”Kuva ja musiikki kertovat samaa tarinaa”

Metsä-konsertti on kuvaus elämästä

Helluntaiherätyksen piirissä tunnetut taiteilijat – säveltäjä Lasse Heikkilä, kuvaaja Veikko Ruohotie, muusikko Joonatan Rautio sekä laulaja Saila Ruotsala (aik. Seurujärvi) – ovat luoneet Metsä-elokuvakonsertti -nimisen teoksen, jonka katalysaattorina on ollut pastori Markku Toimela.

 

Videokuvan ja elävän musiikin yhdistelmä tarjoaa silmiä hivelevää kauneutta ja myrskyisää dramatiikkaa pohjoisten metsien hengittäessä vuodenaikojen vaihteluissa.

 

 

Luonnonkierto ja ihmiselämä

Käsikirjoittaja Lasse Heikkilän aiemmista teoksista poiketen Metsä on enemmänkin taideteos kuin kantaaottava julistus. Lapin luonnon kauneus ja koskemattomuus sekä toisaalta arvaamattomuus mykistävät katsojan. Kaiken takana sykkivä suunnitelmallisuus kertoo Heikkilän mukaan Jumalasta enemmän kuin sanat. 

 

– Minun maalmankuvani ja ihmiskäsitykseni ovat rakentuneet Raamatun pohjalle. En edes osaisi irrottaa niitä tekemisestäni. Metsä on toisaalta kuvaus vuoden kiertokulusta pohjoisessa luonnossa, toisaalta ihmiselämästä syntymästä kuolemaan. On se ylistystäkin, hän paljastaa.

 

– Metsä on kuvaus viattomasta lapsuudesta, kiihkeästä nuoruudesta, työteliäästä aikuisiästä, epäonnistumisista, koettelemuksista, lankeemuksista sekä armosta, joka nostaa kaatuneen uudelleen jaloilleen. Käsittelen myös vanhenemiseen liittyvää luopumisen surua ja kysymystä siitä, mitä meille tapahtuu kuoltuamme, Heikkilä erittelee.

 

Tätä kaikkea käsitellään sanattomasti, symbolisesti, luontokuvien ja musiikin yhteisvaikutelmien kautta. Yleisössä kukin tulkitsee niitä oman kokemusmaailmansa kautta.

 

– Olen usein saanut kuulla esitysten jälkeen, miten eri jaksoja on tulkittu samoin kuin olemme Veikko Ruohotien kanssa ajatelleet.

 

 

Hengellistä vai maallista

Lasse Heikkilä pohtii hengellisen ja maallisen taiteen eroja sekä uskovien taiteilijoiden arvostusta.

 

– Taiteilijan on toimittava markkinoiden ehdoilla: luotava sellaisia teoksia, joista ihmiset ovat valmiit maksamaan. Hengelliseksi miellettävän taiteen apurahahakemus nousee harvoin maallisten rinnalle. Tämä vahvistaa helposti segmentoitumista maalliseen ja hengelliseen. Maallisella työllä rahoitetaan sitten hengellistä kuten Paavali aikoinaan. Todellisuudessa rajaa maallisen ja hengellisen välillä ei ole olemassa musiikissa sen enempää kuin teltanteossa. Raja hahmottuu vasta musiikin käytön yhteydessä.

 

Helluntailainen musiikkikulttuuri on antanut hyvän kasvualustan musiikin harrastukselle, josta lukuisat uskovat ovat jalostaneet harrastuksensa ammattimuusikoksi.  Muusikkoperheessä varttunut Lasse Heikkilä on luonut näyttävää uraa hengellisen musiikin ammattilaisena ja rohkaissut monia muita lahjakkuuksia matkan varrella.

 

– Raamatun opetusten noudattaminen ei heikennä työntekijän työpanosta. Päinvastoin, meissä ilmenevät Hengen hedelmät ovat melkoisia menestystekijöitä, Heikkilä hymyilee.

 

Metsä-elokuvakonserttia on esitetty kolmen vuoden aikana parikymmentä kertaa  konserttisaleissa eri puolilla Suomea. Usein mukana on ollut Kemin kaupunginorkesterin ytimenä toimiva Meri-Lapin jousikvartetti. Se lähtee Heikkilän, Raution ja Ruotsalan kanssa myös Japaninkiertueelle joulukuussa.

 

 

Metsä-elokuvakonsertti Tampereen Tullikamarilla 22.11. klo 19.

 

 

Tarja Jääskeläinen




51

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan