Pienet seurakunnat ahkeria turvapaikanhakijoiden kohtaamisessa

Seurakunnissa tiedetään, että ruoan ja juoman tarjoaminen on keskeinen osa vieraanvaraisuutta Lähi-idässä. Kuva Oulun helluntaiseurakunnasta. (Kuva:  Juan Castillo)
Seurakunnissa tiedetään, että ruoan ja juoman tarjoaminen on keskeinen osa vieraanvaraisuutta Lähi-idässä. Kuva Oulun helluntaiseurakunnasta. (Kuva: Juan Castillo)
Suomen kielen opetusta, kokkikerhoja ja kasvuryhmiä. Myös kesäleireille on osallistunut monia muslimeja. 

Inkeroinen on reilun viidentuhannen hengen teollisuustaajama Kouvolassa. Wikipedian mukaan Inkeroisista löytyy muun muassa tori, neljä kauppaa, Alko ja ravintola Kultainen kulaus. 

Viime vuonna adventin aikaan kylä kuhisi, kun levisi tieto, että Inkeroisten hotelli Kantriin puuhailtiin vastaanottokeskusta. ”Ei vastaanottokeskusta Inkeroisiin” -adressiin kerättiin 354 nimeä. 

Vastarinta oli turhaa. Inkeroisista tuli tammikuussa väliaikainen koti yli sadalle turvapaikanhakijalle. Yksi heistä oli syyrialainen Sader, joka toi vaimon ja lapset mukanaan. Mies rukoili koko bussimatkan Torniosta Kouvolaan, että periltä löytyisi ystäviä. 

– Inkerolaiset ovat ottaneet turvapaikanhakijat hyvin vastaan, Inkeroisten helluntaiseurakunnan pastori Timo Lautiainen kertoo. 

– Epäystävällisiä tilanteita ei ole ollut. Vaikka [Soldiers of] Odinit kävivätkin vastaanottokeskuksen pihalla kääntymässä. 

Sader perheineen ja muut turvapaikanhakijat ovat löytäneet ystäviä erityisesti helluntaiseurakunnasta. Ilo on ollut molemminpuolinen: tulijat ovat olleet piristysruiske hiipuvalle seurakunnalle. 

– Meillä on noin yhdeksänkymmentä jäsentä. Kuusikymppinenkin katsotaan nuoreksi, Lautiainen vitsailee. 

Toisaalta myös suomalaisnuoria on ilmaantunut seurakunnan kuvioihin turvapaikanhakijanuorten myötä. Huhtikuussa nuorten viikonloppuleirillä suomalaiset ja turvapaikanhakijat tulivat hyvin toimeen keskenään.


”Ei pakoteta omaan systeemiin” 

Inkeroisiin sijoitetut turvapaikanhakijat ovat enimmäkseen kristittyjä perheitä Lähi-idän ja Afrikan maista. Seurakunnan tilaisuuksissa he ovat esimerkiksi laulaneet ja lukeneet raamatuntekstejä omalla kielellään. Yhteisen ylistyksen aikana sanat heijastetaan kankaalle suomeksi, englanniksi ja arabiaksi. 

Välillä on katsottu YouTube-videopalvelusta arabiankielisiä ylistysvideoita ja liitytty ylistykseen. 

– Nämä ovat olleet hämmästyttäviä kuukausia. Parhaimmillaan kokouksissa on ollut 70 henkeä. 

Usein on pitänyt toimia tilanteen ehdoilla. 

– Emme ole vääntäneet ikivanhaa kaavaa tai yrittänneet pakottaa heitä omaan systeemiimme. 

Alkuvaiheessa joissakin seurakuntalaisissa heräsi epäilys, pysyykö homma vanhimmiston hanskassa, kun ulkomaalaisia kävi tilaisuuksissa enemmän kuin suomalaisia seurakuntalaisia. 

– Pyhä Henki auttoi. Moni asia oli etukäteen valmisteltu. Viime aikoina tehdyt hankinnatkin, kuten langattomat mikrofonit, tulivat tarpeeseen. 

Alussa muslimitkin tulivat kokouksiin. 

– Sitten he jäivät pois pikkuhiljaa. Joku pääjehu oli varoittanut, ettei saisi tulla. 

Kylävierailuille Lautiaisten ja muiden seurakuntalaisten koteihin muslimit ovat tosin tulleet mielellään. Muslimiperheet ovat myös lähettäneet lapsensa seurakunnan leireille ja lasten Kids Action Night -puuhapäiviin. 

– Muslimilapset laulavat ja ovat menossa mukana. Suomalaislapset ovat onnistuneet kommunikoimaan englanniksi ainakin korkeasti koulutettujen syyrialaisperheiden lasten kanssa. 

Kesään mennessä monet väliaikaisen vastaanottokeskuksen asukit ovat lähteneet pois. Toisaalta esimerkiksi Saderin perhe on muuttanut rukoushuoneen viereen asumaan. 

Lautiaisen mukaan kiireiseen kevääseen on vasta kesän aikana saatu hieman etäisyyttä. 

– Loppuvaiheessa tuli tietynlainen väsähtäminen.


Lähetystyökokemus on voimavara 

Vääksyn helluntaiseurakunnan kokemukset ovat samansuuntaisia. Viime marraskuussa seurakunnan lähelle avattiin Tallukan vastaanottokeskus. Pastori Pekka Toivainen aloitti ripeästi suomen kielen opetuksen vastaanottokeskuksella ja otti turvapaikanhakijat mukaan seurakunnan toimintaan. 

Keväällä Juha Lehdon palattua lähetyskentältä Lähi-idästä hän otti vaimoineen vastuun työstä. Myös Inkeroisissa ja monella muulla paikkakunnalla entiset tai nykyiset lähetit ovat olleet suuri voimavara turvapaikanhakijoiden tavoittamisessa. 

Lehdon oli vaikea tajuta olevansa omassa pienessä maalaisseurakunnassaan, kun joissain tilaisuuksissa paikalla oli jopa puolisensataa turvapaikanhakijaa ja kielenä käytettiin englantia, persiaa ja arabiaa. 

– Epätodellinen olo tuli, Lehto muistelee. 

Koko seurakunnan yhteisissä jumalanpalveluksissa turvapaikanhakijat ovat esimerkiksi laulaneet ja todistaneet. Lehto uskoo, että kotouttamisen kannalta suomenkieliseen kokoustoimintaan osallistuminen on hedelmällistä. 

Kieli- ja kulttuurimuurit ylittyvät myös ruoan keinoin. Vääksyssä on harrastettu myös kokkikerhoa. 

– He laittavat mielellään oman kulttuurinsa ruokia, Juha Lehto kertoo. 

Mies painottaa osallistumisen kokemuksen merkitystä. Turvapaikanhakijoiden pitää ”päästä talkoisiin”. 

Fiksu liike seurakunnalta oli palkata maahanmuuttajatyön ohjaajaksi Helsingin Saalemiin kuuluva afganistanilainen Niko Mohammadi. Vääksyn ohella Mohammadin palkkaa maksavat myös Helsingin Saalem, Nastolan ja Lahden helluntaiseurakunnat sekä Espoon vapaaseurakunta. Hänen työhönsä kuuluu pääasiassa opetusta, evankeliointia ja tulkkausta. 

Inkeroisten tapaan myös Vääksyssä panostetaan kesäleireihin. Persiankielinen leiri järjestetään Lahdessa elokuun alussa. 

Suomalainen koti on tullut tutuksi myös Vääksyn turvapaikanhakijoille. Lehto kertoo, että vanhimmiston puheenjohtaja Hannu Tapaninen vaimoineen on avannut tupansa tulijoille, ja monet heistä kutsuvat pariskuntaa isäkseen ja äidikseen. 

Kymmenkunta turvapaikanhakijaa on ottanut kasteen Vääksyn helluntaiseurakunnassa. He ovat lähinnä iranilaisia. Kristityksi kääntyneille on myös järjestetty Alfa-kurssia.


Alaikäiset muslimit uskaltavat kyseenalaistaa 

Myös Vammalan helluntaiseurakunnassa on järjestetty kasvuryhmä uskonratkaisun tehneille turvapaikanhakijoille. Aktiivisena vapaaehtoisena toimivan Pirjo Raunion mukaan noin kymmenkunta henkeä on tullut uskoon ja keskustellut uskon ydinkysymyksistä vanhimmistonveljen kanssa. 

Työkseen Raunio on kouluttanut maahanmuuttajia yli kymmenen vuotta. Nykyään hän kaitsee alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Heitä hän onkin kärrännyt auttamaan seurakunnan lastentapahtumien järjestämisessä. Kuusi turvapaikanhakijapoikaa auttoi Rauniota ja hänen miestään myös lasten puuhateltalla tämän kesän Juhannuskonferenssissa. 

Kielenkäytön suhteen Raunion periaate on puhua mahdollisimman paljon suomea. Hän liputtaa suomen kielen opetuksen ja keskustelukerhojen puolesta. Myös hänen mielestään seurakunnassa turvapaikanhakijoiden tulisi osallistua suomenkielisiin tilaisuuksiin, joissa heille tarjotaan tulkkaus. Tulkkien tosin pitäisi olla kristittyjä, sillä muslimitaustainen ei osaa käyttää kristillistä sanastoa oikein. 

– On riski, että käännetään jotain tosi oleellista väärin. Silloin kääntämisestä voi olla enemmän hallaa kuin hyötyä. 

Monessa seurakunnassa on huomattu, että esimerkiksi Lähiidän ja Afrikan asukkaille hengellisistä asioista keskusteleminen on normaalia ja arkista. Raunion mukaan erityisesti muslimitaustasta tulevat nuoret ovat tiedonjanoisia. 

– He kyselevät ja kuuntelevat, haluavat ottaa selvää. Heitä ei ole vielä aivopesty islamilla, joten he uskaltavat kyseenalaistaa. 

Merkittävin ”toimintamalli” on Raunion mukaan ollut kodeissa kyläily. 

– Mekin olemme hakeneet silloin tällöin autokuormallisen tänne meille. 

Työssään Raunio kohtaa jatkuvasti saman ongelman: suomalaisiin on vaikea tutustua, vaikka tulijat haluaisivat ottaa kontaktia paikallisiin. Siksi seurakunnan toiminnan ei pitäisi olla pelkkää evankelioimista ja kokoustamista vaan tarjota mahdollisuuksia ihmissuhteiden syntymiseen. 

Kielitaidon puute ei Raunion mukaan ole este. 

– Henkilökohtaisiin kontakteihin riittävät hymyilevät kasvot ja lämmin sydän.


Kahvipöydän terapeuttiset mahdollisuudet 

Timo Kekolahti on Fidan maahanmuuttajatyötoimikunnan puheenjohtaja ja Lahden helluntaiseurakunnan kansainvälisen työn koordinaattori. Hänen näppituntumansa mukaan erityisesti pienet seurakunnat, joiden lähelle on viime syksyn jälkeen perustettu vastaanottokeskus, ovat tehneet resursseihinsa nähden mittavaa työtä. 

Myös Kekolahti kehottaa uskovia avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille. Vaikka onnenonkijoitakin on, monet heistä ovat traumatisoituneita ihmisiä, joille yksinkertainen keskustelu kahvipöydän ääressä voi olla suuri apu. 

– Kuoleman näkeminen silmästä silmään, omaisten menettäminen, väkivaltainen kasvatus, hän luettelee turvapaikanhakijoiden kokemuksia. 

– Turvapaikanhakijat tulevat yhteiskunnista, joissa henkilökohtaisten vaikeuksien tai esimerkiksi mielenterveysongelmien esille tuominen on tabu. Kukaan ei halua leimaa otsaansa. 

Luottamuksen syntyessä suomalainen ystävä voi tarjota turvallisen tilanteen, jossa turvapaikanhakija voi purkautua ja kertoa omasta elämästään. 

– Kyseessä voi olla ensimmäinen kerta, kun henkilö jäsentää omia kokemuksiaan ja ongelmiaan. 

Kekolahti mainitsee myös kansanomaiseen islamiin kuuluvan taikauskon, joka tuottaa pelkoja. Kun turvapaikanhakija astuu ensimmäistä kertaa kristittyyn kotiin, hän voi aistia Pyhän Hengen läsnäolon. 

– Meilläkin on joku sanonut, että teillä on täällä ihmeellinen rauha. He haistavat sen, vaikka emme ole mitään show:ta järjestäneet.


Lari Launonen


Turvapaikanhakijatyön 10 käskyä

Turvapaikanhakijoita tavoittavaa työtä tekevät ovat oppineet monia nyrkkisääntöjä. Tähän on kerätty niistä muutamia. 

1. Kuskaa tilaisuuksiin ensisijaisesti henkilöautoilla. Autokuskit saavat näin luonnollisen kontaktin turvapaikanhakijoihin (etenkin jos heillä on yhteinen kieli). Kuljetusapu on tarpeen myös, kun turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen. Silloin alkaa kodin perustaminen, jossa tarvitaan paljon asunnon ja huonekalujen etsimistä ja niiden kuljetusta peräkärryllä. 

2. Aktivoi ja vastuuta seurakunnan toimintaan säännöllisesti osallistuvia turvapaikanhakijoita. Muslimeillekin löytyy tehtäviä. 

3. Älä pidä turvapaikanhakijoille vain omia tilaisuuksia heidän kielellään. Tuo heidät yhteen seurakuntalaisten kanssa. 

4. Osoita vieraanvaraisuutta. Tarjoilu on helppo tapa.

 5. Urheilu, ruoka ja musiikki yhdistävät. Käytä niitä. 

6. Älä ole naiivi äläkä ylikriittinen. Turvapaikanhakijoiden motiivit ja luonteet vaihtelevat yhtä paljon kuin suomalaistenkin. 

7. Selitä suomalaisia toimintatapoja ja auta ymmärtämään. Mutta älä puhu aikuiselle kuin lapselle. 

8. Käytä suomen kieltä sitä opettelevien kanssa. Puhu helppoa kieltä. 

9. Käytä kristittyä tulkkia kääntämään hengellinen opetus. 

10. Ole joustava. Älä pety, jos kaikki ei mene suunnitelmiesi mukaan. 

LL


Muistolle
40/201

Muistolle8.1.2024 | Raahen helluntaiseurakunnan pitkäaikainen saarnaaja Esko Rautio sai taivaskutsun 13.11.2023. Hän menehtyi kolme ja puoli vuotta kestäneeseen vakavaan sairauteen 93-vuotiaana.
E...
Muistolle(5.5.2023) Pastori ja lähetystyöntekijä Niilo Mäenpää on kuollut. Hän menehtyi lauantaina 5. toukokuuta 88-vuotiaana. Häntä hoidettiin viimeisissä vaiheissa Kaarinakodissa Kaarinassa.

Mäenp...
MuistolleArvostettu Israel-lähetti Rauni Sisko Tuulikki Kaukonen (s. 21.1.1939) kuoli 17. huhtikuuta 2023, 84 vuoden iässä. Uskoon tultuaan Rauni kävi uskovien kasteella syksyllä 1962 Englannin Southamptonissa...
MuistolleRaimo Karmitz syntyi Suomen jatkosodan aikaan Pohjois-Savon Rautavaaran pitäjässä perheen esikoisena. Isän tultua uskoon 1955 perheessä alkoi hengellisten asioiden vaikutus, joka kosketti myös Rai...
MuistolleOsmo Sakari Hämäläinen, evankelista Ossi, kuoli 1. maaliskuuta 2022 Porvoon sairaalassa. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.
Ossia jäivät kaipaamaan lasten lisäksi joukko seurakuntaystäviä Po...
MuistolleRitva Annikki Siren syntyi 2. huhtikuuta 1938 Kouvolassa ja muutti taivaan kotiin 1. maaliskuuta 2022 Helsingissä. Sairauden uuvuttamana Annikki nukkui pois levollisesti puolisonsa Samulin vieress...
MuistolleJyväskylän helluntaiseurakunnan arvostettu ja pitkäaikainen pastori Armi Hintikka ylennettiin kirkkauteen 16. tammikuuta 2022. Hän kuoli vakavan sairauden uuvuttamana puolisonsa Uskon ja poikansa Miko...
MuistolleAikaisin aamulla 20.12.2021 Uruguayn apostoli Altti Viljanen saapui voittajana maaliin kohtaamaan rakkaan Herransa, kuten hän oli toivonut ja rukoillut jo monta viikkoa. Tämä tapahtui Altin...
MuistollePerjantaina 12. marraskuuta 2021 pitkäaikaisen sairauden murtamana pois nukkunut Valtter Luoto jätti pysyvän jäljen maamme helluntailiikkeeseen ja kristillisyyteen.Veikk...
MuistolleJapanin-lähetysveteraani ja erikoissairaanhoitaja Lea (Leea) Kärnä nukkui pois 96 vuoden ikäisenä hoivakodissa Kangasniemellä 24.9.2021. Lea (o.s. Manninen)...
MuistolleRakas isäni Lasse Kangassalo syntyi kauniina kesäisenä päivänä 15. kesäkuuta 1940 Nevanpään kotiin Kiikoisiin. Nuori äiti Eeva Nevanpää piti sylissään pientä jo ennen syntymään...
MuistolleReijo syntyi yhdeksänlapsisen perheen kuopuksena 26.4.1951 Irene ja Aarne Vierulan perheeseen. Perhe asui silloin Seinäjoella. Vanhemmat ja Anna-mumma olivat uskovais...
MuistolleMartti Vuorinen syntyi 13.12.1937 Keuruulla Esa ja Auli Vuorisen perheeseen. Perheeseen kuului myös Marttia vuoden vanhempi Anja. Myöhemmin perheeseen syntyi vielä vi...
MuistolleSuomen kristikansa on menettänyt vaikuttavan merkkihenkilön, mutta hänen muistonsa, kirjansa ja netistä löytyvät raamattutuntinsa puhuvat edelleen.
Olavi Kokkonen (20.10.1934–5.5.2021) eht...
MuistolleKaija syntyi Keuruulla 18. marraskuuta 1941 Heikki ja Inkeri Kivimäen esikoisena. Hän tuli uskoon lapsena pyhäkoulussa ja vei evankeliumin kotiinsa. Kaijan todistuksen kau...
MuistolleLähetystyöntekijä, TM Reijo Kuokkanen siirtyi ikuisuuteen syöpäsairauden seurauksena 20. maaliskuuta 2021. Hänet diagnosoitiin 12 päivää aiemmin. Levolliset ja kivuttomat viimeiset hetke...
MuistolleIsäni, veteraanipastori Sakari Saarinen nukkui pois tästä maailmasta odottamaan ylösnousemuksen aamua 18. lokakuuta 2020 Hämeenlinnan Rengossa 96 vuoden ikäisenä.
Sakari syntyi 24...
MuistolleValmennus- ja koulutusalalla uransa tehnyt, kysytty puhuja, psykologi ja konsultti E. Olavi Salminen (FT) kuoli 25. helmikuuta sairauskohtauksen seurauksena Meilahden sairaalassa Helsing...
Muistolle”On Jumala niin suuri, rakkautensa valtavin, ja ihminen niin pieni vaeltaja kanjonin...” yhdistyy Erkki Ahosen tenoriin. Erkin tuttu tenori on nyt vaiennut. Kanjonin vaeltaja sai kutsun...
MuistolleIsäni Aarno Salmenkivi muutti Taivaan kotiin 24.10.2020. Hän syntyi 15.8.1933 kuudentena lapsena Laukaasta Mäntyharjulle muuttaneeseen maanviljelijäperheeseen.
Isän lapsuuskodissa kun...
MuistolleRakas äitimme Lahja Kuitunen ei enää viettänyt joulua kanssamme. Hän sai kutsun taivaan kotiin 21. joulukuuta 2020.
Äiti syntyi 13. joulukuuta 1944 aikaan, jolloin toinen maailmanso...
MuistolleTammikuun 21. päivänä sai tuhansien tuntema ja rakastama Pentti ”Benito” Manninen muuttaa kaipaamaansa taivaan kodin lämpöön. Lähtö tapahtui kauniisti yön hiljaisina tunteina Riitta...
MuistolleAino Irja Sinkkonen syntyi Suistamolla 12.6.1927 viisilapsisen perheen vanhimpana. Muiden Karjalan evakoiden tavoin kahdesti kotinsa jättäneenä perhe päätyi lopulta Iisalmeen, jossa valtio au...
MuistolleSuomen Operaatio Mobilisaation (OM) ensimmäinen toiminnanjohtaja Frank Dietzmenehtyi nopeasti edenneeseen syöpään 11.1.2021. Vuonna 1939 syntynyt Dietz oli rakastettu lähetysjohtaja, armoitet...
MuistolleReilu vuosi sitten oli suuren juhlan aika. Juhlimme paitsi sitä, että olin vihdoinkin löytänyt kauan kadoksissa olleen pisteen viimeiseen väitöstutkimukseni lauseeseen, myös sitä, miten monien mei...
MuistollePohjois-Makedonian Evankelisen Helluntaikirkon ja Agape-järjestön johtaja Mirco Andreev siirtyi sairauden murtamana ajasta ikuisuuteen tapaninpäivänä 26. joulukuuta.

...
MuistolleLähetyssaarnaaja Viktor Martiskainen siirtyi ajasta ikuisuuteen 23.10.2020 Kuusankoskella Kouvolassa. Hän syntyi 10.6.1932 rajan taakse jääneessä Ilomantsin Liusvaaran kylässä perheensä...
MuistolleLokakuun viimeisinä päivinä saimme suruviestin ystävämme ja työtoverimme Soili Korhosen äkillisestä kuolemasta Kanarian­saarilla. Soili Korhonen syntyi 15.1.1945 Oulussa ja kuoli sairauskohtauksee...
MuistollePastori-evankelista Veijo Heinonen syntyi 08.01.1952 Ikaalisissa ja nukkui pois vaikean sairauden murtamana 04.10.2019 Huittisissa.

”Annetaan kasvatiksi”
Vastasyntyneen pojan k...
MuistolleKanadasta saapui suruviesti laajasti arvostetun sananjulistajan ja laulajan Herman Blomeruksen kuolemasta. Hän toimi toistamiseen Toronton suomalaisen helluntaiseurakunnan pastorina. Mon...
Muistolle”Elämän todellisia helmiä olivat ne hetket, kun joku sai avun ja elämän lahjan Jumalalta”. Näin isopappani Jaakko Heinonen (25.5.1928–8.9.2019) sanoo hänestä kertovan Hakuna matata – ei huolt...
MuistolleSeppo Honkanen, joka 2. elokuuta muutti 77-vuotiaana Herran luo, oli läheinen työtoverini Fida Internationalissa (silloin vielä nimellä Suomen Vapaa Ulkolähetys) vuosikymmenen ajan (1989–1999...
Muistolle
Esa Vilhelm (Vilho) Mäkelä syntyi Kullaalla 29.7.1934. Hänen matkansa päättyi vaikean sairauden murtamana 24.7.2019. Vilho ehti olla avioliitossa Ritvansa kanssa 66 vuotta. Heille...
MuutPidetty gospeltulkki ja monen rakastetun laulun tekijä Kale, Kalevi Vaija, menehtyi yllättäen perjantaiaamuna 5. heinäkuuta. Hän ei toipunut muutamaa päivää aiemmin saamastaan sairaskohtauksesta....
MuistolleKunnioitettu Jumalan palvelija, kirjailija-pastori Juhani Kuosmanen on saanut kutsun taivaskotiin 81-vuotiaana. Hän syntyi Sodankylässä 23.6.1937 ja kuoli Lahdessa 26.3.2019.
MuistolleLähetystyöntekijä, pastori ja kirjailija Kari Honkasen elä­mäntyö on päättynyt, mutta hänen moni­puolinen hengellinen vaikutuksen­sa ihmisten sydämissä jatkuu vie­lä pitkään.
...
MuistolleVeljeni Arto näki päivänvalon 14.12.1962 Lappajärven sairaalassa. Arto syntyi perheeseen, jossa oli uskovat vanhemmat. Perheeseen kuuluivat myös isänäiti, Maria-täti ja 11 kuukautta aiemmin syntynyt t...
MuistolleKirjoitin seuraavan takakansi­tekstin isäni Aulis Romppasen (1931–2018) kirjoittamaan oma­elämäkertakirjaan 12 vuotta sitten:

”Seitsemän vuosikymmen­tä. Itse asiassa Au...
MuistollePitkän ja merkittävän elämän­työn Afrikassa tehnyt lähetys­työntekijä Kyösti Roininen kutsuttiin taivaan kotiin 31. maalis­kuuta.

Etiopian Kaffassa lempini­men Abba Diima (isä...
MuistolleRakas äitini Anna-Liisa Hei­monen pääsi Jeesuksen luok­se 13. maaliskuuta. Häntä tullaan muistamaan monella tavalla: äiti­nä, mummina, isomummina, ys­tävänä, työtoverina sekä yhtenä hellunt...
MuistolleIsämme Kaarlo Joel Ikonen sai kotiinkutsun 22.2.2018 kello kol­me aamuyöllä. Pitkäaikaisen sai­rauden uuvuttamana hän nukkui ikilepoon 82-vuotiaana.

Kaarlo Joel Ikonen...
MuistolleLähetyssaarnaaja Eila Mu­jusen taival tässä ajassa päättyi viime vuoden marraskuun 14. päivän varhaisina aamutunteina äkillisen sairauskohtauksen seu­rauksena. Hän siirtyi ajasta iäi­syyteen...
MuistolleLähetystyöntekijä ja evanke­lista Martta Rajala muutti ajas­ta ikuisuuteen Forssan sairaalassa 22.12.2017 vaikean sairauden uu­vuttamana. Häntä jäi kaipaamaan sisarusten lisäksi suuri joukko...
MuistolleKoko helluntai­herätyksen mu­siikkiväen suu­resti rakasta­ma Ritva-Tuuli (Tuulikki) Ahonen sai iäisyys­kutsun 8.12.2017 kotonaan Kot­kassa. Puolisen vuotta kestänyt vakavan sairauden vaihe uu...
MuistolleÄhtärissä Arvo ja Aili Hankki­on esikoisena 10.7.1933 syntynyt Eino-veljeni oli monen toimen mies. Isän perintönä hän oli saa­nut rohkean ja voimakkaan luon­teen. Jo nuorena hän lähti kokei­l...
MuistolleJumalan uskollinen palvelija, ylö­järveläinen evankelista Simo Pa­sanen sai kotiinkutsun 13.12.2017. Sairaalassa hän ehti olla vain va­jaan vuorokauden, kunnes Juma­lan vaunut veivät hänet Ta...
MuistolleMirjam Pynnönen palveli lähetyksen Jumalaa kahdeksalla vuosikymmenellä. Hänen tarinansa on suomalaisen helluntailähetystyön pioneerivaiheen tarina.
Muistolle”Herra antoi ja Herra otti, kiitet­ty olkoon Herran nimi.”


Mieheni Simo Pesonen syntyi 29.1.1958 Kuusamossa. Yksitoista vuotta saimme viettää yhdessä, ja sitten elämä yllätti...
MuistolleSe tapahtui silti yllättäen. Jäähyväiset. 21.4.2017 sa­tavuotiasta Suomeam­me ja sen seurakuntia rakentanut pääsi perille. Jäljelle jäi kaipaus­ta, kiitollisuutta ja monta läheis­tä matkalla...
MuistolleRakas isämme Aatos Koivumäki syntyi Ruovedellä vuonna 1922 nelilapsisen perheen kolmantena lapsena. Isän koti oli torpparilain voimaantulon myötä itsenäistynyt Koivumäen tila luonnonkauniin Salussärkä...
MuistolleKauko Hostikka syntyi Karhulassa joulukuussa 1928 viisilapsiseen perheeseen. Perheen elämä oli niukkaa. Uskovat vanhemmat kasvattivat lapsiaan rukoillen.


Varttues...
MuistolleÄitimme Annikki Sormunen (os. Ahvenainen) syntyi 2.8.1930 Jyväskylän maalaiskunnassa uskovaan kotiin ja tuli jo 16-vuotiaana uskoon, kävi kasteella ja liittyi Toivakan helluntaiseurakunt...
MuistolleRakas isäni Arvo Venäläinen sai kotiinkutsun 24. syyskuuta 2017 Mikkelin keskussairaalassa lyhyen sairausjakson jälkeen. Hän oli syntynyt Kaavilla 14.2.1928. Hänen isänsä piti siellä sek...
MuistolleMatti Juntunen syntyi Suomussalmella 13.9.1937 ja ylennettiin kirkkauteen 13.8.2017. Talvisodan aikana 12.1.1940 Juntusen perhe koki suuren menetyksen, kun tunnettu ”Paukan pommi”, lentop...
MuistolleKelotin Rantamajojen isäntä ja Kotatemppelin sananpalvelija innosti helluntaiuskovat Lapinmatkailuun.
MuistolleYhteiskunnalliset vastuut veivät helluntaivaikuttajan välillä jopa valtionvarainministeri Sauli Niinistön puheille.

Kesän kauneimpaan aikaan sai Kyösti Pahkamäki, Pahkamäen tilan isäntä, kutsun...
Muistolle”Vanhat vääntömiehet…” Kuva Raimo Mänttärin asuinhuoneen hyllyssä on Ristin Voitto -lehden toimituksesta 1990-luvulla.
Nyt toinen vääntömiehistä on poissa. Raimo, nimimerkki RaMi, siirtyi hyvän Jum...
MuistolleKALLE Petteri Puukki syntyi Kalannissa 4.4.1951 Vuokko ja Kaarlo Puukin kuusilapsisen perheen toiseksi vanhimpana.
MuistolleAlajärveltä lähtöisin oleva, elämäntyönsä Varkaudessa tehnyt Vilho Johannes Halla-Aho (s. 7.1.1928) sai kotiinkutsun 22. huhtikuuta 2017.


Opin tuntemaan Vilhon uskollisena H...
MuistolleSerengetin tähtitaivaan alla kitaraa näppäilee lämpimästi hymyilevä kirkassilmäinen mies. Vaikka hyeenat ulvovat ympärillä ja ihmisen elämän monet kipeätkin haasteet ovat läsnä, Jeesus e...
MuistolleOman aikakautemme suuri juutalainen radikaali vaikuttaja, pastori Antony Simon kuoli äkillisesti onnettomuudessa Irakissa 29. toukokuuta 53-vuotiaana.


Simon syntyi Manchest...
MuistollePekka Keinänen syntyi 17. ke­säkuuuta 1947 Augusti ja Sirkka Keinäsen perheeseen neljäntenä poikana. Sisaruksia oli loppujen lopuksi kahdeksan.


Lapsuutta varjostivat...
MuistolleRauno Soininen kuoli pitkälli­sen sairauden murtamana 4. päi­vä huhtikuuta. Hän oli 80-vuoti­as, syntynyt Turussa 25. elokuu­ta 1936.


Raunon ollessa kahden vuode...
Muistolle”Kiitos kun saan tässä olla, kiitos kun saan levähtää”, lauloi äiti herkällä äänellään eläkeläisten tapaamisessa Jyväskylän Siion-temppelissä vielä vuodenvaihteessa 30. joulukuuta. Hetki...
MuistolleOlavi Riihimäki sai kotiinkutsun 29.3.2017. Hän syntyi 3.6.1932 Peräseinäjoen Valkiajärvella Riihimäen perheen kuopuksena ja 11. lapsena.


Etelä-Pohjanmaalle juurtunut Olavi...
MuistolleIsämme Pekka Laulajainen sai muuttaa taivaan kotiin 12. tammikuuta 2017 vajaan kahden viikon sairaalassa vietetyn ajan jälkeen. Hän ehti jättämään jäähyväiset perheenjäsenilleen ennen lähtöään. Isä ol...
MuistolleMatti Vilhelm Pesonen syntyi 15.12.1946 Kuusamossa seitsemäntenä lapsena 12-lapsiseen vanhoillislestadiolaisperheeseen.

Isojaon aikaan kotitalo rakennettiin keskelle metsää. Jo silloin poikasen...
MuistolleSaatoimme rakkaan työtoverimme, Japanin-lähetin Valma Partasen 28.1.2017 viimeiselle matkalleen omaisten ja läheisten ystävien kanssa Heinolan helluntaiseurakunnan rukoushuoneella. Pablo Varis toimitt...
MuistolleToivo Oskar Mikael Ikonen syntyi 29.9.1936 Luhangassa ja noudettiin taivaan kotiin kotoaan Orijärveltä Luhangasta 2.1.2017. Uskoon Toivo tuli kahdeksantoistavuotiaana nuorena miehenä ja oli Putkilahde...
MuistolleTuskimpa kukaan saattoi aikoinaan aavistaa, että vuonna 1927 Jämsässä pienviljelijäperheeseen syntynyt Väinö tulisi aikanaan kyntämään ja kylvämään vankilamaailman kivikkoisia peltoja kotimaassa ja Mu...
MuistolleReino Pajula syntyi 1.2.1930 ja sai kotiinkutsun 1.12.2016. Elämänsä aikana hän palveli evankelistana ja paimenena joitakin Suomen seurakuntia. Kuitenkin hänen varsinainen elämäntyönsä tapahtui Thaima...
MuistolleJuhani Antero Salminen menehtyi varhain maanantaiaamuna 5. joulukuuta 2016 Honkaharjun palvelutalossa Kokkolassa.

Juhani syntyi 26.10.1933 Uudessakaupungissa. Hän muutti vanhempiensa mukana Rov...
MuistolleLähetystyön ja erityisesti kehitysaputyön pitkäaikaisen vaikuttajan, ekonomi Kalevi Helimäen, 84, maallinen elämä vaihtui ikuiseen elämään Peijaksen sairaalassa Vantaalla juuri joulun alla torstaina 2...
MuistollePorin Metodistiseurakunnan pastori ja Suomen Metodistikirkon piirikunnan johtaja Pasi Runonen menehtyi 50 vuoden iässä vaikean sairauden murtamana perjantaina 9. joulukuuta 2016 iltapäivällä.

P...
MuistolleAnneli Tuomi syntyi 25.6.1932 Ahlaisissa monilapsiseen perheeseen ja sai nimekseen Elä Aira Anneli. Hän nukkui pois uskossa Vapahtajaansa Porissa 7.10.2016.

Anneli valmistui apuhoitajaksi 1950-...
MuistolleMonet halusivat osansa formulalääkärin suosiosta.
MuistolleEdesmennyt lauluntekijä halusi välittää musiikillaan evankeliumin kaikille suomalaisille.
MuistollePastori ja ruotsinsuomalaisten sisälähetyssihteeri Heimo Aalto kuoli sairauskohtaukseen kotonaan Jönköpingissä Ruotsissa 9. lokakuuta.

Isäni Heimo Aallon kohtalona oli Ruotsi, josta tuli hänen...
MuistolleKokoonnuimme sunnuntaina 25. syyskuuta Siilinjärvellä Pöljän museon pirttiin äitimme Aino Ester Sahimaan muistotilaisuuteen yhdessä lähisuvun ja muutamien äidin ystävien kanssa. Mieleemme tulvi muisto...
MuistolleLähetyssaarnaaja Helvi Helena Halme ylennettiin kirkkauteen Kuopiossa 7.9.2016. Hän oli syntynyt Karjalan Impilahdella 26.2.1923.

Halmeiden kodissa palveltiin Herraa. Sananjulistajia majoitetti...
MuistolleEläkkeellä ollut Lapuan hiippakunnan piispa Yrjö Sariola on kuollut 10.9.2016 Jyväskylässä. Hän oli syntynyt Laukaassa vuonna 1932, vihitty papiksi vuonna 1957 ja toiminut pappina useissa luterilaisis...
MuistolleIltayön tunteina 25.5.2016 taivaan sotajoukot olivat jo jyristelemässä vaunuineen ja tulomatkalla, kun väsynyt matkaaja, saarnaaja Arthur Kukkula henkäisi viimeisen henkäyksensä. Tämä tapahtui kello 2...
MuistolleTapasin Eino Laineen ensimmäisen kerran Pusulan kirkonkylässä syksyllä 1982. Seurat olivat juuri alkamassa kookkaassa tuvassa. Tavan mukaan huone oli lämmitetty perusteellisesti. Tila oli tupaten täyn...
MuistolleSuonenjokelaiseen saarnaaja-postivirkailijaperheeseen syntyi 17. maaliskuuta vuonna 1946 tytär, joka sai nimekseen Pirkko Mirjami. Hänen isänsä kutsuttiin Kuopion Eelim-seurakunnan saarnaajaksi Pirkon...
MuistolleSalme Lahtinen os. Hokkanen syntyi Hartolassa 27.6.1927. Salme tuli uskoon 1945. Saman kylän poika Antero Lahtinen vei Salmen vihille vuonna 1946.

Salme ja Antero ehtivät asua Sysmässä, Jokiois...
MuistolleHelluntailiikkeen merkittävä kehitysyhteistyövaikuttaja Pauli Rantanen muutti ajasta iäisyyteen 26.1.2016. Hän oli syntynyt Harlussa, Sortavalan lähistöllä 13.12.1936 ja koki näin ollen kaksi evakkoma...
MuistollePyörätuoli ja hengityskone eivät kyenneet patoamaan Joni Huopanan monipuolista ja rikasta elämää.
MuistolleRakas puolisoni Marjatta Hakala ylennettiin taivaan kotiin jouluaattona 24. joulukuuta 2015. Hän menehtyi tuhoisan munuaissyövän runtelemana.

Marjatan puolesta rukoiltiin paljon, mistä esitän e...
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja