Sekasotku – siunausko?

George Verwer: Messiologia – Sekasotkun siunaus. Aikamedia 2019. Nid. 77 s.

 

Tänä vuonna suomeksi ilmestyneen kirjan Messiologia – Seka­sotkun siunaus kirjoittaja George Verwer on yksi maail­man tunnetuimista ja merkittävimmistä lähetysjohtajista. George Verwer on ollut perustamassa vuonna 1957 lähetysjärjestöä nimeltään Operaatio Mobilisaatio (OM).

 

Messiologia-teos on jatkumoa 77-vuotiaan miehen aiempaan tuotantoon, josta useita teoksia on käännetty suomeksikin.  George Verwerin kirjoja on painettu kaikkiaan yli miljoona kappaletta noin 50:llä eri kielellä.

 

Uusimman kirjan nimi Messiologia (englanniksi Messiology) kuvastaa hyvin sen sisältöä. Termi ”messiologia” on Verwerin itse keksimä, ja se koostuu kahdesta englanninkielisestä sanasta: mess eli sotku ja missiology eli lähetys­teologia.

 

Tyylilleen uskollisena Verwer avaa kirjassaan yltiörehellisesti monia kipeitäkin alueita, joista hän on yli 50:n lähetyskentillä vietetyn vuoden aikana nähnyt syntyvän sekasotkuja. Kirjoittaja ei kuitenkaan tyydy vain luettelemaan havaitsemiaan ongelmia, vaan hän antaa monia hyvin käytännönläheisiä neuvoja, miten erilaisten ongelmien kanssa selvitään. Verwerin kirja antaa siis todellisen helikopteriperspektiivin siihen reaalimaailmaan, jossa lähetystyötä tehdään nykyäänkin.

 

George Verwer nostaa esille kirjassaan muun muassa seuraavia teemoja, joiden hän on havainnut aiheuttavan ongelmia lähetystyössä: kielen synnit, himot, laiskuus, viha, muutos­vastarinta, yhtey­den puute, oikeaoppisuus, raha, musiikki, politiikka, erilaiset seurakuntamallit, kirkko­rakennukset, johtajuus, avioliitto, armottomuus ja muuttumaton näky.

 

Kirjan omistuskirjoitus kuvastaa hyvin kirjan teemaa: ”Tämä kirja on omistettu kaikille niille kohtaamilleni tai Operaatio Mobilisaatiossa työskennelleille ihmisille, joiden elämä ei ole sujunut hyvin. He eivät noudata A- tai B-suunnitelmaa vaan pikemminkin M-suunnitelmaa. Keskustellessani heidän kanssaan muistutan heitä aakkosten kirjainten suuresta määrästä, kannustan heitä ottamaan vastaan Jumalan radikaalin armon ja rohkaisen heitä jatkamaan sitkeästi eteenpäin.”

 

Kirjaa lukiessa Verwerin oma ääni on selvästi kuultavissa, ja kokeneen lähetysjohtajan oma tarina elää kirjan sivuilla. Kertomukset tosielämästä kutsuvat teokseen tarttuvia kulkemaan rohkeasti eteenpäin Jumalan kanssa tämän kristillisen elämän sekamelskan, kivun ja kaaoksen keskellä. Mielestäni kirja on upeasti kirjoitettu siitä näkökulmasta, että se kuvastaa tätä sekasotkun maailmaa ja selviytymistä kaiken siihen liittyvän keskellä. Moni lukija voi kokea kirjan kuin nykyajan Paavalin kirjeenä ”nuoremmalle työntekijälle”.

 

Messiologian tyyli on kirjoittajansa mukainen, ja se saattaa kiusata niitä lukijoita, jotka toivovat kirjalta parempaa johdon­mukaisuutta ja laatua. Jos George Verweriä tuntee edes hieman ennestään, nämä puutteet on helpompi ohittaa.

 

Tyylilleen uskollisena Verwer johdattaa jokaisen käsittelemänsä aihepiirin yhteydessä lukijan suositeltavan kirjallisuuden pariin. Hän osoittaa näin uskovansa kirjallisuuden voimaan ja merkitykseen hengellisessä elämässä. Tämä nousee todella vahvalla tavalla esille kirjan jokaisessa luvussa.

 

Messiologia – Sekasotkun siunaus on kokonaisuutena loistava lukuelämys, ja suosittelen sitä kaikille, joille lähetys­työ on rakas asia. Kirjasta ei puutu elämää. Lukija saa välillä nauraa, punastella ja tehdä parannusta.

 

Mielestäni jokaisen lähetystyöntekijän ja kaikkien seurakuntien lähetysvastuullisten tulisi lukea tämä legendaarisen lähetysvaikuttajan George Verwerin tärkeä puheenvuoro.

 

 


Tomi KuosmanenTeema
40/201

TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaMenestyvän kouluyhteistyön avaimia ovat luottamus ja säännöllisyys. Sanomaakaan ei tarvitsee himmentää, kun tarjoaa sen viisaasti ja hienotunteisesti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Monikulttuurisuus kasvaa nopeasti – Seurakuntien verkostoituminen eri toimijoiden kanssa kehittää työtä
Fidan myymälä Ideaparkiin – "Liikkeemme on nyt ensimmäistä kertaa ykkösluokan kauppakeskuksessa"
Mika Yrjölä jäämässä pois Helsingin Saalemin johtavan pastorin tehtävistä - Kymmenen vuoden jakso päättymässä
Fida evakuoi työntekijänsä Etiopiasta - "Ei tullut yllätyksenä"