Uskovat nuoret tubettajat arvovaikuttajia

”Aitous ratkaisee”

Riina Kettunen vastaa osalla postauksistaan katsojien kysymyksiin. Nuoret myös reagoivat hänen videoihinsa. Ohessa muutamia kommentteja. Kuva: Minttu Manninen ja YouTube
Riina Kettunen vastaa osalla postauksistaan katsojien kysymyksiin. Nuoret myös reagoivat hänen videoihinsa. Ohessa muutamia kommentteja. Kuva: Minttu Manninen ja YouTube
Lukiolaistyttö istuu huoneessaan ja juttelee kameralle – tai pikemminkin YouTube-kanavaansa seuraaville nuorille.

 

”Ja se asia, mikä meitä monia tulevaisuudessa pelottaa, on, että meillä ei ole kontrollia siitä, mitä huomenna tapahtuu. –– Niin tulee semmoinen, että apua, jos tää ei meekään niin kuin mä haluan, niin mitä sitte? –– Monesti meitä pelottaa, että ehkä Jumala ei tiiäkkään, mikä on meille parhaaks…”

 

Muutaman minuutin video syntyy pikkukameralla, eikä tuotosta varten ole kummemmin laittauduttu. On vain tämä huone, tämä hetki.

 

Videolla puhuva Ripafox eli Riina Kettunen kuuluu Uskovaisten nuorten tubetusyhteisö Kollektioon. Tubettamisen hän aloitti syksyllä 2017 pitkään asiaa mietittyään.

 

– Erityisesti kiinnosti tehdä suomenkielisiä videoita uskosta, sillä seurasin paljon ulkomaalaisia kristittyjä tubettajia, mutta Suomessa niitä ei juuri ollut. Tajusin, että Suomikin kaipasi Jumalan valoa YouTubeen.

 

Nyt Kettunen tuo sinne tätä valoa kerran kuussa tai useammin. Riinan videot ovat joko miniraamiksia, kysymys- ja vastauspostauksia tai vlogeja. Esimerkiksi Yökyläs Marial  -vlogissa Riina ja hänen ystävänsä Maria viettävät viikonloppua nuortenillassa ja Marian sympaattisessa ullakkohuoneessa. Postaus tuo mieleen MTV:n Yökylässä Maria Veitola -sarjan.

 

– Ideoiden keksiminen on kyllä yksi tubetuksen suurimmista haasteista. Välillä inspiraatio iskee ja pää on niitä pullollaan, mutta monesti joutuu pähkäilemään hieman pidempään.

 

 

Kollektiolla yli 700 tilaajaa

UN Kollektio syntyi kesällä 2018. Kristillisen tubetusyhteisön taustalla vaikuttavat Uskovaiset nuoret ry, Missionuoret (YWAM) ja Avainmedia. Tällä hetkellä Kollektioon kuuluu  toistakymmentä nuorta tubettajaa ympäri Suomea. Kanavan säännöllisten seuraajien määrä on kasvanut pikkuhiljaa. Kesällä tilaajia oli 200, nyt heitä on yli 700.

 

UN Kollektion toinen koordinaattori Robert Hakola näkee Kollektion tiimiläiset ennen muuta arvovaikuttajina.

 

– Haluamme viedä hengellistä sanomaa eteenpäin omilla persoonillamme ja kaikilla kyvyillämme. Jokaisen ei tarvitse suoraan tykittää evankeliumia. Kristilliset arvot tulevat esiin joka tapauksessa, Hakola tietää.

 

Tämä on helppo uskoa. Esimerkiksi suosikkitubettajien videoilla voi ilmetä kiroilua. Tubettajien arvot heijastuvat muutenkin kaikkeen.

 

Juuri arvovaikuttaminen kiehtoo YWAMin musiikkilähetystyöntekijää Joona Kuusikoskea, joka on tubettanut vajaan vuoden Kollektiossa. Joona puhuu videoillaan kaikille yleistajuisista aiheista, kuten matkustamisesta, musiikista, elämänhallinnasta ja sisäisestä hyvinvoinnista.

 

– Tahdon tehdä rehellisiä, aitoja ja arkielämästäni nousevia videoita. En erityisesti korosta hengellisyyttä. Elän vain elämääni ja avaan sitä videoiden kautta muille. Uskon, että persoonastani välittyvä rauha ja arkiset hengelliset rutiinini puhuvat puolestaan.

 

Hiljattain Joona dokumentoi kanavallaan sometonta tammikuutaan, joka lopulta venyi aiottua pidemmäksi.

 

Joona uskoo, että tubettaja pystyy vaikuttamaan. Häntä ei vaivaa se, että satoja tuhansia näyttökertoja hakkaaviin sometähtiin verrattuna uskova tubettaja yltää kenties satoihin tai muutamiin tuhansiin katsojiin.

 

– Sosiaalista mediaa ja YouTubea usein arvioidaan tilaaja- ja seuraajamäärien mukaan. Itse tahtoisin kuitenkin puhua ihmisistä, jotka katsovat videoitani. 300 ihmistä, joita kiinnostaa, mitä mulla on sanottavaa, on iso joukko ihmisiä. Se on niin kuin ison suomalaisen helluntaiseurakunnan nuortenilta!

 

 

Voimaa kokoontumisista

Sekä Riina että Joona käyttävät yhteen videoon useita tunteja. Eniten aikaa vie jälkikäsittely eli editointi. Robert Hakolan mukaan Kollektiossa pyritään jatkossa säästämään tubettajien aikaa niin, että joku muu tekniikasta innostunut nuori editoisi heidän videoitaan.

 

– Tällä tavalla saadaan heiltä stressiä pois. Minulle on tärkeää, että ne nuoret oikeasti myös opiskelevat, itsekin opintojaan päättelevä Hakola sanoo.

 

Ympäri Suomea asuvien tubettajien yhteys kasvaa kokoontumisissa, joissa jaetaan kokemuksia ja rukoillaan. Yhdessäolo voimaannuttaa henkisesti ja hengellisesti sekä innostaa jatkamaan. Tähän saakka on pidetty kolme niin sanottua Tubefestiä. Kasvokkain oloa pyritään lisämään sen mukaan kuin työ saa rahallista tukea.

 

Hengellisen vaikuttamisen tarpeelta YouTubessa ei voi sulkea silmiään. Robert Hakola muistuttaa, että nykyään Suomessakin nuorille tubettajat ovat tunnettuja viihdeartisteja isompia tähtiä.

 

– Nuoret ottavat heistä roolimalleja. Jos joku osaa olla oma itsensä ja tehdä hienoa matskua, niin sehän räjähtää sitten. Nuoret haluavat katsoa, että oi vitsi, mitä tämä on, Hakola kuvailee.

 

– Ja meidän pitäisi mennä sinne todellakin juuri siksi, että siellä nuoret ovat. Jeesushan käski mennä kaikkeen maailmaan, ja näen, että YouTube on yksi osa tätä lähetyskäskyä.

 

 

Työkaluna herkkyys

Jotta YouTubessa voi menestyä, tarvitaan aitoutta. Nuoria ei kiinnosta olla jatkuvana markkinavoimien maalina. Tubettajissa heitä kiehtoo luonnollisuus. Nämä tarjoavat tilaisuuden samaistua ja seuran tuntua. Siksi aitoutta ja rehellisyyttä odotetaan ehkä enemmän kuin mitään muuta.

 

Nuorilta tubettajilta tilanne vaatii aika paljon, koska aitous tekee myös haavoittuvaksi.

 

– Tubettaminen on ollut sekä mahtavaa että kamalaa. Mahtavaa on ollut saada luoda omannäköistä sisältöä ihmisten katseltavaksi, ja parasta se, kun omat tuotokset ovat saaneet katsojilta vastakaikua. On kuitenkin järkytys tajuta, ettei yksityisyyden menettäminen olekaan niin helppoa, Riina Kettunen kertoo.

 

– Ihminen, joka ei ole koskaan tavannut minua, voi katsoa videoitani ja sen perusteella muodostaa minkä tahansa mielipiteen minusta ja tekemisistäni. Minusta tulee ikään kuin tuote, jolle voi laittaa peukun joko ylös tai alas. Se on ahdistava ajatus.

 

Vääriäkin oletuksia voi onneksi lähestyä pilke silmäkulmassa. Maaliskuun alussa Riina teki videon, jossa hän vastasi ihmisten oletuksiin hänestä. Joukossa oli syvällisempiä ja kepeämpiä analyysejä.

 

”Sä et tykkää uimisesta?” yksi oletti. Riina vastasi hänelle:

 

”Tämä on väärin. Mä tykkään uida. Varsinkin kesällä järvessä iltauinnit on ihan parasta, mitä mä tiiän.”

 

 

Ruut Ahonen
12/2019

UutisetJees-lehti muuttui projektilehdeksi, JunnuHope jatkaa entisellään, Donkkilehden tilaajamäärät ovat lievässä kasvussa.
UutisetToukokuun viimeisellä viikolla senioripäivät keräävät jälleen runsaan osanottajajoukon IK-opistolle Keuruulle. Jo 1960-luvulla alkanut perinne on saanut palvella helluntailiikkeen veteraaneja vuotuis...
UutisetKirjallisuuden projektipäällikkö Elina Rautio kertoo, että monet tähän mennessä Aikamedian äänikirjojen lukijanääniksi hakeneet ovat laulajia tai muita äänenkäytön ammattilaisia.

...
UutisetYhdistyneen Metodistikirkon päätökset vaikuttavat myös Suomessa.
PääkirjoitusJulkisuudessa on käsitelty kristillisiä yhteisöjä usein kielteisessä valossa, monesti syystäkin. Ne ovat päässeet otsikoihin jonkun yhteisön piirissä kasvaneen tai siihen jossain elämän vaihe...
KolumniSeurakuntaan meneminen jännittää, mutta joskus jumalanpalveluksen jälkeen vierustoverin kanssa syntyy niin hyvä keskustelu, että se voisi puolestani jatkua vaikka yömyöhään. Meluisat kirkkoka...
UutisetLähetystyö ja sen mahdollistaminen ovat nousseet yhä suurempaan osaan Marko Selkomaan kutsumuksessa.
UutisetUuden lain myötä uskonnollinen toiminta pääsee yleishyödyllisyyden ”suojaan”.
PakinaNyt, hyvät Seurakunnankaatajien salaseuraan vihityt, opetan teille seurakuntien muumioinnin alkeet. Monet seurakunnat ovat huolissaan kuolemisesta. Kuitenkin niiden olisi syytä olla paljon enemmä...
MuutRiina ja Joona avaavat YouTubessa ikkunan omaan elämäänsä ja Jumalaan.
PikavisiittiJästipäisyys ärsyttää kristillisten kirjojen ystävää. Japanintuntemus antaa perspektiiviä arvoida maailmanmenoa.
MielipideJumalan elovainioilla seurakuntien säännölliset evankelioimiskokoukset ovat lähes hävinneet. Onko vihollinen kylvänyt epäuskoa niin, ettemme kelpaa enää itse pitämään kokouksia? Syntiinlankeemuksen jä...
MielipideRistin Voitto -lehdessä (9/2019) Leevi Launonen pakinoi vanhusasioista. Nyt kun saamme jatkuvasti lukea yritysketjujen toimivan voittoa tavoitellen ja rimanalituksiaan jatkuvasti anteeksipyyde...
MielipideJoudun kirjoittamaan nimettömänä asian arkaluontoisuuden takia. Ristin Voitto -lehdessä on käsitelty hengellistä väkivaltaa ja siihen liittyviä asioita, kuten Mika Yrjölä pääkirjoitukse...
MuutRisteyksestä vasemmalta Stop-merkin takaa tuli yllättäen rekka kylkeeni kuskin puolelta, Kalle Lähde kertoo.

– Törmäys oli raju. Isot kädet olivat varmasti ympärilläni, sillä muu...
MuutPekka Kurki on päässyt hyödyntämään luovuuttaan tekemällä Raamattuun pohjautuvia lastenkirjoja vaimonsa Jennin kanssa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan