hyväksikäyttörikoksiin, kuten Tony Alamon, Ravi Zachariasin tai Bill Hybelsin tapauksiin jo turtunut yleisö ei täysin ymmärrä Houstonin ratkaisua. Hän ei itse ole syyllistynyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön eikä varsinaiseen aviolliseen uskottomuuteen. Myös puoliso Bobbie Houston on tukenut julkisesti aviomiestään. 

Hillsongia on arvosteltu siis myös toisin päin. Se on julistuksessaan painottanut armollisuutta, ja liike on suhtautunut monien mielestä jopa lepsusti esimerkiksi homoseksuaalisuuteen painottaen ihmisten kasvamista Pyhän Hengen ohjauksessa pois synneistä. Armollisuus ja avarakatseisuus eivät tunnu nyt kohdistuvan pääpastori Houstoniin. 

Evankelikaalisessa kulttuurissa juuri pastoreiden lieka on kuitenkin perinteisesti hyvin lyhyt. Heitä sitoo esimerkiksi Billy Grahamin vuonna 1948 lanseeraama Modeston manifesti, joka edellyttää miespastoreiden tietoisesti välttävän viettämästä aikaa kahden kesken perheen ulkopuolisten naisten seurassa. Brian Houstonin toiminnalla juuri hotellissa on symbolisesti suuri merkitys, vaikka itse tapahtumia voidaan pitää vähäisinä. 

– Toisaalta kun tällaisia asioita nousee esiin, monesti pinnan alle jää kuitenkin asioita, joista ei vielä kerrota, turkulaisen Hope-seurakunnan johtava pastori, itsekin Hillsong College -raamattukoulussa Australiassa opiskellut Teemu Sormunen kommentoi. 

– Näin on käynyt myös esimerkiksi Carl Lentzin kohdalla. Aluksi puhuttiin yhdestä avioliiton ulkopuolisesta suhteesta, sitten niitä tuli esiin useampia. 

Pastori Carl Lentzin tapaus on ollut oma merkittävä lukunsa Hillsongin tarinassa. Liikkeen kruununjalokivenä pidetyn New Yorkin seurakunnan entinen johtaja, tähtien kanssa viihtynyt Lentz oli nykyaikaisen julkkispastorin arkkityyppi. 

 

Vaikka Hillsong on kokenut johtajiensa vuoksi pahoja iskuja, sen merkitys seurakuntakulttuurin uudistajana on kiistaton. 

– Kaikki me unelmoimme, että seurakunta voisi olla paljon enemmän ja sen vaikutus voisi maailmassa olla suurempi, Niklas Niemelä kuvailee. 

– Hillsong on tuonut toivoa siitä, että voidaan tehdä oikeasti jotain sellaista, mikä tavoittaa ihmisiä. 

Teemu Sormunen määrittelee, että Hillsong on ”uudistanut herätyskokoukset”. 

– On otettu laadukkaasti käyttöön musiikki ja tapahtumatekniikka. 

– Se, miten Hillsong on palanut evankeliumille, on tehnyt ylipäätään suuren vaikutuksen. Tähän on yhdistynyt innokkuus ja elämästä nauttiminen, Sormunen arvioi. 

Niklas Niemelä kehuu Hillsongin tapaa haastaa vallitsevaa tilannetta. 

– Pioneerihenkisyys on rohkaissut ja innostanut. Ollaan valmiita tekemään paljon, että ihmiset saisivat kuulla Jeesuksesta. 

 

Hillsongin uudeksi johtajaksi on nousemassa pastori Phil Dooley

Dooley (kuvassa) kuuluu Hillsongin ydinjohtoon ja on ollut osaltaan luomassa liikkeen kasvua 1990-luvulta alkaen ensin nuorisopastorina Sydneyssä, sittemmin Kapkaupungin seurakunnan johtajana sekä kansainvälisenä puhujana ja inspiroijana. 

Teemu Sormusen mukaan uusi tilanne on Hillsongille tuhannen taalan paikka uudistua. 

– Jos tässä tilanteessa homma hoidetaan hyvin, se voi olla iso asia tulevaisuuden rakentamiselle. 

– Olen vähän huolissani siitä, että he tuntuvat tällä hetkellä näkevänsä itsensä uhrina, vaikka nyt pitäisi olla valmis itse pyytämään anteeksi. 

Niklas Niemelä uskoo, että johtajuudella tulee olemaan tärkeä rooli Hillsongissa jatkossakin. 

– Paljon riippuu siitä, jatkaako Dooley johtajana ja pystytäänkö tarkastelemaan sitä, missä on onnistuttu ja mikä on mennyt pieleen. 

 

Niklas Niemelä ja Teemu Sormunen puhuvat Hillsongista RV Podcastin jaksossa Mitä Hillsongista pitäisi ajatella nyt. Jakso on kuunneltavissa ja . 


(Phil Dooleyn kuva: Wikimedia Commons)19/2022

ElämäMerja Larkkonen
Kun Nina Åström seitsemäntoistavuotiaana tyttönä tuli uskoon, hänelle oli itsestään selvää, että hän haluaa kertoa Jeesuksesta muillekin. Aika pian hän ymmärsi myös, ett...
MuistolleOsmo Sakari Hämäläinen, evankelista Ossi, kuoli 1. maaliskuuta 2022 Porvoon sairaalassa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.
Ossia jäivät kaipaamaan lasten lisäksi joukko seurakuntaystäviä Po...
NäkökulmaOlavi Kumpulainen

Muutama viikko sitten sain kokea henkilökohtaisesti, kuinka suuri merkitys hengellisellä kirjallisuudella ja musiikilla voi olla.
Olimme Krimillä puolisoni Olgan, hän...
PuheenaiheAnssi Tiittanen


Keskiviikko 23. maaliskuuta 2022 tulee jäämään ainakin detaljitasolla herätyskristilliseen historiaan.
Kristillisten lehtien lisäksi kansainväliset...
OpetusAri-Pekka Niemelä
Kuten olemme huomanneet, raha on välttämätön osa luomisjärjestykseen kuuluvan tehtävämme toteuttamista. Rahan avulla voimme luoda k...
Nyt se tapahtui: löysin päästäni ensimmäisen harmaan hiuksen. Löydös ei sinänsä ole ihme, kun ottaa huomioon viime vuosien pikkulapsiruljanssin ja kaikki edesottamukset, jotka kerkeäväiset ja keks...
ArviotMuut äänet
Heureka
Finngospel / Prisma 1989

Levy-yhtiö Naxos räjäytti mukavan gospelpommin huhtikuun lopulla: Spotifysta löytyy nyt paljon Finngospel-levymerki...
UutisetFida, RV
Pitkittyvä sota ja kriisin laajeneminen lisää avuntarvetta Ukrainassa ja sen naapurimaissa.
Fida onkin laajentanut apua Ukrainan, Unkarin ja Slovakian lisäksi Moldovaan, jos...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
UutisetAnniina Jakonen
Tulevana kesänä Keuruun Ison Kirjan nurmikentille saadaan entistä enemmän juhlatelttojen valkeutta, sillä telttavalmistamossa on aherrettu uuden projektin kimpussa. Kyseessä o...
UutisetAnssi Tiittanen
Nykyinen normaalitilanne Vammalan helluntaiseurakunnan nuortenillassa: seurakunnalla parveilee noin 80 nuoren joukko, joista kuutisenkymmentä on ”kadun nuoria” eli seurakuntak...
PuheenaiheElina Rautio
Viime lokakuussa Ruut ja Mika Ahonen olivat kuvausmatkalla Ukrainassa ja istuivat pastorikonferenssin iltatilaisuudessa Kiovassa. Päivä oli ollut pitkä, ja sali niin täynnä, ette...
PikavisiittiHeli Markkunen
Lapsuuden haaveammattini oli rokkitähti tai autokauppias. Minua on aina kiehtonut, miten yhdistää toisiinsa voimakkaat sanat ja kaunis melodia. Musiikin esittäminen on kulloise...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan